Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βόρεια Εύβοια: Προτεραιότητα αλιευτικά καταφύγια, μελισσοκομικά πάρκα και σφαγεία

Βόρεια Εύβοια: Προτεραιότητα αλιευτικά καταφύγια, μελισσοκομικά πάρκα και σφαγεία

Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων ελαιοπαραγωγών και συκοπαραγωγών

Στην ανάπτυξη και αναβάθμιση αλιευτικών καταφυγίων, στη δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων και δημοτικών σφαγείων στη Βόρεια Εύβοια καθώς και στην ίδρυση Γεωργικής Σχολής αναφέρθηκε εκτενώς ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου, σε παρέμβασή του στην 3η συνάντηση με τους θεσμούς και τους πολίτες της Β. Εύβοιας που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 18 έως 20 Μαρτίου στην Αγ. Άννα, παρουσία του Επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας κ. Σταύρου Μπένου.

Αποζημιώσεις σε ελαιοπαραγωγούς, ελαιοτριβεία και συκοπαραγωγούς

Συγκεκριμένα, σε ό, τι αφορά την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών είπε, ότι θα δοθούν οι προκαταβολές των αποζημιώσεων και αμέσως μετά συνεργεία του ΕΛΓΑ θα καθορίσουν το ύψος της καταστροφής. «Θα είναι διαφορετικές οι αποζημιώσεις φυσικά, ανά περίπτωση, ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα θα βοηθήσει με επιστημονικό προσωπικό ώστε να ενημερώσει τους ελαιοκαλλιεργητές για μια σειρά από μεθόδους όπως π.χ. αντί για πέντε χρόνια που θέλει η ελιά να καρποφορήσει, ο χρόνος να μειωθεί στα 4 ή τα 3».

Αν και στον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος δεν είχαν συμπεριληφθεί τα ελαιοτριβεία, γιατί δεν είχαν υποστεί ζημιές από τις πυρκαγιές, εντούτοις έχει προβλεφθεί η λήψη σχετικής αποζημίωσης και αυτό, γιατί αν και δεν είχαν καταστραφεί από τις φωτιές, έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό καθώς καταστράφηκαν οι ελιές. «Θα είναι διαφορετικός ο βαθμός αποζημίωσης, ανάλογα με τη μείωση του τζίρου ανά περίπτωση, θα υπάρχει μια διαβάθμιση αλλά σίγουρα θα υπάρξει πρόνοια για αυτές τις επιχειρήσεις που έχασαν την πρώτη τους ύλη. Η αποζημίωση θα εξαρτηθεί και από τα πόσα χρόνια θα είναι χαμένη η πρώτη ύλη», διευκρίνησε.

Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι αναφορικά με τους συκοπαραγωγούς, θα αρχίσουν να καταβάλλονται οι αποζημιώσεις για τον κοροναϊό (67 ευρώ/στρέμμα).

«Δεν κάηκαν πολλές συκιές ωστόσο από την κάψα της πυρκαγιάς, είχαμε μια ποιοτική υποβάθμιση και μια ποσοτική μείωση της παραγωγής, οπότε έχει καθοριστεί ένα ύψος αποζημίωσης. Έχει υποβληθεί το σχετικό αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών», είπε.

Στοίχημα η αναδιάρθρωση καλλιεργειών

Στη συνέχεια μίλησε για το μεγάλο στοίχημα, όπως είπε χαρακτηριστικά, της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών το οποίο προβλέπεται στο σχέδιο Μπένου. «Πρέπει να κατευθύνουμε τους αγρότες μας σε νέες πιο αποδοτικές καλλιέργειες. Με χαρά πληροφορήθηκα ότι δημιουργείται και ένας συνεταιρισμός πιπεριάς νοτιοαφρικανικής προέλευσης, που πωλείται κατά 4 φορές σε υψηλότερη τιμή από την κανονική – είχαν δοκιμάσει να την καλλιεργήσουν σε Μακεδονία και Θράκη αλλά δεν ευδοκίμησε ενώ ήδη ευδοκιμεί στην Β. Εύβοια-. Και πάλι ο ΕΛΓΟ -Δήμητρα μας βοηθάει με σχετικές μελέτες ώστε να κατευθύνουμε καλύτερα τους αγρότες σε νέες καλλιέργειες που θα δώσουν μια καλύτερη προοπτική για το μέλλον».

Ζώνες βόσκησης και σφαγεία

Στον από κοινού σχεδιασμό ΥπΑΑΤ και ΥΠΕΝ, ζωνών βόσκησης αναφέρθηκε στην συνέχεια: «Σχεδιάσαμε ζώνες βόσκησης, διότι μέχρι και πρόσφατα ήταν εντός των δασών που πλέον απαγορεύεται όσο είναι περίοδος αναδάσωσης. Χωροθετούνται οι περιοχές για τα κοπάδια καθώς και οι ζώνες πρόσβασης. Παράλληλα, βρίσκομαι σε επαφή με τον καθηγητή κ. Ζέρβα του Γεωπονικού πανεπιστημίου, προκειμένου να σχεδιαστεί το πρώτο κτηνοτροφικό πάρκο στη Β. Εύβοια ώστε να μπορέσουμε να δούμε και αυτή τη μέθοδο εκτροφής. Από τα πρώτα στοιχεία που έχω, είναι πολλά υποσχόμενη».

Παράλληλα, προχωρούν στη δημιουργία του πρώτου σφαγείου.

Μελισσοκομικά πάρκα

Για την δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων, είπε ότι σε συνεργασία με τον Γ. Αμυρά, σχεδιάζονται τα πρώτα μελισσοκομικά πάρκα στην Ελλάδα και μάλιστα δυο από αυτά θα γειτνιάζουν σε καμένες περιοχές. Και αυτό, γιατί – όπως εξήγησε – είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν μέλισσες ώστε για να αναγεννηθεί η χλωρίδα γρηγορότερα.

Παράλληλα, με τον καθηγητή κ. Θωμαϊδη του Καποδιστριακού πανεπιστημίου και σε συνεργασία με την Περιφέρεια, προχωρούν σε μια πρωτοβουλία για την ανάδειξη των μοναδικών ιδιοτήτων του πευκόμελου της Εύβοιας έτσι ώστε να δρομολογηθεί ως προϊόν με ονομασία προέλευσης. .

Αλιευτικά καταφύγια

Παράλληλα με το αλιευτικό καταφύγιο στην Αγ. Άννα, ο Σ. Κεδίκογλου, είπε ότι προχωρά και αυτό στον Αγ. Γεώργιο Λιχάδας, όπως και στο τουριστικό καταφύγιο στις Ροβιές. «Το πρόγραμμα θαλάσσιου τουρισμού, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, δρομολογεί την αναβάθμιση όλων των αλιευτικών καταφυγίων σε όλη τη Β.Εύβοια. Ανασυγκρότηση και αναβάθμιση όλων των αλιευτικών καταφυγίων παράλληλα με άλλες δράσεις για την προώθηση του θαλάσσιου τουρισμού», σημείωσε.

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024