Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα διλήμματα  Πούτιν και Ζελένσκι - Πότε θα βγει «λευκός καπνός» από τις διαπραγματεύσεις

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα διλήμματα Πούτιν και Ζελένσκι – Πότε θα βγει «λευκός καπνός» από τις διαπραγματεύσεις

Παρά τις αρχικές αισιόδοξες εκτιμήσεις που υπήρξαν χθες σχετικά με ένα προσχέδιο συμφωνίας που ενδεχομένως θα οδηγούσε άμεσα σε κατάπαυση του πυρός, αναλυτές εκτιμούν ότι τα «αγκάθια» στον δρόμο προς το τέλος του πολέμου είναι πολλά

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να βρίσκεται στην 22η ημέρα, Μόσχα και Κίεβο προλειαίνουν το έδαφος για μια ειρηνευτική συμφωνία η οποία βέβαια, σε περίπτωση που επιτευχθεί, θα χρειαστεί αρκετές ημέρες.

Παρά τις αρχικές αισιόδοξες εκτιμήσεις που υπήρξαν χθες σχετικά με ένα προσχέδιο συμφωνίας που ενδεχομένως θα οδηγούσε άμεσα σε κατάπαυση του πυρός, αναλυτές εκτιμούν ότι τα «αγκάθια» στον δρόμο προς το τέλος του πολέμου είναι πολλά και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να βγει «λευκός καπνός» από τις διαπραγματεύσεις.

Τα διλήμματα

Τα διλλήματα για τους ρώσους εισβολείς και τους Ουκρανούς που αντιστέκονται λυσσαλέα  είναι πολλά.

Πούτιν και Ζελένσκι θα πρέπει αργά ή γρήγορα να κάτσουν στον ίδιο τραπέζι ώστε να βρουν μια λύση που να ικανοποιεί όσο το δυνατόν και τις δυο πλευρές.

Ο ρώσος πρόεδρος  θα πρέπει να φέρει μια συμφωνία που θα την περιφέρει σαν τρόπαιο στη χώρα του υποστηρίζοντας ότι αφενός κατέκτησε τον έλεγχο κάποιων εδαφών που τα θεωρούσε δικά του όπως αυτά της περιοχής του Ντονμπάς και αφετέρου ότι κατάφερε να βάλει φρένο στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης: Μαριούπολη: Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για την επίθεση στο θέατρο 

Την ίδια στιγμή θα πρέπει να σταθμίσει τις εσωτερικές αντιδράσεις που υπάρχουν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ρωσική οικονομία η οποία «στραγγαλίζεται» από τις κυρώσεις της Δύσης καθώς και τους νεκρούς ρώσους στρατιώτες οι οποίοι αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την πλευρά του που έχει κερδίσει τη συμπάθεια όλων των ευρωπαίων και έχει την στήριξη του ουκρανικού λαού, θέλει να κρατήσει με νύχια και με δόντια τον έλεγχο σχεδόν όλων των ουκρανικών εδαφών που πολιορκούνται από τους ρώσους .

Το τίμημα που έχει πληρώσει σε ανθρώπινες ζωές η Ουκρανία τόσο σε στρατιώτες όσο και σε αμάχους είναι τεράστιο από την έναρξη του πολέμου. Πολλές βασικές υποδομές της χώρας έχουν καταστραφεί και πλέον ο Ζελένσκι θέλει να τελειώσει ο πόλεμος όσο το δυνατόν νωρίτερα για να αρχίσει η ανασυγκρότηση της χώρας και η σταδιακή επιστροφή χιλιάδων ξεριζωμένων, που θα αποτελέσει το επόμενο μεγάλο στοίχημα.

Τι πρέπει να δώσει το Κίεβο στον Πούτιν για να σταματήσει τον πόλεμο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει ήδη επιδείξει αξιοσημείωτη ικανότητα ως διπλωμάτης και είναι ξεκάθαρα πρόθυμος να πει και να κάνει ό,τι είναι αποδεκτό από τον ίδιο και το λαό του, προκειμένου να απομακρύνει τη Ρωσία από την πλάτη της χώρας του.

Γι’ αυτόν, υπάρχει ένας πρωταρχικός στόχος – να βεβαιωθεί ότι η Ουκρανία θα βγει από αυτή την τρομερή εμπειρία μια ενωμένη, ανεξάρτητη χώρα και όχι μια επαρχία της Ρωσίας – αυτό που ο πρόεδρος Πούτιν αρχικά φαινόταν να πιστεύει ότι θα μπορούσε να καταφέρει.

Για τον πρόεδρο Πούτιν, το μόνο που μετράει τώρα είναι ότι μπορεί να κηρύξει τη νίκη. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι όλοι στην κυβέρνησή του θα καταλάβουν πως η Ρωσία μάτωσε σε αυτή την περιττή εισβολή. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι περίπου το 20% των Ρώσων, που καταλαβαίνουν τι πραγματικά συμβαίνει στον κόσμο, θα γνωρίζουν ότι ο Πούτιν έχει στοιχηματίσει σε μια φαντασίωση, που επινόησε μόνος του και έχασε.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024