Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μέτρα στήριξης: Οι αντιδράσεις της αγοράς στις ανακοινώσεις

Μέτρα στήριξης: Οι αντιδράσεις της αγοράς στις ανακοινώσεις

Οι πρώτες αντιδράσεις αναφορικά με τις παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση

Θετική είναι η πρώτη αντίδραση της αγοράς στα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος.

Προσθέτουν ωστόσο, δεν θεωρούνται αρκετά, ώστε η χώρα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την έκρηξη του κόστους ενέργειας και το κύμα  «ακρίβειας» που την σαρώνει.

Τα αποκαλυπτήρια των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ανατιμήσεων έκαναν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Το πακέτο συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ αφορά 3,2 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες αλλά και τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 30.000 ευρώ το χρόνο.

ΕΒΕΑ: «Μήνυμα» ότι δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών ενάντια στην ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι μέτρα κοινωνικά δίκαια και στοχευμένα, ώστε να παρέχουν ανακούφιση σε όσους δυσκολεύονται περισσότερο» σχολίασε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) κ. Γιάννης Μπρατάκος, μετά την εξειδίκευση από τους αρμόδιους υπουργούς των νέων μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε επίσης, ότι τα μέτρα αυτά «ταυτόχρονα, δεν υπονομεύουν την παράλληλη προσπάθεια της χώρας να αποκαταστήσει συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας και να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα, η οποία είναι απαραίτητη αν θέλουμε να έχουμε βιώσιμα επιτόκια δανεισμού, τόσο για το δημόσιο όσο και για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες».

Ο κ. Μπρατάκος αναφέρει ότι η δημοσιονομική υπευθυνότητα είναι κρίσιμο ζητούμενο σήμερα, σε μια περίοδο όπου στις αγορές επικρατεί αναστάτωση και αναμένεται αύξηση του κόστους του χρήματος διεθνώς, και  τα μέτρα αυτά, στέλνουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να επαναλάβει τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος και να οδηγηθεί ξανά σε δημοσιονομικό αδιέξοδο, μνημόνια και ύφεση.

«Βεβαίως, οι προσπάθειες της κυβέρνησης δεν θα πρέπει να σταματήσουν εδώ. Η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει περισσότερο αποφασιστική και συντονισμένη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τον περιορισμό των επιπτώσεων από την ενεργειακή κρίση, αλλά και την αντιμετώπιση της διεθνούς κερδοσκοπίας στις τιμές της ενέργειας. Πρέπει να διεκδικήσει την πραγματοποίηση των μεγάλων έργων διασύνδεσης των δικτύων μεταφοράς ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή. Πρέπει να επιταχύνει τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, η οποία είναι η φθηνότερη και φιλικότερη για το περιβάλλον μορφή ενέργειας. Για να επιτύχει τη βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη που θέλουμε, η χώρα χρειάζεται περισσότερες μεταρρυθμίσεις και λιγότερο λαϊκισμό».

Θετικά τα μέτρα λέει η βιομηχανία

«Σε εθνικό επίπεδο, σε ό,τι αφορά την εξαιρετικά μεγάλων διαστάσεων ενεργειακή κρίση που πυροδότησαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η Κυβέρνηση, αξιοποιώντας το Ευρωπαϊκό πλαίσιο, ανακοίνωσε σήμερα μία σειρά μέτρων προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι μέτρα που θα συμβάλουν στην άμβλυνση των άμεσων αρνητικών συνεπειών για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις, ενώ, ειδικά για τη βιομηχανικές και μεταποιητικές δραστηριότητες όλων των κλάδων και εταιρικών μεγεθών, που αντιμετωπίζουν μείζονα θέματα υψηλού κόστους για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, το Υπουργείο Ενέργειας διευρύνει σημαντικά τη βραχυπρόθεσμη στήριξη» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ.

Και προσθέτει: «Ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση των άμεσων επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, η διάρκεια της οποίας σήμερα είναι αδύνατο να προβλεφθεί, οφείλουμε -σχεδιάζοντας και ενεργώντας μακρόπνοα- να επιταχύνουμε την προσπάθεια για τη μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας. Καταλύτης σ’ αυτή την προσπάθεια είναι η προώθηση των δομικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, ώστε το κόστος της ενέργειας για τις ελληνικές επιχειρήσεις να καταστεί μακροπρόθεσμα ανταγωνιστικό. Ο χρόνος, που κερδίζουμε σήμερα με τα μέτρα στήριξης για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις, πρέπει να αξιοποιηθεί με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, ώστε, συμβάλλοντας και δουλεύοντας όλοι μαζί, να προστατεύσουμε και να αναπτύξουμε τον παραγωγικό ιστό της χώρας».

Η κοινή δήλωση των Περιφερειακών Βιομηχανικών Συνδέσμων 

Θετικές χαρακτηρίζουν τις σημερινές εξαγγελίες της κυβέρνησης για το ενεργειακό κόστος οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας.

Σε κοινή δήλωση των Περιφερειακών Βιομηχανικών Συνδέσμων (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής-Πειραιώς, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας) αναφέρεται πως «η ελληνική Κυβέρνηση, πρωτοπορώντας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει θέσει σε εφαρμογή μια δέσμη μέτρων για την στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας τα οποία βρίσκονται αναμφισβήτητα στην ορθή κατεύθυνση, δεδομένου και του δημοσιονομικού πλαισίου που υφίσταται.

Οι ραγδαία αυξανόμενες τιμές ενέργειας σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες ανάγκες της ελληνικής μεταποίησης, ελήφθησαν υπόψη στην αναδιαμόρφωση των μέτρων στήριξης που εξαγγέλθηκαν σήμερα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.  Αποσκοπούν καταφανώς στην περαιτέρω στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας υπό τις πρωτόγνωρες συνθήκες που επικρατούν.

Η κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, συνεχίζουν να αποτελούν σταθερούς και αξιόπιστους συνομιλητές με στόχο την επιτυχή αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσεως μέσω των βραχυπρόθεσμων ενεργειών αλλά και των μεσο-μακροπρόθεσμων που συζητούνται σε τακτική βάση και για τις οποίες διαπιστώνεται ταύτιση απόψεων».

ΕΣΑ: Ρύθμιση 120 δόσεων για όλα τα χρέη, ώστε να προχωρήσουμε όλοι μαζί

Μετά την ανακοίνωση των πρόσθετων μέτρων στήριξης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης απέστειλε επιστολή προς τους αρμόδιους Υπουργούς κ.κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Κων/νο Χατζηδάκη, με αίτημα τη δημιουργία μιας πραγματικά τελευταίας, γενναίας ρύθμισης 120 δόσεων για όλα τα χρέη, που θα λύσει οριστικά ένα σημαντικό ζήτημα.

«Θα απελευθερώσει τις υγιείς δυνάμεις του τόπου ώστε να παράξουν, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και η αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον», ανέφερε στο κλείσιμό του ο κ. Καφούνης.

Η επιστολή

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

Μετά τη δεκαετή οικονομική και τη διετή υγειονομική κρίση, παρακολουθούμε σήμερα με αγωνία τις εξελίξεις στην περιοχή μας, που εκτοξεύουν το ενεργειακό κόστος αλλά και καταβαραθρώνουν την κατανάλωση. Η Κυβέρνηση και εσείς προσωπικά, με σωστές, στοχευμένες και ισχυρές παρεμβάσεις, καταφέρατε να διατηρηθεί ζωντανός ο παραγωγικός ιστός της χώρας και να αισιοδοξούμε για το μέλλον.

Οι σημερινές εξαγγελίες, σίγουρα βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση και σε συνδυασμό με τις μειώσεις των φόρων που έχουν πραγματοποιηθεί, θα δώσουν μία ανάσα στην πολύπαθη επιχειρηματική κοινότητα.

Στην παρούσα κατάσταση, σας μεταφέρουμε τη μοναδική ίσως πρωτοβουλία που θα μπορούσε να λύσει οριστικά ένα πρόβλημα που γιγαντώνεται απειλητικά. Η δημιουργία μίας γενναίας, “οριστικά τελευταίας” , μεγάλης ρύθμισης 120 δόσεων για όλα τα χρέη, που έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια των πολλαπλών κρίσεων, κρίνεται αναγκαία. Παράλληλα χρειάζεται η εξομοίωση της δυνατότητας εξόφλησης τρεχουσών υποχρεώσεων για τις πάγιες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Όπως πολύ σωστά διευρύνατε τον αριθμό των δόσεων για την αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών, είναι τώρα η ευκαιρία να βοηθήσουμε όλους τους ικανούς, δραστήριους και πρόθυμους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, να επιβιώσουν. Να προχωρήσουμε όλοι μαζί, όπως όλοι μαζί κατορθώσαμε να φτάσουμε ως εδώ με τις παρεμβάσεις σας.

Κύριοι Υπουργοί,

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών αλλά και εγώ προσωπικά ουδέποτε τοποθετηθήκαμε μαξιμαλιστικά, ενώ το εμπόριο στο σύνολό του αγόγγυστα στήριξε την οικονομία, όπου και όποτε του ζητήθηκε.

Σήμερα είναι η στιγμή να παρέμβουμε για τελευταία φορά, χωρίς να διακινδυνεύουμε την συνείδηση πληρωμών που με κόπο δημιουργήσαμε. Στόχος είναι η οριστική επίλυση ενός σημαντικού ζητήματος, που θα απελευθερώσει τις υγιείς δυνάμεις του τόπου ώστε να παράξουν, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και η αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον.

ΓΣΕΒΕΕ: Φόβοι για εκ νέου φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας

«Μέτρα βοήθημα αλλά όχι λύση στην πληθωριστική απειλή» χαρακτηρίζει την παρέμβαση της κυβέρνησης η ΓΣΕΒΕΕ.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε κάθε μέτρο που λαμβάνεται για την ανακούφιση επιχειρήσεων και νοικοκυριών  είναι προφανώς ευπρόσδεκτο.

Ωστόσο τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ανέλυσαν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης  παρόλο που είναι θετικά,  δεν αρκούν  για να δημιουργήσουν το ισχυρό ανάχωμα που οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά χρειάζονται για να ανταπεξέλθουν στην καταιγίδα των ανατιμήσεων που βιώνουν καθημερινά.

Είναι «μέτρα βοήθημα» αλλά όχι «λύση στην πληθωριστική απειλή».

Με τον ρυθμό που αυξάνονται οι τιμές ενέργειας και πρώτων υλών (σιτηρά, έλαια κλπ) φοβόμαστε ότι βαδίζουμε με ταχύτητα σε εκ νέου φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας».

Η Συνομοσπονδία θεωρεί ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα πρέπει να συμπληρωθούν με επιπρόσθετα, προτείνοντας τα εξής:

–   Πλήρης κάλυψη του επιπλέον ενεργειακού κόστους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

–    Πλαφόν στις τιμές ενέργειας και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.

–    Μείωση του ΦΠΑ στο 6% στην εστίαση και σε όλα τα τρόφιμα, με εξαίρεση τα είδη πολυτελείας.

–    Αύξηση του μέρους των ενισχύσεων που αναλογεί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, από το σύνολο των επιδοτήσεων. Αυτό προϋποθέτει εκτός από την εξειδίκευση της 1ης παρέμβασης που ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών  και την αύξηση του συνολικού ποσού (640 εκ €).

–    Έλεγχος της αγοράς σε όλη την κλίμακα (και όχι μόνο στο εμπόριο) για να εξακριβωθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και να βεβαιωθεί κατά πόσο υπάρχουν αδικαιολόγητες ανατιμήσεις.

–    Μετατροπή των Επιστρεπτέων σε Μη Επιστρεπτέες Προκαταβολές για το σύνολο των οφειλών. Η περαιτέρω αύξηση της περιόδου αποπληρωμής      (από 60 σε 96 δόσεις) αναγνωρίζει το πρόβλημα αλλά δεν το επιλύει. Απλώς για μια ακόμη φορά το μεταθέτει.

–    Πάγωμα των οφειλών προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας.

«Τέλος, με  αφορμή το σχόλιο του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών που αναγνώρισε ότι τα μέτρα βάζουν φρένο στις αυξήσεις χωρίς να τις καλύπτουν πλήρως, τονίζουμε ότι ενίοτε το φρένο δεν αποτρέπει το ατύχημα», καταλήγει η ΓΣΕΒΕΕ.

ΕΣΕΕ: Ενεργειακή «ανάσα» για τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η νέα παρέμβαση της κυβέρνησης για την άμεση ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων απαντά ουσιαστικά στα βασικά αιτήματα του εμπορικού κόσμου, όπως είχαν τεθεί στην συνάντηση της ΕΣΕΕ με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη με την παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη και εξειδικεύτηκαν στη συνέχεια σε συνάντησή της με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας Εμπορίου.

Ειδικότερα, τόσο ο διπλασιασμός της επιδότησης από τα 65 ευρώ/MWH στα 130 ευρώ για όλες τις επιχειρήσεις όσο, ακόμη περισσότερο, η πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ/MWH στο σύνολο της κατανάλωσης για τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 25kVA αντανακλούν τον πυρήνα των θέσεων που έχει εκφράσει η Συνομοσπονδία, για στοχευμένα μέτρα που θα ανακουφίσουν τους πιο ευάλωτους της αγοράς.

Μάλιστα η απόφαση για αναδρομική επιδότηση που θα αφορά τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο και πάλι αποκλειστικά για τις επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 25kVA είναι ιδιαίτερα επιβοηθητική για τη βιωσιμότητα τους, καθώς σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις έχει στόχο να απορροφήσει αναδρομικά το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Η ΕΣΕΕ εκτιμά πως παρά το ενισχυμένο πλέγμα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, οι αβεβαιότητες που παράγει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η παγκόσμια ενεργειακή κρίση θα χαμηλώσουν σημαντικά τον πήχη των προσδοκιών τους επόμενους μήνες για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και κυρίως για το λιανεμπόριο, το οποίο διάγει από το περασμένο φθινόπωρο μία παρατεταμένη περίοδο έλλειψης ρευστότητας. Σε αυτό το πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον επισημαίνουμε ότι θα απαιτηθεί η συστηματική παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων, η συνεχής συνεργασία της κυβέρνησης με τους φορείς της αγοράς και η διατήρηση της «πολεμικής» ετοιμότητας στην ανταπόκριση των συναρμόδιων υπουργείων στις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων.

Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που ανακοίνωσε σήμερα το πρωί το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, αποτελούν αναμφίβολα μια ανάσα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, χωρίς ωστόσο να θεωρούνται αρκετά, ώστε η χώρα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την έκρηξη του κόστους ενέργειας και το κύμα  «ακρίβειας» που την σαρώνει. Πρόκειται απλά, για μέτρα που στοχεύουν να περιορίσουν, κατά το δυνατόν, τις επιπτώσεις από τις υπέρογκες αυξήσεις και τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό που χτυπά την ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία.

«Απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης» λέει το ΒΕΑ

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες – μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας – άκουσαν με ικανοποίηση την υλοποίηση τριών σημαντικών μέτρων που είχαν ζήτησαν πρόσφατα:

Από μεν τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, η παράταση της προθεσμίας για την εφάπαξ εξόφληση της επιστρεπτέας προκαταβολής με έκπτωση 15%, αλλά και η αύξηση των δόσεων αποπληρωμής του επιστρεπτέου ποσού από 60 στις 96 δόσεις.

Επίσης, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η αναδρομική επιδότηση για 3 μήνες, σε ποσοστό 80% επί της ρήτρας αναπροσαρμογής, που καλύπτει σημαντικό αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερης σημασίας για τον επιχειρηματικό κόσμο, προσλαμβάνει ακόμη η σημαντική αύξηση της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος, για την στήριξη των μικρομεσαίων, ως επί το πλείστον, επιχειρήσεων, η συνέχιση της επιδότησης του φυσικού αερίου, η μείωση της τιμής του πετρελαίου για τις αγροτικές επιχειρήσεις και τους αγρότες. Ωστόσο, ο κλοιός γύρω από την καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων είναι πλέον ασφυκτικός και απαιτείται να δοθεί άμεσα συνέχεια από την Κυβέρνηση ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους και οι θέσεις εργασίας.

Τα μέτρα στήριξης 3,2 εκατ. πολιτών, 1,4 εκατ. νοικοκυριών και χιλιάδων επιχειρήσεων, ύψους 1,1 δισ. ευρώ που εξειδίκευσε το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο με τους υπουργούς, Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, καθώς και Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεώργιο Γεωργαντά, όπως ήταν αναμενόμενο, βρίσκονται σίγουρα στην σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν μπορούν να δώσουν λύση στην πληθωριστική απειλή, ούτε και να θεωρηθούν μέτρα που θα στηρίξουν αποτελεσματικά την κοινωνία και θα δώσουν ώθηση για να ξεπεραστεί και η  νέα κρίση.

Το μέγεθός της όμως, είναι τέτοιο, που για να ξεπεραστεί πρέπει να διατεθούν «όπλα» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να αξιοποιηθεί κάθε θεσμικό εργαλείο που έχει η ΕΕ στη διάθεσή της και κάθε διαθέσιμο ποσό σε διαρθρωτικά ταμεία για να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια ακρίβεια. Η κυβέρνηση έκανε την αρχή, αλλά οφείλει να επιμείνει στις προτάσεις που έχει καταθέσει για μια αποτελεσματική και άμεση κεντρική ευρωπαϊκή παρέμβαση, ώστε να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου.

ΕΕΑ: Μέτρα ανακούφισης αλλά απαιτείται ευρύτερο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης

«Από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και τις εξειδικεύσεις των μέτρων που έκαναν οι υπουργοί, καταλαβαίνουμε ότι το κυβερνητικό επιτελείο έχει αντιληφθεί το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις εξαιτίας του σφοδρού κύματος των ανατιμήσεων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου.

Το νέο πακέτο στήριξης ήταν επιβεβλημένο καθώς ένας πολύ μεγάλος αριθμός καταναλωτών –η συντριπτική πλειοψηφία θα έλεγα- δεν έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει λογαριασμούς ρεύματος, θέρμανσης, να αγοράσει κάποια βασικά αγαθά και παράλληλα να στηρίξει την αγορά. Κάτι που έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων και κυρίως των μικρομεσαίων.

Πράγματι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα δώσουν μία ανάσα και μία «ένεση» ρευστότητας στην πραγματική οικονομία ή όπως λένε τα κυβερνητικά στελέχη, θα ανακουφίσουν κάπως όσους πλήττονται από την ακρίβεια. Μέχρι εκεί όμως. Η αύξηση της επιδότησης στο ρεύμα, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πιο ευάλωτους ή το ελάχιστα φθηνότερο καύσιμο –περίπου 40 ευρώ το τρίμηνο θα γλυτώσει ο ιδιοκτήτης ενός ΙΧ- σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθούν μέτρα που θα στηρίξουν αποτελεσματικά την κοινωνία και θα δώσουν ώθηση για να ξεπεράσουμε τη νέα κρίση. Για παράδειγμα, η αύξηση των δόσεων για την εξόφληση των Επιστρεπτέων Προκαταβολών θα λειτουργήσει προσωρινά ως ένα «μαξιλαράκι ασφαλείας», μεταθέτοντας τις άμεσες απαιτήσεις σε μεταγενέστερο χρόνο, όμως δεν επιλύει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις. Θυμίζω ότι ως επιμελητηριακή κοινότητα είχαμε ζητήσει να μην ισχύσει η υποχρέωση επιστροφής των Επιστρεπτέων Προκαταβολών, ως ένα μέτρο έμπρακτης στήριξης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις συνέπειες της πανδημίας.

Κατανοούμε τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες της Πολιτείας για καθοριστικές παρεμβάσεις, ειδικά στην ενέργεια. Θα πρέπει να παραδεχθεί βέβαια και η κυβέρνηση ότι σήμερα αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα που ήξερε ότι θα παρουσιαστεί. Διαφωνούμε με την τακτική της να συνδυάζει τις υπέρογκες αυξήσεις στην ενέργεια με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το κύμα ανατιμήσεων είχε εμφανιστεί στην αγορά από το φθινόπωρο. Όντως ο πόλεμος επιδείνωσε το πρόβλημα, όμως δεν το προκάλεσε.

Θεωρούμε αναγκαίο λοιπόν να υπάρξει ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης και η κυβέρνηση οφείλει να ασκήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση στους εταίρους μας για να εφαρμοστεί σε όλη την ΕΕ μία πολιτική που θα δίνει ελπίδα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παρόμοια προβλήματα με την Ελλάδα αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες της Ευρώπης, ειδικά του ευρωπαϊκού νότου και είναι ώρα να αποδειχθεί στην πράξη η περίφημη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Το επόμενο διάστημα θα δούμε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού και περαιτέρω ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά.

Το βέβαιο είναι ότι με μέτρα ανακούφισης και αποσπασματικές δράσεις δεν λύνεται το πρόβλημα. Αντίθετα διογκώνεται και είναι ορατός ο κίνδυνος για μία επισιτιστική και ανθρωπιστική κρίση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Και προτεραιότητα όλων πρέπει να είναι η εξαφάνιση αυτού του κινδύνου, δίνοντας τη δυνατότητα σε οικονομίες σαν τη δική μας να κάνουν βήματα προς τα εμπρός και όχι προς τα πίσω.

ΕΒΕΠ: Λελογισμένα σε κόστος και διάρκεια τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς χαρακτηρίζει «λελογισμένα» σε κόστος τα πρόσθετα μέτρα τρίμηνης διάρκειας και εντός δημοσιονομικών πλαισίων, που δεν θέτουν σε κίνδυνο την μέχρι σήμερα οικονομική πορεία της χώρας.

Οι παρεμβάσεις από το οικονομικό επιτελείο, σε πρώτη ανάγνωση, στοχεύουν στους ασθενέστερους με έκτακτη ενίσχυση πριν το Πάσχα, αλλά σε μια δεύτερη ανάγνωση, αποκαλύπτουν, πέραν του κοινωνικού τους χαρακτήρα, την στοχευμένη στήριξη ολόκληρου του οικονομικού ιστού, με τρεις προτεραιότητες στο κόστος στέγασης, μεταφορών και διατροφής, με ειδική μέριμνα για τα αρτοποιεία.

Τα μέτρα στήριξης 3,2 εκατ. πολιτών, 1,4 εκατ. νοικοκυριών και χιλιάδων επιχειρήσεων, ύψους 1,1 δισ. ευρώ που εξειδίκευσε το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο με τους υπουργούς, Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, καθώς και Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεώργιο Γεωργαντά, όπως ήταν αναμενόμενο δίνουν προσωρινές ανάσες και αποτελούν ένα ακόμη βοήθημα, αλλά σίγουρα δεν μπορούν να δώσουν λύση στην πληθωριστική απειλή.

Ιδιαίτερης σημασίας για τον επιχειρηματικό κόσμο προσλαμβάνει η σημαντική αύξηση της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος, για την στήριξη των μικρομεσαίων, ως επί το πλείστον, επιχειρήσεων, η συνέχιση της επιδότησης του φυσικού αερίου, η μείωση της τιμής του πετρελαίου για τις αγροτικές επιχειρήσεις και τους αγρότες. Από τον κρατικό προϋπολογισμό, η βενζίνη θα επιδοτείται με 22 λεπτά το λίτρο και 27 λεπτά το λίτρο, για τους νησιώτες. Επίσης, επιδοτείται, για τον Απρίλιο, η τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης, εσωτερικής καύσης diesel που καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά και θεωρείται απαραίτητη για τη συγκράτηση των τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα, με τη μείωση στην τελική τιμή να ανέρχεται στα 15 λεπτά το λίτρο.

Τέλος, επιβεβαιώθηκε η αύξηση της περιόδου αποπληρωμής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών, με τις μειώσεις βάσει τζίρου, όπως έχουν ανακοινωθεί, από 60 άτοκες σε 96 άτοκες δόσεις, ενώ παραμένει η έκπτωση 15%, σε περίπτωση που το βεβαιωμένο ποσό καταβληθεί εφάπαξ. Η εξαγγελία και εξειδίκευση των μέτρων είναι κατανοητό πως δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες όλων, αλλά τουλάχιστον περνάει το μήνυμα πως νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τουλάχιστον σε εθνικό επίπεδο, δεν δίνουν μόνοι και αβοήθητοι αυτόν τον πανευρωπαϊκό πόλεμο ακρίβειας, που απαραιτήτως απαιτεί πανευρωπαϊκή λύση.

Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. και Π.Ε.Σ.Α., Βασίλης Κορκίδης, για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού δήλωσε: «Πρώτιστο μέλημα παραμένει η υπεράσπιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την “δίδυμη” ενεργειακή και διατροφική κρίση, με τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας στους ευαίσθητους τομείς της στέγασης, της διατροφής και των μεταφορών. Το πλαίσιο τρίμηνης διάρκειας για την ενίσχυση νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών, αφορά σε συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να περιορίσουν, κατά το δυνατόν, τις επιπτώσεις από τις υπέρογκες αυξήσεις και τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό που χτυπά την ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία.

Τα όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, και θα εξειδικευτούν από το οικονομικό επιτελείο, αφορούν σε παρεμβάσεις που θα δίνουν στήριξη σε όλους, αλλά και θα εστιάζουν, πρωτίστως, σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Δικαίως συνεχίζεται η προσπάθεια να ενισχυθούν στοχευμένα όσο το δυνατόν περισσότεροι ευάλωτοι πολίτες, αλλά και όσοι βρίσκονται αντιμέτωποι με υπέρμετρες δυσκολίες στο να καλύψουν τις ακραίες αυξήσεις σε ρεύμα, καύσιμα και τρόφιμα, που είναι δυσανάλογες με το διαθέσιμο εισόδημα και εκτιμάται πως έχουν επιβαρύνει 33-52% τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό. Η διασφάλιση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας μας, είναι απαραίτητη για την επιχειρηματικότητα του τόπου μέχρι να ολοκληρωθεί και η τελευταία μεταμνημονιακή αξιολόγηση, ώστε να περάσουμε σε επενδυτική βαθμίδα. Οι μικρομεσαίοι της αγοράς έχουμε πλήρη συνείδηση ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και το επόμενο διάστημα, όσο διαρκεί ο πόλεμος, θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.

Όμως, η παραγωγική και εφοδιαστική αλυσίδα δεν πρέπει να διαρραγεί και αυτό απαιτεί “αιμοδυναμικά” μέτρα στην πραγματική οικονομία. Κατανοούμε ότι δεν πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα και την εμπιστοσύνη των αγορών, ούτε να αρχίσουμε από την αρχή. Δεν θέλουμε να υπονομεύσουμε το αύριο, αλλά να μην “λυγίσουμε” σήμερα, από το ενεργειακό κόστος. Είναι πράγματι εξαιρετικά αμφίβολο, ακόμα και αν υπήρχε μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος, πως δεν θα μπορούσε να καλύψει το συνολικό κόστος των νέων και προγενέστερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αγορά.

Η “λελογισμένη” πρόσθετη οικονομική ενίσχυση ύψους 1,1 δις ευρώ στηρίζει, σε εθνικό επίπεδο, τόσο οριζόντια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όσο και στοχευμένα 3,2 εκατ. πολίτες, αλλά μόνο εν μέρει και όχι επαρκώς. Ως εκ τούτου, πρέπει, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να αξιοποιηθεί κάθε θεσμικό εργαλείο που έχει η ΕΕ στη διάθεσή της και κάθε διαθέσιμο ποσό σε διαρθρωτικά ταμεία για να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια κερδοσκοπική ακρίβεια. Η κυβέρνηση οφείλει να επιμείνει στις τεκμηριωμένες προτάσεις που έχει καταθέσει για μια αποτελεσματική και άμεση κεντρική ευρωπαϊκή παρέμβαση, ώστε να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου με γενναίες επιδοτήσεις, που όμως δεν θα γραφτούν στα ελλείμματα των χωρών μελών της ΕΕ.»

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024