Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αμπέλι: Χαμηλές αποδόσεις στις κυριότερες ποικιλίες - Τι δείχνουν οι δηλώσεις συγκομιδής

Αμπέλι: Χαμηλές αποδόσεις στις κυριότερες ποικιλίες – Τι δείχνουν οι δηλώσεις συγκομιδής

Η μείωση οφείλεται στα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2021

Η δραματική μείωση της ελληνικής οινοπαραγωγής το 2021 κατά 25,09%, με βάση την προσωρινή εκτίμηση του Νοεμβρίου 2021, που δείχνουν τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, και επεξεργάστηκε η ΚΕΟΣΟΕ, φαίνεται ότι θα επιβεβαιωθεί με την έκδοση των συγκεντρωτικών στοιχείων.

Η μείωση που κατά κύριο λόγο οφείλεται στα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν, κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2021, εξηγεί κατά ένα μέρος τις μειωμένες αποδόσεις ανά ποικιλία σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις οι οποίες εμφανίζονται ιδιαίτερα χαμηλές σε μέσους όρους, προβληματίζουν σχετικά και με την ακρίβεια των στοιχείων που έχουν δηλωθεί και που προκύπτουν από τις Δηλώσεις Συγκομιδής.

Έτσι για παράδειγμα – όπως επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ – η ποικιλία Ροδίτης, η οποία είναι από τις πλέον παραγωγικές του ελληνικού αμπελώνα, εμφανίζει μέσο όρο ονομαστικής παραγωγής ανά στρέμμα τα 1.235 κιλά το 2019, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία και το 2021 τα 1.204 κιλά/στρέμμα, ενώ στην πραγματικότητα η μέση απόδοση ξεπερνά τα 3.000 κιλά/στρέμμα.

Παρά το ότι η εικόνα των χαμηλών αποδόσεων εν μέρει μπορεί να εξηγηθεί από την συμμετοχή στρεμμάτων με μηδενική παραγωγή, εξακολουθεί να παραμένει σε ρεαλιστικό επίπεδο ιδιαίτερα χαμηλός ο μέσος όρος αποδόσεων του ελληνικού αμπελώνα, ο οποίος παρήγε σύμφωνα με τις Δηλώσεις Συγκομιδής 276.543.512 κιλά σταφυλιών σε έκταση 353.989,70 στρεμμάτων, με μέση απόδοση σε εθνικό επίπεδο 781,12 κιλά/στρέμμα.

«Είναι κοινό μυστικό δυστυχώς ότι το εξαγόμενο αποτέλεσμα από την επεξεργασία των στοιχείων παραπέμπει σε συμπεφωνημένες πρακτικές υποδήλωσης παραγόμενων ποσοτήτων σταφυλιών, κατ’ αρχήν για φορολογικούς λόγους, πρακτική που ευνοεί τη «μαύρη διακίνηση» και παράλληλα για θεσμικούς λόγους που αφορούν την τήρηση των αποδόσεων όταν πρόκειται για σταφύλια που οδεύουν στην παραγωγή οίνων με Γεωγραφική Ένδειξη», επισημαίνει σε σχετική της ανάρτηση η ΚΕΟΣΟΕ, υπογραμμίζοντας ότι: «Οι διαπιστώσεις αυτές, που η ΚΕΟΣΟΕ κατά καιρούς επισημαίνει με ιδιαίτερη έμφαση, οφείλουν να προβληματίσουν ολόκληρο τον αμπελοοινικό κλάδο, αλλά και το ΥΠΑΑΤ, ώστε να υιοθετηθούν ελεγκτικές διαδικασίες, που θα «θεραπεύσουν» φαινόμενα που στρεβλώνουν τον υγιή ανταγωνισμό και καθηλώνουν τις τιμές σταφυλιών σε βάρος των αμπελουργών».

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024