Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στο τραπέζι των συζητήσεων ξανά Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές

Στο τραπέζι των συζητήσεων ξανά Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές

Χωρίς μεγάλες προσδοκίες

Ξεκίνησαν εκ νέου, χωρίς μεγάλες προσδοκίες, οι δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, τη στιγμή που οι μάχες σε πολλές πόλεις της χώρας μαίνονται για 20ή ημέρα, όπως γνωστοποίησε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας και διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ

«Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Ξεκίνησαν και πάλι οι διαβουλεύσεις για την κύρια πλατφόρμα των διαπραγματεύσεων. Γενικά θέματα κανονιστικών ρυθμίσεων, κατάπαυση του πυρός, απόσυρση στρατευμάτων από το έδαφος της χώρας» ανέφερε στο Twitter ο Ποντόλιακ.

Ουκρανική εκτίμηση για λήξη του πολέμου ως τις αρχές Μαΐου

Ο πόλεμος θα έχει τελειώσει σε ενάμιση μήνα, ως τις αρχές Μαΐου, όταν εξαντληθούν οι πόροι που έχει στη διάθεσή της η Ρωσία για να συνεχίσει την επίθεσή της στη γειτονική της χώρα, έκρινε ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας, στις οποίες δεν συμμετέχει ο κ. Αρεστόβιτς, ελάχιστα απτά αποτελέσματα έχουν φέρει πέρα από τη συμφωνία για την οργάνωση των λεγόμενων ανθρωπιστικών διαδρόμων, που επιτρέπουν στους άμαχους να φύγουν από πολιορκημένες ουκρανικές πόλεις.

Ο κ. Αρεστόβιτς εκτίμησε πως η χρονική στιγμή που η σύρραξη θα τελειώσει θα εξαρτηθεί από το πόσους πόρους είναι διατεθειμένο να ρίξει το Κρεμλίνο στην εκστρατεία αυτή. «Νομίζω πως όχι αργότερα από τον Μάιο, τις αρχές Μαΐου, θα έχουμε ειρηνευτική συμφωνία, ίσως πολύ νωρίτερα, θα δούμε» είπε ο σύμβουλος της προεδρίας.

«Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι: είτε θα συναφθεί ειρηνευτική συμφωνία πολύ γρήγορα, μέσα σε μία ως δύο εβδομάδες, με απόσυρση των στρατευμάτων και των πάντων, ή θα γίνει μια προσπάθεια να μαζευτούν μερικοί, ας πούμε, Σύροι, για τον δεύτερο γύρο, κι αφού τους κάνουμε κιμά κι αυτούς, (θα συναφθεί) συμφωνία στα μέσα Απριλίου ή στα τέλη Απριλίου».

Άλλο ένα σενάριο, «εντελώς τρελό» για τον κ. Αρεστόβιτς, είναι η Ρωσία να αρχίσει να στέλνει στον πόλεμο νεοσύλλεκτους έπειτα από εκπαίδευση ενός μήνα, πρόσθεσε.

Ακόμη και αφού υπογραφεί ειρηνευτική συμφωνία, είναι πιθανό να συνεχιστούν εχθροπραξίες σε μικρότερη κλίμακα για άλλον έναν χρόνο, είπε ο κ. Αρεστόβιτς. Το Κίεβο απαιτεί όλα τα ρωσικά στρατεύματα να αποχωρήσουν από την ουκρανική επικράτεια.

Στο βάθος συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι;

Αν και κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα, αντίστοιχα, δεν επετεύχθη κάποια συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός και τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, τα τελευταία 24ωρα οι δύο πλευρές κάνουν λόγο για μικρή πρόοδο στις συνομιλίες των δύο πλευρών, η οποία ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο για συνάντηση Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελέσνκι, που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα των διαπραγματεύσεων σε αυτή τη φάση.

«Υπάρχουν ορισμένα θετικά σημάδια στις συνομιλίες της Ρωσίας με την Ουκρανία, όπως μου έχουν μεταφέρει οι ρώσοι διαπραγματευτές» ισχυρίστηκε την Παρασκευή ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Πεσκόφ, σύμφωνα με τις οποίες  το Κρεμλίνο δεν αποκλείει συνάντηση μεταξύ των δύο προέδρων, αλλά θα πρέπει να είναι πλήρως προετοιμασμένη για να παράγει αποτελέσματα.

«Κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνάντησης μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι. Θεωρητικά, είναι πράγματι πιθανό» είπε ο Πεσκόφ, σχολιάζοντας τη δήλωση του εκπροσώπου του τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν ότι μια συνάντηση μεταξύ Ρώσου και Ουκρανού προέδρου μπορεί να πραγματοποιηθεί σύντομα.

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επεσήμανε ότι «πρώτα, οι αντιπροσωπείες και οι υπουργοί πρέπει να κάνουν μέρος των εργασιών που απαιτούνται για να διασφαλίσουν ότι οι πρόεδροι δεν θα συναντηθούν μόνο και μόνο για να συναντηθούν, αλλά θα πραγματοποιήσουν επαφές που θα αποφέρουν αποτελέσματα».

«Η θέση της Ρωσίας δεν είναι μυστική, έχει διατυπωθεί και τεθεί υπόψη των ουκρανών διαπραγματευτών. Περιμένουμε να λάβουμε τις διευκρινίσεις τους» πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Sports in

Καρεμπέ: «Δύο στα δύο! Ολυμπιακός και Ρεάλ Μαδρίτης»

Ο Κριστιάν Καρεμπέ μίλησε για τους τελικούς Champions League και Conference, όπου μετέχουν η Ρεάλ Μαδρίτης και ο Ολυμπιακός, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024