Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κροατία: Το drone που εξερράγη στο Ζάγκρεμπ μετέφερε αεροβόμβα 120 κιλών - Από τύχη γλίτωσαν την τραγωδία

Κροατία: Το drone που εξερράγη στο Ζάγκρεμπ μετέφερε αεροβόμβα 120 κιλών – Από τύχη γλίτωσαν την τραγωδία

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) που συνετρίβη στο Ζάγκρεμπ μετέφερε αεροβόμβα 120 κιλών που εξερράγη σε κρατήρα ο οποίος σχηματίστηκε από την πρόσκρουση στο έδαφος, μεταδίδουν κροατικά μέσα ενημέρωσης.

Τα στοιχεία που βρέθηκαν στα συντρίμμια του drone δείχνουν ότι το βάρος της αεροβόμβας που μετέφερε μπορεί να έφτανε τα 120 κιλά, σύμφωνα με στρατιωτική πηγή, την οποία επικαλούνται τα μέσα ενημέρωσης της Κροατίας.

Υπόγεια έκρηξη

«Επειδή το drone έπεσε σε μαλακό έδαφος (φωτογραφία, επάνω, από Reuters), η έκρηξη σημειώθηκε υπόγεια. Εάν είχε χτυπήσει άσφαλτο ή μπετόν, οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές», σύμφωνα με την πηγή.

Από την πλευρά του, σε σχόλιο στην τηλεόραση, ο υπουργός Αμυνας της Κροατίας Μάριο Μπάνοζιτς είπε ότι μεταξύ των θραυσμάτων του UAV υπάρχουν ξεχωριστά στοιχεία που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή της ουκρανικής πλευράς ή της ρωσικής πλευράς στην εκτόξευσή του.

«Αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα», επισήμανε.

Στρατιωτικοί και αστυνομικοί στο σημείο πρόσκρουσης του drone (φωτογραφία AP)

Και πρόσθεσε ότι η σύγκριση των πληροφοριών από το μαύρο κουτί και των εικόνων από το ραντάρ θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα: ποιος το εκτόξευσε;

Ιχνη εκρηκτικής ύλης

Νωρίτερα στο Ζάγκρεμπ είχαν γίνει εργασίες για την ανάσυρση των συντριμμιών του drone από μια χοάνη. Σύμφωνα με τον Μπάνοζιτς, στα θραύσματα βρέθηκαν ίχνη εκρηκτικής ύλης από αεροβόμβα και αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνει ότι αυτό το αεροσκάφος των έξι τόνων δεν ήταν αναγνωριστικό.

Διαβάστε επίσης – Πόλεμος στην Ουκρανία: Drone σοβιετικής εποχής συνετρίβη στο Ζάγκρεμπ

Οι κροατικές αρχές έκαναν γνωστό ότι το drone βρέθηκε αρχικά στον εναέριο χώρο της Ρουμανίας και στη συνέχεια πέταξε περίπου για 40 λεπτά πάνω από την Ουγγαρία ενώ η Κροατία δεν ειδοποιήθηκε για το αντικείμενο που πλησίαζε.

Το βράδυ της Παρασκευής, άγνωστο αντικείμενο συνετρίβη σε μια από τις συνοικίες στα περίχωρα του Ζάγκρεμπ, που αργότερα αναφέρθηκε από διάφορα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι επρόκειτο για μη επανδρωμένο αεροσκάφος Tu-141 Strizh σοβιετικής κατασκευής.


Συντρίμμια του drone που ανασύρθηκαν από τον κρατήρα (φωτογραφία Slavko Midzor/PIXSELL)

Δεν υπήρξαν θύματα, πολλά αυτοκίνητα υπέστησαν ζημιές και βρέθηκαν δύο αλεξίπτωτα. Η περιοχή της πρόσκρουσης έχει αποκλειστεί και διενεργείται έρευνα.

«Σοβαρό περιστατικό ασφάλειας»

«Θα πρέπει να συνεχιστεί η πλήρης και ανεξάρτητη διερεύνηση όλων των στοιχείων προκειμένου να διαπιστωθεί τι οδήγησε σε αυτήν την ανεπιθύμητη κατάσταση, δηλαδή σε σοβαρό περιστατικό ασφάλειας», δήλωσε ο Γκόρνταν Ακράπ, από το Ινστιτούτο Ερευνας για τις Υβριδικές Συγκρούσεις.

«Από τη μια πλευρά, οι θεσμοί μας και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να καθορίσουν ποιος το πέταξε, γιατί το πέταξε, ποιος έστειλε το αεροσκάφος, για ποιο σκοπό και με ποιο εξοπλισμό. Με επικάλυψη εικόνων ραντάρ, ανάλυση των ηλεκτρονικών δεδομένων που περιέχονται στο σύστημα για να φτάσουν στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε πριν διαγράψει την πορεία του με κατεύθυνση τη Δημοκρατία της Κροατίας» πρόσθεσε.

«Εξακολουθώ να είμαι πεπεισμένος ότι ο στόχος ή η πρόθεση του ατόμου που χειρίστηκε το αεροσκάφος δεν ήταν η επίθεση στο Ζάγκρεμπ ή στην Κροατία» τόνισε ο Γκόρνταν Ακράπ.


Δίπλα σε κεντρικό δρόμο και σπίτια έπεσε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος

Και συμπλήρωσε πως αυτή είναι μια προειδοποίηση για όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ κατά μήκος των συνόρων της εμπόλεμης ζώνης, ότι οποιαδήποτε απειλή προέρχεται από αυτό το έδαφος πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Τι έπραξαν Ουγγαρία και Ρουμανία

«Ολες οι διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στην εναέρια και χερσαία περιοχή της Ουκρανίας και οι οποίες περνούν στο έδαφος των Συμμάχων θα πρέπει να προκαλούν την πλήρη προσοχή τους» σημείωσε ο κ. Ακράπ.

«Τι έπραξε η Ουγγαρία σε συνεργασία με τη Ρουμανία – μήπως να αυξήσει την αεροπορική επιτήρηση – για να προσδιορίσει οπτικά και να ελέγξει τι είδους αεροσκάφος είναι γιατί ας μην ξεχνάμε ότι ο στρατός γνωρίζει πως, δυστυχώς, πολύ συχνά συναντάς αντικείμενα στον εναέριο χώρο που δεν μπορείς να προσδιορίσεις την πραγματική τους ταυτότητα, αλλά αυτά ελέγχονται με οπτική επαφή», κατέληξε ο Γκόρνταν Ακράπ.

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024