Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Δεκάδες Τούρκοι εγκλωβισμένοι σε τζαμί της Μαριούπολης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δεκάδες Τούρκοι εγκλωβισμένοι σε τζαμί της Μαριούπολης

Είναι η πρώτη φορά που η τουρκική κυβέρνηση επιβεβαιώνει την παρουσία υπηκόων της σε αυτό το τέμενος, χωρίς να διευκρινίζει τον αριθμό τους

Μεταξύ των χιλιάδων εγκλωβισμένων της Μαριούπολης, η οποία βιώνει ανθρωπιστική κρίση, είναι και τούρκοι πολίτες οι οποίοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε τζαμί της πόλης, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση που ζήτησε από τη Ρωσία να βοηθήσει για την ασφαλή απομάκρυνσή τους.

Το Σάββατο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το τέμενος του Σουλτάνου Σουλεϊμάν, όπου 86 Τούρκοι είχαν βρει καταφύγιο – ανάμεσά τους και 34 παιδιά.

Την Κυριακή, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι τα λεωφορεία περίμεναν για να απομακρύνουν τους τούρκους πολίτες «εδώ και μερικές ημέρες», αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω των μαχών που μαίνονται στην πόλη.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Αττάλεια, υποστήριξε ότι απηύθυνε έκκληση στον ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, για εκκένωση του τεμένους και αναμένει «να σημειωθεί πρόοδος» στο θέμα.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης μετά τους ισχυρισμούς του Κιέβου.

Δεν επλήγη το κτίριο

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε  ότι «ο ιμάμης του τεμένους δεν επιβεβαίωσε τον βομβαρδισμό» του κτιρίου. Ένα μέλος της τουρκικής κοινότητας της πόλης διέψευσε, επίσης, χθες ότι το τέμενος επλήγη από τον ρωσικό στρατό.

«Είπε πως πύραυλοι και ρουκέτες έπληξαν την περιοχή» είπε ο τούρκος ΥΠΕΞ, αναγνωρίζοντας ότι έχει «χαθεί η επαφή» με την κοινότητα λόγω της «κατάρρευσης των υποδομών». «Μοιραστήκαμε αυτήν την πληροφορία με τη Ρωσία» συμπλήρωσε.

Είναι η πρώτη φορά που η τουρκική κυβέρνηση επιβεβαιώνει την παρουσία υπηκόων της σε αυτό το τέμενος, χωρίς να διευκρινίζει τον αριθμό τους. «Εμείς στηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, όμως πρέπει να εργαστούμε με τα δύο μέρη για ανθρωπιστικούς σκοπούς» κατέληξε ο Τσαβούσογλου.

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024