
Γερμανία: Αγοράζει μαχητικά F-35 από τις ΗΠΑ
Τον περασμένο μήνα, ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μαζική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της χώρας του
Η κυβέρνηση της Γερμανίας έχει σκοπό να εξοπλίσει την Πολεμική Αεροπορία της χώρας με αμερικανικής κατασκευής μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35, δήλωσαν σήμερα Δευτέρα πηγές προσκείμενες σ’ αυτήν στο Γερμανικό Πρακτορείο.
Το αεροσκάφος της Lockheed Martin, με τεχνολογία που το καθιστά ως έναν βαθμό αόρατο για τα ραντάρ, θα αγοραστεί για να αντικατασταθεί ο στόλος των Tornado, που είχε τεθεί σε υπηρεσία πριν από 40 και πλέον χρόνια, εξήγησαν οι πηγές.
Η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει πως θα αντικαθιστούσε τα Tornado παρουσιάζοντας τους προγραμματικούς της στόχους τον Σεπτέμβριο.
Πάντα σύμφωνα με τις πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου, το Βερολίνο σχεδιάζει να αγοράσει περίπου 35 τέτοια μαχητικά.
Οι αντιδράσεις από Γαλλία
Τον περασμένο μήνα, ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μαζική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της χώρας του, που διαβεβαίωσε ότι θα ξεπεράσουν το 2% του ΑΕΠ, το ποσοστό που αξίωνε το NATO αλλά για χρόνια το Βερολίνο επέλεγε να μην ξοδεύει, καθώς η σύρραξη στην Ουκρανία ανάγκασε τη Γερμανία να αναθεωρήσει την εξωτερική και την αμυντική της πολιτική.
Το ποσό που θα δαπανηθεί για τον εξοπλισμό της χώρας θα ξεπεράσει τα 100 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Σολτς.
Η γερμανική κυβέρνηση υποβαθμίζει εξάλλου την ανησυχία του Παρισιού πως η απόκτηση των F-35 θα πλήξει το σχέδιο να κατασκευαστεί ευρωπαϊκό μαχητικό επόμενης γενιάς, το λεγόμενο FCAS (Future Combat Air System).
Στην περίπτωση του F-35, επισημάνθηκε πρόσφατα ότι άλλοι ευρωπαίοι εταίροι της Γερμανίας στο NATO ήδη χρησιμοποιούν το μαχητικό, άρα θα υπάρχει διαλειτουργικότητα και δυνατότητα «συνεργειών».
- Νέα ζωή για το «Εργοστάσιο Τέχνης»
- Διεθνείς ανησυχίες για τον νόμο για την «εθνική ενότητα» της Κίνας – «Κακόβουλη δυσφήμιση», απαντά το Πεκίνο
- DSquared2: Οι βουτιές τους στα καταγάλανα νερά της Μυκόνου
- Παναγιώτης Νέστορας: Πήρε εξιτήριο από το Ιπποκράτειο – «Η απώλεια της γυναίκας μου να είναι η τελευταία από τέτοια άνανδρα χτυπήματα»
- Παιδιά έκαναν τσουλήθρα σε Ferrari 500.000 ευρώ – H αντίδραση του ιδιοκτήτη [βίντεο]
- Ολυμπιακός: Η αποστολή για την Ολλανδία – Ποιους παίκτες πήρε μαζί του ο Μεντιλίμπαρ (pics)

