Τετάρτη 22 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ενισχύοντας το σύστημα διακυβέρνησης των ΟΤΑ

Ενισχύοντας το σύστημα διακυβέρνησης των ΟΤΑ

Περισσότερα από 400 αιρετοί και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και της δημόσιας διοίκησης, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους μηχανισμούς και τα εργαλεία ενίσχυσης της διαφάνειας και των διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου των Δήμων.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Ημερίδα που διοργάνωσαν το Υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣ), η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ), και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) με θέμα, «Ενισχύοντας το σύστημα διακυβέρνησης των ΟΤΑ».

Περισσότερα από 400 αιρετοί και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και της δημόσιας διοίκησης, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους μηχανισμούς και τα εργαλεία ενίσχυσης της διαφάνειας και των διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου με στόχο την αποτελεσματική λειτουργία και τη χρηστή διακυβέρνηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Χαιρετισμούς απεύθυναν:

Ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Μάκης Βορίδης ο οποίος χαρακτήρισε στρατηγική επιλογή του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά και ολόκληρης της Κυβέρνησης την αντιμετώπιση της διαφθοράς και εξήρε τον κρίσιμο ρόλο του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου σε αυτή την προσπάθεια. Προανήγγειλε μάλιστα την ενίσχυση της προσπάθειας αυτής με το υπό επεξεργασία σχέδιο νόμου για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς και το Εθνικό Σχέδιο Ακεραιότητας.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η παρούσα Κυβέρνηση πέτυχε να βελτιώσει σημαντικά τη θέση της πατρίδας μας στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς εφαρμόζοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και τόνισε την ανάγκη οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αναπτύξουν το δικό τους Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου, προσαρμοσμένο στις δικές τους απαιτήσεις. Στο πλαίσιο αυτό ανέδειξε και ενθάρρυνε την πιλοτική προσπάθεια που επιχειρείται σε συνεργασία με τον Δήμο Πλατανιά για την υλοποίηση ενός διαδημοτικού Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου στην Κρήτη.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, κ. Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στις θεσμικές παρεμβάσεις που έχει αναλάβει το Υπουργείο Εσωτερικών, χαρακτηρίζοντας κομβικό και απαραίτητο στοιχείο τον νόμο για τον «Εσωτερικό Έλεγχο» που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή των Ελλήνων, προκειμένου κεντρικό κράτος και αυτοδιοίκηση να προσφέρουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους πολίτες.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών έκανε ξεχωριστή μνεία στο φιλόδοξο έργο της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) σχετικά με την καταγραφή των διαδικασιών που ακολουθούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να προσφέρουν στους πολίτες όλα όσα έχουν ανάγκη. Μέχρι σήμερα, όπως επισήμανε ο κ. Πέτσας, έχουν καταγραφεί περισσότερες από 684 διαδικασίες για τους Δήμους και περίπου 700 για τις Περιφέρειες.

Πρόκειται, όπως πρόσθεσε, για το πρώτο σοβαρό βήμα όσον αφορά στην αποτύπωση των υφιστάμενων διαδικασιών που χρησιμοποιούνται στην αυτοδιοίκηση και το οποίο –μέσα από έναν ευρύ ανασχεδιασμό– θα επιτρέψει την απλούστευση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη μείωση της διαφθοράς και της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων που παρατηρείται όλα αυτά τα χρόνια και, ως εκ τούτου, σε μεγαλύτερη αυτονομία σε κάθε επίπεδο διακυβέρνησης.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι η πρόταση της ΕΕΤΑΑ για απλούστευση των υφιστάμενων διαδικασιών και μείωσή τους –περίπου κατά το ήμισυ– αποτελεί πολύ σημαντικό πυλώνα στη συζήτηση της «Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης», η οποία ήδη έχει εκκινήσει, είτε για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κράτος προς την αυτοδιοίκηση, είτε από την αποκεντρωμένη διοίκηση προς την αυτοδιοίκηση ή και προς άλλα υπουργεία. «Είμαι πεπεισμένος ότι με την υλοποίηση όλων αυτών, το 2023, η ενδυνάμωση του ρόλου κράτους και αυτοδιοίκησης θα είναι πλέον ορατή στους πολίτες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, κ. Άγγελος Μπίνης, αναφερόμενος στο Εθνικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς σημείωσε ότι: «για πρώτη φορά στην Ελλάδα συζητήθηκε λεπτομερώς και υιοθετήθηκε στο ανώτερο δυνατό πολιτικό επίπεδο η εθνική στρατηγική για την καταπολέμηση της διαφθοράς». Σε αυτό το σχέδιο, συνέχισε ο κ. Μπίνης, η ενδυνάμωση των μηχανισμών ακεραιότητας στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα, προκειμένου να αξιοποιήσουμε την πρόοδο που έχει γίνει μέχρι σήμερα».

Αναφέρθηκε στο σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου λέγοντας ότι «προσπαθούμε εδώ και αρκετά χρόνια να ενδυναμώσουμε το σύστημα εσωτερικού ελέγχου, μέρος του οποίου αποτελούν οι μονάδες εσωτερικού ελέγχου αλλά και η λειτουργία διαχείρισης κινδύνων. Αυτή τη φορά θα τα καταφέρουμε γιατί έχουμε ενώσει τις δυνάμεις μας όλοι οι αρμόδιοι φορείς».

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας αναφερόμενος στις Περιφέρειες και τους Δήμους είπε χαρακτηριστικά «είμαστε το πιο αξιόπιστο και κοντινό στους πολίτες επίπεδο διακυβέρνησης και οφείλουμε η διοίκηση μας να ασκείται βάσει συγκεκριμένων κανόνων, που διασφαλίζουν ακόμα περισσότερο τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα του έργου μας».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου κατά τον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο νέο σύστημα διακυβέρνησης των ΟΤΑ, δανειζόμενος «όρους πληροφορικής», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Είναι σημαντικό, είπε, να αρχίσουμε να μιλάμε για έξυπνες πόλεις, εφαρμογές και δίκτυα αλλά αν δεν βάλουμε περιεχόμενο ή αν δεν αλλάξουμε περιεχόμενο στα συστήματα που έχουμε, δεν αλλάξει τίποτα.

Και το περιεχόμενο εν προκειμένω είναι η νοοτροπία , είναι οι δεξιότητες, είναι αυτό ακριβώς που πρέπει να ξεκινήσουμε: Να αλλάξουμε δηλαδή τελείως τον χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης» Αλλά και τα «παραθυράκια» στους νόμους και τα προβλήματα που δημιουργούν, είπε, πάλι η πληροφορική μπορεί να μας διδάξει πώς να τα λύσουμε τη μαγική λέξη «διαδικασίες».

«Όταν γράφουμε κώδικα , συνέχισε, αν έχουμε ένα κομμάτι κώδικα που επαναλαμβάνεται δεν καθόμαστε να τον ξαναγράψουμε. Δημιουργούμε μια διαδικασία και την επαναχρησιμοποιούμε κάθε φορά που θέλουμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα.

Το ίδιο πράγμα πρέπει να κάνουμε και με τη λειτουργία των υπηρεσιών μας, δεν υπάρχει λόγος να ανακαλύπτουμε παρεμφερείς διαδικασίες. Είναι αυτό και προχωράμε παρακάτω». Αναφερόμενος δε στον Κώδικα Συμπεριφοράς Αιρετών Οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που παρουσιάστηκε σήμερα, ο κ. Παπαστεργίου τον παρομοίωσε ως τον TOC, τον πίνακα περιεχομένων ενός σκληρού δίσκου, ο οποίος περιέχει όλες τις πληροφορίες «και γρήγορα, εύγλωττα, χωρίς να ψαχνόμαστε, μπορούμε να βρούμε ή να θυμηθούμε καλές πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε».

Ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε την εξαιρετική συνεργασία της ΚΕΔΕ με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά έρχεται να βάλει διαδικασίες προκειμένου να προφυλαχθούμε και εμείς και όλοι οι καλοπροαίρετοι αιρετοί και οι υπάλληλοι των δήμων». Παράλληλα εξήρε τη σημαντική συμβολή της ΕΕΤΑΑ στην καταγραφή, κωδικοποίηση και απλούστευση των διαδικασιών που ισχύουν στη λειτουργία των δήμων.

Ο Πρόεδρος ΠΕΔΑ, κ. Γιώργος Μαρκόπουλος σημείωσε ότι: «συνειδητοποιούμε πως η διακυβέρνηση σε όλα της τα επίπεδα οφείλει να αποτάξει την τυπολατρία η οποία οδηγεί σε ατέρμονη γραφειοκρατία τόσο για τους πολίτες όσο και για τους ίδιους τους υπαλλήλους».

Οποιαδήποτε άλλη πρακτική αποδεδειγμένα έφερε τη χώρα μπροστά σε αδιέξοδα και πρέπει να αφήσουμε πίσω το παρελθόν αν θέλουμε να λειτουργήσει το Δημόσιο Μάνατζμεντ στη χώρα μας».

Η Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) Δρ. Παρασκευή Δραμαλιώτη, στον χαιρετισμό της αναφέρθηκε στην εξαιρετική ομαδική εργασία που συντελείται με τις κατευθύνσεις του Υπουργού Εσωτερικών, κου Μ. Βορίδη, μεταξύ της ΕΑΔ, της ΚΕΔΕ, της ΕΕΤΑΑ και του ΕΚΔΔΑ για την υλοποίηση των εμβληματικών νομοθετημάτων που έχει εισάγει το Υπουργείο Εσωτερικών. Υπογράμμισε πως το ΕΚΔΔΑ αποτελεί τον εκπαιδευτικό βραχίονα εφαρμογής των δημόσιων πολιτικών, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί και νομοθετηθεί σε κυβερνητικό επίπεδο, όπως είναι, μεταξύ άλλων, ο ν.4622 που προβλέπει τη λειτουργία του κλάδου Επιτελικών Στελεχών.

Τόνισε τη σημασία της προσπάθειας που γίνεται στο πεδίο του Εσωτερικού Ελέγχου με την υλοποίηση από το ΕΚΔΔΑ – σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και την ΕΑΔ – ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων πιστοποίησης Εσωτερικών Ελεγκτών, ενός «πιλότου καινοτομίας» με τη χρήση νέων ψηφιακών εργαλείων, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Δραμαλιώτη.

Η Πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ πρόσθεσε πως, παράλληλα με την πιστοποίηση 100 Εσωτερικών Ελεγκτών, η προσπάθεια συνεχίζεται με την υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων για την πιστοποίηση των Συμβούλων Ακεραιότητας και των υπαλλήλων κατηγορίας ΔΕ. Ιδίως όσον αφορά στην πιστοποίηση συνολικά των επιμορφώσεων που παρέχει το ΕΚΔΔΑ, η κα Δραμαλιώτη αναφέρθηκε στην ενίσχυση μιας νέας νοοτροπίας για το μέλλον, η οποία βασίζεται στην απαιτητική διαδικασία αξιολόγησης των υπαλλήλων που τις παρακολουθούν και επιθυμούν να πιστοποιηθούν για αυτές.

Sports in

Αφιέρωμα της Euroleague στον Ολυμπιακό ενόψει του Final Four (vid)

Η Euroleague ετοίμασε ένα εντυπωσιακό αφιέρωμα για τον Ολυμπιακό με αφορμή το Final Four του Βερολίνου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 22 Μαϊου 2024