Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κολωνάκι: Σάλος με την απόφαση του υπ. Παιδείας για το 26ο Γυμνάσιο

Κολωνάκι: Σάλος με την απόφαση του υπ. Παιδείας για το 26ο Γυμνάσιο

Το υπουργείο Παιδείας αποδέχεται αιφνίδια την πρόταση για να γίνει πειραματικό το 26ο Γυμνάσιο Κολωνακίου, «διώχνοντας» εκπαιδευτικά τους μαθητές από την περιοχή κατοικίας τους - Επεκτείνεται όμως συνολικά το Δίκτυο των πρότυπων και πειραματικών σχολείων στη χώρα και από 62 πρότυπα και πειραματικά σχολεία που λειτουργούσαν το σχολικό έτος 2019-2020 γίνονται συνολικά 120 με την μετατροπή άλλων συμβατικών δημοσίων σχολείων

Μια απόφαση που δημιουργεί προβλήματα και εντάσεις πήρε το υπουργείο Παιδείας στο θέμα του 26ου δημόσιου γυμνασίου του Κολωνακίου, το οποίο τελικά αποφάσισε να μετατρέψει σε πειραματικό, παρά το γεγονός ότι είναι το μοναδικό συμβατικό δημόσιο σχολείο της περιοχής.

Οι αρχικές πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας ανέφεραν ότι το σχολείο θα διατηρούσε τον δημόσιο  συμβατικό χαρακτήρα του, ενώ αναζητείτο άλλο κτήριο στην περιοχή για να στεγάσει πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο. Η ηγεσία του υπουργείου ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν κατόρθωσε να κερδίσει την διεκδίκηση αυτή από το Δήμο της Αθήνας, οπότε «κατέθεσε τα όπλα» επανερχόμενη στην αποδοχή της αρχικής πρότασης για μετατροπή του 26ου Γυμνασίου σε πειραματικό (το οποίο θα αποδέχεται μαθητές και μαθήτριες μόνο με κλήρωση και όχι τα παιδιά που κατοικούν στην γειτονιά).

Κατ επέκταση, όπως δείχνουν τα παραπάνω, το υπουργείο Παιδείας «διώχνει» από την περιοχή τους μαθητές και μαθήτριες που κατοικούν εκεί, προτείνοντας τους ως επιλογές το 7ο γυμνάσιο Παγκρατίου, το 56ο Αμπελοκήπων ή του 5ο Εξαρχείων. Στην πρώτη περίπτωση βέβαια, οι 12χρονοι ή 14χρονοι μαθητές και μαθήτριες θα πρέπει να βαδίζουν κάθε μέρα μέσω μεγάλων λεωφόρων για να πάνε στο σχολείο τους, εάν δεν μπορούν λόγω του πρωινού τους προγράμματος να τους μεταφέρουν οι γονείς τους.

Την πρόταση είχαν κάνει οι υπεύθυνοι της επιστημονικής επιτροπής που σχεδιάζει την επέκταση των πειραματικών και πρότυπων σχολείων, οι οποίοι όμως δεν εκτίμησαν το γεγονός ότι το 26ο είναι το μοναδικό συμβατικό δημόσιο πειραματικό σχολείο της περιοχής Κολωνακίου. Συγκεκριμένα, είχε προταθεί η σύνδεσή του με το Μαράσλειο δημοτικό πειραματικό σχολείο. Το 26ο Γυμνάσιο και Λύκειο λειτουργούν στις ίδιες εγκαταστάσεις με το Μαράσλειο, ωστόσο δεν είναι πειραματικά, αλλά απλά συμβατικά δημόσια σχολεία, που δέχονται τους μαθητές και μαθήτριες της περιοχής. Όλα τα άλλα σχολεία (Γυμνάσια ή Λύκεια) της περιοχής σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων έχουν μετατραπεί σε πρότυπα ή πειραματικά σχολεία.

Στην περιοχή του Κολωνακίου, ήδη λειτουργούν δύο πειραματικά σχολεία (δημοτικό Μαρασλείου και πειραματικό γυμνάσιο και λύκειο οδού Σκουφά) και στην ευρύτερη περιοχή πρότυπα γυμνάσια και λύκεια (της οδού Τσόχα).

Η πρόταση αυτή και η αποδοχή της από το υπουργείο Παιδείας προκαλεί  νέες οξύτατες  αντιδράσεις στους  γονείς των μαθητών αλλά και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, που χαρακτήρισαν ήδη την έχουν χαρακτηρίσει «άδικη και παράλογη».

Η επέκταση του Δικτύου των πρότυπων και πειραματικών από το σχολικό έτος 2022-2023

Όπως ανακοίνωσε όμως το υπουργείο Παιδείας νέα σχολεία προστίθενται από το σχολικό έτος 2022-2023 στο δίκτυο των προτύπων και πειραματικών σχολείων σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Έτσι, από 62 τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία που λειτουργούσαν το σχολικό έτος 2019-2020, επεκτείνονται  συνολικά σε 120. Τέσσερα νέα σχολεία έτσι θα λειτουργήσουν στην περιοχή της Ροδόπης  και την Κομοτηνή, ένα στο Μαρούσι και ένα στο Ρέθυμνο.

Τα παραπάνω έγιναν κατόπιν εισήγησης της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) και σύμφωνης γνώμης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.)

Η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα για την κατάθεση αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους γονείς/κηδεμόνες για εισαγωγή των μαθητών μαθητριών στα πρότυπα και πειραματικά σχολεία θα παραμείνει ανοιχτή από την Τρίτη 15 Μαρτίου  μέχρι και την Πέμπτη 31 Μαρτίου.

Η εισαγωγή μαθητών και μαθητριών σ αυτά για το σχολικό έτος 2022-2023 πραγματοποιείται με δημόσια ηλεκτρονική κλήρωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Μαΐου. Σε περίπτωση διασυνδεδεμένων σχολείων οι απόφοιτοι του πειραματικού σχολείου της ίδιας ή προηγούμενης βαθμίδας εγγράφονται στο συνδεδεμένο πειραματικό σχολείο της ίδιας ή της επόμενης βαθμίδας, εφόσον το επιθυμούν, χωρίς κλήρωση.

Η εισαγωγή των μαθητών ή μαθητριών στην Α΄ τάξη των προτύπων γυμνασίων για το σχολικό έτος 2022-2023 πραγματοποιείται με δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων με ερωτήσεις κλειστού τύπου-πολλαπλής επιλογής, σχετικών με την κατανόηση κειμένων της Ελληνικής Γλώσσας και Μαθηματικών εννοιών, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Μαΐου.

Σε περίπτωση διασυνδεδεμένων προτύπων Σχολείων, οι απόφοιτοι του προτύπου γυμνασίου εγγράφονται απευθείας στο συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο, με προϋπόθεση την επιτυχή ολοκλήρωση της προηγούμενης βαθμίδας. Στην περίπτωση που στην Α΄ τάξη των διασυνδεδεμένων Λυκείων προκύπτουν κενές θέσεις αυτές καλύπτονται με δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024