Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σύνοδος Κορυφής: «Όχι» σε νέο ευρωομόλογο - Θα μελετηθεί από την Κομισιόν και το «Σχέδιο Έξι Σημείων» του Μητσοτάκη

Σύνοδος Κορυφής: «Όχι» σε νέο ευρωομόλογο – Θα μελετηθεί από την Κομισιόν και το «Σχέδιο Έξι Σημείων» του Μητσοτάκη

Τι αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Το έδαφος για πιθανές απροσδόκητες δαπάνες που θα έχουν σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία θα προετοιμάσουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής, με βάση το προσχέδιο που έχει στην κατοχή του το Reuters. Όμως, δεν πρόκειται να υπάρξει νέο ευρωομόλογο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη δέσμη προτάσεων που προτείνει να μελετήσει και να καταθέσει η Κομισιόν για την ενέργεια συμπεριλαμβάνεται και η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δηλαδή το Σχέδιο Έξι Σημείων, για την επιβολή προσωρινού πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, όπως επίσης και στη μετακύλισή τους στις τιμές ηλεκτρισμού.

Τι συζητούν οι «27»

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν στις Βερσαλίες κοντά στο Παρίσι σε σχέση με περισσότερες αμυντικές δαπάνες, το αίτημα του Κιέβου να γίνει μέλος της ΕΕ και τρόπους να καταστήσει την Ευρώπη στρατηγικά ανεξάρτητη από παγκόσμιους προμηθευτές σε ενέργεια, μικροτσίπ και τρόφιμα.

Εξερχόμενες από την πανδημία της Covid-19, η οποία πρόσθεσε μεγάλο δημόσιο χρέος σε ολόκληρη την ΕΕ, οι κυβερνήσεις είχαν σχεδιάσει να αποσύρουν σταδιακά την έκτακτη δημοσιονομική στήριξη που ήταν απαραίτητη για να διατηρήσουν τις οικονομίες σε λειτουργία κατά τη διάρκεια του lockdown.

Ωστόσο, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανάγκασε την ΕΕ να ξανασκεφτεί αυτή την προσέγγιση, λόγω της αναμενόμενης απότομης αύξησης των δαπανών για την άμυνα και τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον άνθρακα.

Στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής αναφέρεται ότι: «Οι εθνικές μας δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις συνολικές επενδυτικές ανάγκες και να αντικατοπτρίζουν τη νέα γεωπολιτική κατάσταση».

«Θα ακολουθήσουμε υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους για κάθε κράτος-μέλος, μεταξύ άλλων παρέχοντας κίνητρα για επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και είναι κρίσιμες για τους στόχους μας για το 2030», σημειώνεται στα συμπεράσματα.

Η συζήτηση για την έκδοση κοινού χρέους

Κάποιες χώρες όπως η Γαλλία θέλουν να εκδοθεί ξανά κοινό χρέος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως, η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλα κράτη αντιτίθενται σθεναρά σε μια τέτοια κίνηση, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν πολλά ακόμη αχρησιμοποίητα χρήματα στο Ταμείο Ανάκαμψης 800 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ.

Μόνο 74 δισεκατομμύρια ευρώ από το συνολικό ταμείο της ΕΕ έχουν εκταμιευθεί μέχρι στιγμής, καθώς οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμάσουν τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν με επιχορηγήσεις και εξαιρετικά φθηνά δάνεια. «Έχουμε άλλα μέσα (εκτός από νέο κοινό χρέος), ας τα χρησιμοποιήσουμε πρώτα», τόνισε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης στο Reuters.

Το προσχέδιο συμπερασμάτων έδειξε ότι οι ηγέτες της ΕΕ θέλουν να βρουν χρήματα για τις μελλοντικές προκλήσεις αξιοποιώντας δημόσιους πόρους για να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια, που θα κάνουν ευκολότερη την προώθηση καινοτόμων έργων.

«Θα χρησιμοποιήσουμε τον προϋπολογισμό και τις δυνατότητες της European Investment Bank για να προσελκύσουμε ιδιωτικές επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης υψηλότερου κινδύνου για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία», τόνισαν.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024