Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ: Προβληματίζει η πορεία του κλάδου χοίρειου κρέατος

ΕΕ: Προβληματίζει η πορεία του κλάδου χοίρειου κρέατος

Η ΕΕ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χοιρινού κρέατος στον κόσμο και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας χοίρειου κρέατος

Καθώς ο κλάδος αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε μια ευρωπαϊκή ομάδα προβληματισμού για το χοίρειο κρέας για να επανεξετάσει όλες τις πτυχές και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητά του με κοινωνικοοικονομικούς, περιβαλλοντικούς, κλιματικούς όρους.

Ο κλάδος του χοίρειου κρέατος αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες εδώ και αρκετούς μήνες λόγω του συνδυασμού αρνητικών παραγόντων, όπως τους υγειονομικούς περιορισμούς στο πλαίσιο του κοροναϊού που επηρεάζουν την κατανάλωση εκτός σπιτιού, η επιβράδυνση των εξαγωγών προς την Κίνα, η περαιτέρω εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε περισσότερες χώρες της ΕΕ και αυξήσεις στο κόστος των εισροών. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει πρόσθετο αντίκτυπο στον κλάδο, δεδομένης της ανάγκης για ζωοτροφές και της ανάγκης να βρει άλλες αγορές για ευρωπαϊκές εξαγωγές χοιρινού κρέατος.

Η ενίσχυση της κοινωνικοοικονομικής ανθεκτικότητας του κλάδου, ιδιαίτερα σε σχέση με τις εισαγόμενες φυτικές πρωτεΐνες, είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητη. Αυτό απαιτεί εις βάθος προβληματισμό, καθώς οι σημερινές δυσκολίες υπερβαίνουν τις εποχιακές διακυμάνσεις του κύκλου των χοίρων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συγκλήθηκε μια εναρκτήρια συνάντηση στις 10 Μαρτίου από τον Επίτροπο για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη, Janusz Wojciechowski. Η σημερινή συζήτηση θα είναι για την εξάρτηση από τις εισαγωγές για ζωοτροφές.

Με τη διευκόλυνση του τμήματος γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η European Pigmeat Reflection Group έχει τη μορφή κοινών συνεδριάσεων της Ομάδας Πολιτικού Διαλόγου για τα Ζωικά Προϊόντα (Section Pigmeat) που συγκεντρώνει τους ενδιαφερόμενους φορείς και της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής για την Κοινή Οργάνωση Γεωργίας Αγορές (Τμήμα Ζωικά Προϊόντα) συγκεντρώνοντας εθνικούς εμπειρογνώμονες από όλα τα κράτη μέλη.

Εκτός από αυτή την εναρκτήρια συνάντηση, έχουν προγραμματιστεί πέντε συναντήσεις μέχρι το τέλος του έτους. Κάθε συνάντηση θα είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα με τις εκθέσεις να δημοσιοποιούνται προς όφελος όλων. Η έκθεση της συνεδρίασης θα περιλαμβάνει όχι μόνο τις απόψεις που εκφράζονται από τους ομιλητές (παράγοντες της αγοράς, ακαδημαϊκοί, αρχές των κρατών μελών, στελέχη της Επιτροπής), αλλά και τις εξωτερικές συνεισφορές που λαμβάνονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οι πέντε εκθέσεις της συνεδρίασης θα εισρεύσουν σε μια τελική έκθεση με πιθανές συστάσεις που θα παραδοθούν στις αρχές του 2023.

Η πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 6 Απριλίου. Θα είναι αφιερωμένη στην κοινωνικοοικονομική δυναμική του κλάδου. Οι επόμενες συναντήσεις θα ασχοληθούν με τις περιβαλλοντικές και κλιματικές προκλήσεις του κλάδου, καθώς και με ζητήματα για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024