Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δημοσκόπηση: «Όχι» στην αποστολή εξοπλισμού στην Ουκρανία, «ναι» στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Δημοσκόπηση: «Όχι» στην αποστολή εξοπλισμού στην Ουκρανία, «ναι» στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ουδετερότητα της χώρας μας επιθυμεί η πλειοψηφία των ερωτηθέντων.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορη την ελληνική κοινή γνώμη, που παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα, όπως και ολόκληρος ο πλανήτης, τις τραγικές εξελίξεις μετά τη ρωσική εισβολή.

Σύμφωνα με έρευνα της Interview για λογαριασμό της Politic, ένας στους δύο Έλληνες (51%) τάσσεται υπέρ της ουκρανικής πλευράς.

Ένα μεγάλο ποσοστό (34%) δεν υποστηρίζει κάποιο στρατόπεδο, ενώ με το πλευρό της Ρωσίας συντάσσεται το 15%.

Η συμπάθεια των Ελλήνων στον ουκρανικό λαό διαφαίνεται, επίσης, από το γεγονός ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία βρίσκουν σύμφωνο το 63% των ερωτηθέντων, αλλά από το ότι η συντριπτική πλειοψηφία (83%) τάσσεται υπέρ της απόφασης της 12μηνης άδειας παραμονής και εργασίας σε πρόσφυγες από την Ουκρανία.

«Λάθος» η αποστολή αμυντικού εξοπλισμού

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ωστόσο, η πλειοψηφία των Ελλήνων (54%) δεν υποστηρίζει την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, σε αντίθεση με το 46% που συμφωνεί.

Μάλιστα, υπέρ της ουδέτερης στάσης της χώρας μας δηλώνει η πλειοψηφία των ερωτηθέντων. Συγκεκριμένα, το 53% θεωρεί ότι το ελληνικό συμφέρον εξυπηρετείται μέσω της ουδετερότητας. Ωστόσο, όσοι πιστεύουν πως συμφέρει την Ελλάδα να ταχθεί υπέρ μίας πλευράς, προκρίνουν πως αυτή πρέπει να είναι η ουκρανική (37%), ενώ μόλις το 3% υποστηρίζει τη στήριξη στη Ρωσία.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την πυρηνική απειλή, ως απίθανο σενάριο χαρακτηρίζει η πλειοψηφία (65%) τη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία. Πολύ ή αρκετά πιθανό το βρίσκει το 28% και το 7% δεν παίρνει θέση.

Μακρόν και Ζελένσκι οι πιο δημοφιλείς πολιτικοί

Όσον αφορά το πώς κρίνουν οι Έλληνες τους αρχηγούς ξένων κρατών, που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται στις εξελίξεις, ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είναι αυτός που απολαμβάνει την υψηλότερη δημοφιλία (73,6%).

Ακολουθεί ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με το 40,7% των Ελλήνων να είναι θετικά προσκείμενοι προς το πρόσωπό του, έναντι του 47,7%.

Στην τρίτη θέση έρχεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (34,7%) και ακολουθούν ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς (28,6%), ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν (23,4%), ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον (17,6%).

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024