Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνάντηση της Ομάδας του Βίσεγκραντ - Θα στείλει όπλα η Ουγγαρία;

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνάντηση της Ομάδας του Βίσεγκραντ – Θα στείλει όπλα η Ουγγαρία;

Οι πρωθυπουργοί των χωρών της ομάδας Βίσεγκραντ θα συναντηθούν στο Λονδίνο αύριο Τρίτη. Πως εμπλέκονται στον πόλεμο στην Ουκρανία, οι Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία. Ναι στη διέλευση ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων και όπλων από τον Όρμπαν

Οι πρωθυπουργοί των τεσσάρων χωρών της Ομάδας του Βίσεγκραντ -Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία- θα συναντηθούν στο Λονδίνο αύριο Τρίτη για να συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, γνωστοποίησε σήμερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν σε βίντεο στο Facebook.

Διέλευση ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων και όπλων από την Ουγγαρία

Από τις τέσσερις χώρες οι Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία χωρίς δισταγμό συνδράμουν στρατιωτικά την Ουκρανία ωστόσο σε ότι αφορά την Ουγγαρία αν και ο Όρμπαν επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της Ουγγαρίας εξέδωσε διάταγμα που καθιστά σαφές ότι καμία αποστολή όπλων δεν μπορεί να πάει στην Ουκρανία από ουγγρικό έδαφος, εντούτοις λίγο αργότερα φαίνεται να υπαναχωρεί.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ουγγαρία επιτρέπει σε στρατεύματα του ΝΑΤΟ να αναπτυχθούν στη δυτική Ουγγαρία και αποστολές όπλων να περάσουν από το έδαφός της προς άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με διάταγμα που υπεγράφη από τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν και δημοσιεύτηκε σήμερα στην ουγγρική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Το διάταγμα, ωστόσο, αναφέρει ότι η Ουγγαρία δεν επιτρέπει αποστολές φονικών όπλων στην Ουκρανία μέσω της επικράτειάς της.

Υπογραμμίζεται ότι η συνάντηση αυτή των τεσσάρων πρωθυπουργών των χωρών του Βίσεγκραντ φιλοξενείται στο Λονδίνο γίνεται στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης έξι σημείων κατά της ρωσικής εισβολής που ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος μάλιστα έχει υποσχεθεί στον Ζελένσκι αποστολή περισσότερων όπλων.

Διαβάστε επίσης Ουκρανία: Η Σλοβακία στέλνει πυρομαχικά και καύσιμα στην Ουκρανία – Η Τσεχία στέλνει στρατιωτικό εξοπλισμό

Αποστολή αεροσκαφών μέσω Πολωνίας

Σημειώνεται ότι από τις άλλες τρεις συμμετέχουσες στη συνάντηση του Λονδίνου χώρες, η Τσεχία και η Σλοβακία είναι σε αυτές τις χώρες της Δύσης που έχουν εγκρίνει την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Η Πολωνία επίσης εξετάζεται ως η χώρα που θα χρησιμοποιηθεί για την αποστολή ΝΑΤΟϊκών πολεμικών αεροσκαφών για να στηριχθεί στρατιωτικά το Κίεβο.

Αυτό ανακοίνωσε κατά την επίσκεψή του στην Μολδαβία ο Άντονι Μπλίνκεν -είχε προηγηθεί επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Πολωνία- λέγοντας ότι οι ΗΠΑ «εργάζονται ενεργά» για μια συμφωνία με την Πολωνία για την αποστολή πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία. «Δεν μπορώ να μιλήσω για χρονοδιάγραμμα, αλλά μπορώ απλώς να πω ότι το εξετάζουμε πολύ ενεργά», είπε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους.

Αποζημιώσεις στην Πολωνία αν…

«Εργαζόμαστε για να δούμε τι μπορούμε να προσφέρουμε εμείς, οι σύμμαχοί μας και οι εταίροι μας» για να ενισχύσουμε την άμυνα των ουκρανικών δυνάμεων ενάντια στη ρωσική εισβολή, ανέφερε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ προσθέτοντας ότι «εξετάζουμε ενεργά το θέμα των αεροπλάνων που θα μπορούσε να προμηθεύσει η Πολωνία στην Ουκρανία και τώρα εξετάζουμε πώς θα μπορούσαμε να αποζημιώσουμε εάν η Πολωνία αποφασίσει να προμηθεύσει αυτά τα αεροπλάνα».

Διαβάστε επίσης Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν πολεμικά αεροσκάφη σε συνεργασία με την Πολωνία

Αρκετά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μια πιθανή συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Πολωνίας για τη διάθεση από τη Βαρσοβία στην Ουκρανία με πολεμικών μαχητικών αεροσκαφών της σοβιετικής προέλευσης, με αντάλλαγμα αμερικανικά μαχητικά F-16.

«Εργαζόμαστε με τους Πολωνούς για αυτό το θέμα και συμβουλευόμαστε τους άλλους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με την Wall Street Journal και το NBC.

Διαβάστε επίσης Η Πολωνία «δεν θα αναγνωρίσει εδαφικές αλλαγές» στην Ουκρανία – Η επίσκεψη Μπλίνκεν

Διαβάστε επίσης Ουκρανία: Σε εγρήγορση το ΝΑΤΟ – Πάνω από τη Βουλγαρία το μεγαλύτερο κατασκοπευτικό αεροσκάφος

Το Κίεβο προτρέπει τους Δυτικούς να του παράσχουν στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών, για να αμυνθεί κατά της ρωσικής εισβολής. Ο Ζελένσκι άλλωστε έχει καλέσει ειδικότερα τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να παράσχουν αεροπλάνα ρωσικής κατασκευής, τα οποία οι Ουκρανοί ξέρουν να πετούν.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal (WSJ), επικαλούμενη δύο άτομα που συμμετείχαν σε διαδικτυακή επικοινωνία το Σάββατο μεταξύ του Ουκρανού προέδρου και εκλεγμένων μελών του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ζελένσκι ζήτησε μαχητικά αεροσκάφη όταν τον ρώτησε ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ. για αυτό που χρειαζόταν περισσότερο.

Η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα παράσχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ύψους 350 εκατομμυρίων δολαρίων, τη μεγαλύτερη βοήθεια στην ιστορία των ΗΠΑ.

Προ τριημέρου έγινε επίσης γνωστό ότι η Τσεχία θα αναπτύξει 400 στρατιώτες στη γειτονική Σλοβακία στο πλαίσιο των νατοϊκών σχεδιασμών για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε χθες η υπουργός Άμυνας Γιάνα Τσερνοσόβα.

Το ΝΑΤΟ επιδιώκει να ενισχύσει την παρουσία της συμμαχίας στις χώρες που βρίσκονται στα ανατολικά της Ευρώπης μετά την εισβολή των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, η οποία συνορεύει με τη Σλοβακία και άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Πολωνία.

Ο νέος στρατιωτικός σχηματισμός θα οργανωθεί με στρατιώτες από τις παραπάνω χώρες, όπως και από τη Βουλγαρία. Η Τσεχία, όπως και άλλες νατοϊκές χώρες, υποστήριξαν την Ουκρανία και διέθεσαν στρατιωτική βοήθεια για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Την Πέμπτη, η κυβέρνηση ενέκρινε την πρόσθετη αποστολή ελαφρών όπλων και πυρομαχικών οικονομικής αξίας περίπου 662 εκατομμυρίων ευρώ.

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024