Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Πολωνία «δεν θα αναγνωρίσει εδαφικές αλλαγές» στην Ουκρανία - Η επίσκεψη Μπλίνκεν

Η Πολωνία «δεν θα αναγνωρίσει εδαφικές αλλαγές» στην Ουκρανία – Η επίσκεψη Μπλίνκεν

Συνάντηση του Άντονι Μπλίνκεν με τον Πολωνό ομόλογό του για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Μήνυμα στο Κρεμλίνο και τον Βλαντιμίρ Πούτιν στέλνει η Βαρσοβία διαμηνύοντας ουσιαστικά ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας και τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων της χώρας στα ανατολικά και νότια της Ουκρανίας από τον ρωσικό στρατό.

Απρόκλητη και παράνομη επιθετικότητα

Η Πολωνία δεν θα αναγνωρίσει οποιεσδήποτε εδαφικές αλλαγές που θα προκληθούν από «απρόκλητη και παράνομη επιθετικότητα» δήλωσε -σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ- σήμερα ο υπουργός των Εξωτερικών Ζμπίγκνιου Ράου, μετά από τις συνομιλίες που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, όπου συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις με αιχμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης Πόλεμος στην Ουκρανία: Η εύθραυστη εκεχειρία δυναμιτίζει τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων

Διαβάστε επίσης Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνομιλία Ερντογάν – Πούτιν την Κυριακή

Στην Πολωνία ο Μπλίνκεν

O Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έφτασε σήμερα στην πόλη Ρζεσζόφ που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, τα οποία έχουν διασχίσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν έχει συναντήσεις με Πολωνούς αξιωματούχους καθώς η χώρα είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και γειτνιάζει με τη Ρωσία.

Όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Μπλίνκεν θα συζητήσει την αποστολή βοήθειας για την ασφάλειας της Πολωνίας, αλλα και ανθρωπιστικής βοήθειας, αντιδρώντας στην εισβολή. Επίσης, θα ευχαριστήσει την Πολωνία για το καλωσόρισμα της προς πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τις εστίες τους, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Στην Πολωνία από Βρυξέλλες

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ειβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Οι πρόσφυγες στο μεγαλύτερο αριθμό τους, διασχίζουν την Πολωνία, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ.

Ο Μπλίνκεν έφτασε στην Πολωνία από τις Βρυξέλλες , όπου και συναντήθηκε την Παρασκευή με τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο της συζήτησης, τις προσπάθειες της Δύσης για την άσκηση αποτροπής στη Ρωσία, μέσω ενός προγράμματος σκληρών κυρώσεων.

Στην Πολωνία, ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί με μία διακομματική επιτροπή του Κογκρέσου υπό τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημοκρατικό Γκρέγκορι Μικς, με τη συμμετοχή και του υψηλόβαθμου Ρεπουμπλικάνου στην ίδια επιτροπή, Μάικλ ΜακΚόλ.

Θα εμπλακούν σε ουσιαστική διπλωματία με τη Ρωσία

Τα μέλη του ΝΑΤΟ παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στις δυνάμεις της ουκρανικής κυβέρνησης για τη μάχη τους κατά των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, με το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας αυτής, να περνάει μέσω της Πολωνίας. Ωστόσο το ΝΑΤΟ έχει αρνηθεί να ικανοποιήσει το αίτημα της Ουκρανίας για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στον ουκρανικό εναέριο χώρο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εμπλακούν σε ουσιαστική διπλωματία με τη Ρωσία για την κατάσταση στην Ουκρανία εάν η Μόσχα δείξει προθυμία να κάνει το ίδιο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε συνέντευξή του στο BBC. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη δήλωση Μπλίνκεν έχει κεντρικό θέμα το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

«Εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τον πρόεδρο Πούτιν και τη Ρωσία. Αν δείξουν σημάδια ότι είναι πρόθυμοι να εμπλακούν σε ουσιαστική διπλωματία, φυσικά και θα εμπλακούμε», είπε, όταν ρωτήθηκε για τις προοπτικές επίλυσης της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία με διπλωματικό τρόπο.

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024