Πόλεμος στην Ουκρανία: Αλλαγή πλεύσης από τη Ρωσία μετά την ουκρανική αντίσταση
Μπορεί τις τελευταίες ώρες να συνεχίζεται το σφυροκόπημα μεγάλων πόλεων της Ουκρανίας, όπως το Κίεβο, ωστόσο, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν φαίνεται να εξελίσσονται όπως θα περίμενε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο στρατιωτικός περίπατος που περίμεναν οι Ρώσοι μόλις ξεκινούσαν την εισβολή στην Ουκρανία δεν επετεύχθη με αποτέλεσμα να αρχίσουν να φαίνονται δειλά – δειλά τα πρώτα σημάδια αλλαγής πλεύσης από τη Μόσχα.
Μπορεί τις τελευταίες ώρες να συνεχίζεται το σφυροκόπημα μεγάλων πόλεων της Ουκρανίας, όπως το Κίεβο, ωστόσο, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν φαίνεται να εξελίσσονται όπως θα περίμενε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το τεράστιο ρωσικό κομβόι που πλησίαζε προς το Κίεβο καθυστερεί σημαντικά.
Ο λόγος, όπως αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, οφείλεται κυρίως στην ουκρανική αντίσταση.
Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Η παγκόσμια σύγκρουση, η ένοπλη διαπραγμάτευση και ο κίνδυνος του χάους
«Το κύριο σώμα της μεγάλης οχηματαπομπής που προελαύνει προς το Κίεβο παραμένει περισσότερα από 30 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης καθώς καθυστερεί λόγω της σταθερής ουκρανικής αντίστασης, μηχανικής βλάβης και κυκλοφοριακής συμφόρησης», αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε επικαιροποιημένη αναφορά των υπηρεσιών πληροφοριών.

Τι σηματοδοτούν οι σημερινές δηλώσεις Λαβρόφ
Την ώρα πάντως που ο σημερινός δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων που ήταν προγραμματισμένος να γίνει το πρωί αλλά – σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες – θα διεξαχθεί το μεσημέρι της Πέμπτης , ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου φάνηκε ελάχιστα πιο διαλακτικός απέναντι στην Ουκρανία, τουλάχιστον όσο αφορά το σκέλος των διαπραγματεύσεων και όχι το στρατιωτικό κομμάτι.
«Ένας είναι ο όρος μόνο που θέτουμε: Να είμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επί ίσοις όροις», είπε ο πολύπειρος διπλωμάτης, ο οποίος υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν σήμερα επιρρίπτοντας για μία ακόμη φορά την ευθύνη για την διαφαινόμενη αναβολή των διαπραγματεύσεων στην ουκρανική πλευρά.
Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα μέτρα του Πούτιν απέναντι στις κυρώσεις – Τι θα γίνει με τράπεζες, δάνεια και καταθέσεις
«Ο σκοπός μας δεν είναι μόνο να αποστρατιωτικοποιήσουμε και να αποναζιστικοποιήσουμε την Ουκρανία. Θέλουμε να επιτρέψουμε στους Ουκρανούς να κάνουν τις επιλογές τους», πρόσθεσε με νόημα. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι «οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν»
Λίγο αργότερα, ο Σεργκέι Λαβρόφ έκανε και πάλι αναφορές στα πυρηνικά όπλα, αλλά αυτή τη φορά ήταν πιο καθησυχαστικός .
«Μας είπαν επίσης ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί απειλή για εμάς… Πώς μπορεί κάποιος να μας υποδείξει τι είναι καλό για εμάς;», διερωτήθηκε ο κ. Λαβρόφ, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κλιμακώσουμε την επίθεση στην Ουκρανία με τα πυρηνικά».
Τι λένε οι Ρώσοι για τους νεκρούς στρατιώτες
Εν τω μεταξύ, οκτώ ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Μόσχα έδωσε τα πρώτα νούμερα για τον αριθμό των νεκρών.
Ο ρωσικός στρατός ισχυρίστηκε χθες Τετάρτη ότι 498 ρώσοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και σχεδόν 1.600 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της, συνεχιζόμενης, επίθεσης στην Ουκρανία, όπως μεταδίδει η ρωσική ιστοσελίδα rt.com .
Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας διέψευσε τις αναφορές ότι υπήρξαν «αμέτρητα» θύματα, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς αυτούς ως σκόπιμη παραπληροφόρηση που προέρχεται από τον αντίπαλο.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι είχε μιλήσει για 6.000 νεκρούς Ρώσους στον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία, αριθμός που απέχει βέβαια από αυτόν που δίνει η Μόσχα.

«Οι Ουκρανοί δεν παραδίνονται» λέει ο Ζελένσκι
Μέσα σε όλο αυτό κλίμα, ο ουκρανός πρόεδρος επιχείρησε σήμερα Πέμπτη με άλλο ένα μήνυμά του να εμψυχώσει τον ουκρανικό λαό αλλά και να δείξει ότι η χώρα του συνεχίζει να αντιστέκεται σθεναρά στους ρώσους εισβολείς όπως τους χαρακτηρίζει.
«Ήθελαν να μας καταστρέψουν τόσες φορές. Δεν τα κατάφεραν. Έχουμε περάσει τόσα πολλά! Και αν κάποιος πιστεύει ότι, αφού τα ξεπεράσαμε όλα αυτά, οι Ουκρανοί φοβούνται, συντρίβονται ή παραδίδονται – δεν ξέρει τίποτα για την Ουκρανία. Και δεν έχει τίποτα να κάνει στην Ουκρανία» ανέφερε.
«Είμαστε ένα έθνος που χάλασε τα σχέδια του εχθρού σε μια εβδομάδα. Σχέδια που έχουν γραφτεί εδώ και χρόνια: ποταπά, με μίσος για τη χώρα μας, για τον λαό μας, για ανθρώπους που έχουν δύο πράγματα – ελευθερία και καρδιά», είπε ο πρόεδρος.
- Greek Economy Growth Forecast Cut to 1.9% for 2026
- Μαρούσι: Πώς βρέθηκε στο κενό η 27χρονη – Νοσηλεύεται εκτός κινδύνου
- Ουγγαρία – Ελλάδα 13-12: Πρεμιέρα με ήττα για την Εθνική στα προκριματικά του World Cup στην Αλεξανδρούπολη
- Νορβηγία: Δύο νεκροί και δύο τραυματίες από χιονοστιβάδα
- Αλ. Τσίπρας: Το μόνο ασυμβίβαστο που θα έπρεπε να θεσπιστεί είναι αυτό του πρωθυπουργού και του πολιτικού απατεώνα
- Παρίσταναν τους λογιστές ξεγελώντας δεκάδες θύματα – Πάνω από 1,2 εκατ. ευρώ η λεία, εννιά συλλήψεις
- Αυτός είναι ο πρώτος στόχος της Λίβερπουλ για αντί-Σαλάχ
- Ο Τσαζ Παλμιντέρι ήθελε να γίνει ηθοποιός και όχι γκάνγκστερ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 06.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/aziz-acharki-jJbMgASm6l4-unsplash-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442