Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Οι ΗΠΑ ακολουθούν το παράδειγμα της Βρετανίας και περιορίζουν την ιχνηλάτηση επαφών

Κοροναϊός: Οι ΗΠΑ ακολουθούν το παράδειγμα της Βρετανίας και περιορίζουν την ιχνηλάτηση επαφών

Η ιχνηλάτηση «δεν υπήρχε περίπτωση να προλάβει» το σαρωτικό κύμα Όμικρον.

Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αίρουν τη σύσταση για ιχνηλάτηση επαφών σε όλα τα κρούσματα Covid-19, ένα μέτρο για το οποίο εργάζονταν 70.000 υγειονομικοί υπάλληλοι.

Τα CDC ακολουθούν έτσι το παράδειγμα της Βρετανίας, η οποία σταμάτησε την ιχνηλάτηση την περασμένη εβδομάδα. Άλλες χώρες όπως η Δανία και η Φινλανδία περιόρισαν τις ιχνηλατήσεις καθώς το κύμα Όμικρον υποχωρεί.

Περίπου οι μισές αμερικανικές πολιτείες είχαν ήδη σταματήσει την ιχνηλάτηση κρουσμάτων πριν εκδοθεί η νέα σύσταση των CDC, επισημαίνουν οι New York Times.

Η αλλαγή έρχεται καθώς η κατάσταση στις ΗΠΑ βελτιώνεται με συνεχή πτώση κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων λόγω του κοροναϊού.

Διαβάστε επίσης: Μειώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο οι νέες λοιμώξεις και οι θάνατοι

Η Νέα Υόρκη ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα περιορίσει το πρόγραμμα ιχνηλάτησης τον Απρίλιο και θα αρχίσει να αντιμετωπίζει την Covid-19 ως διαχειρίσιμη ιογενή ασθένεια.

«Είναι μεγάλη αλλαγή» σχολίασε η Κρίσταλ Ουάτσον του Πανεπιστημίου «Τζονς Χόπκινς». «Ανακλά αυτό που ήδη συμβαίνει σε πολιτείες και μικρές κοινότητες, ειδικά με την παραλλαγή Όμικρον».

«Δεν υπήρχε περίπτωση να προλάβει η ιχνηλάτηση κάτι τέτοιο» είπε.

Η δρ Ουάτσον, η οποία είχε συνυπογράψει έκθεση του 2020 που συνιστούσε στις ΗΠΑ να διαθέσει για την ιχνηλάτηση προσωπικό 100.000 εργαζομένων, δήλωσε πάντως ότι ανησυχεί πως η διάλυση της υποδομής ιχνηλάτησης θα μπορούσε να αφήσει τη χώρα εκτεθειμένη σε μελλοντικές επείγουσες καταστάσεις.

Ο αρχικός στόχος του προγράμματος ιχνηλάτησης ήταν να εντοπίσει τα άτομα που είχαν περάσει πάνω από 15 λεπτά σε απόσταση δύο μέτρων από κρούσμα κοροναϊού. Τα άτομα αυτά καλούνταν να απομονωθούν εθελοντικά στο σπίτι για δύο εβδομάδες ακόμα κι αν το τεστ ήταν αρνητικό. Η πρακτική αυτή επιτρέπει τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων, την καταγραφή συρροών και την κατανόηση της συμπεριφοράς του ιού.

Τώρα, τα CDC συνιστούν στους φορείς υγείας να περιορίσουν την ιχνηλάτηση σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου, όπως οι οίκοι ευγηρίας, οι φυλακές και τα καταφύγια.

Σύμφωνα με τα CDC, η νέα σύσταση βασίστηκε στα υψηλά επίπεδα ανοσίας στον πληθυσμό, τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων λόγω Όμικρον, την ευρεία διαθεσιμότητα εμβολίων, τα αυτοδιαγνωστικά τεστ αλλά και την απροθυμία των ασθενών και των επαφών τους να συμμετάσχουν στην ιχνηλάτηση.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024