Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί πιθανή κατάληψη της Χερσώνας είναι κρίσιμη για τη Ρωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί πιθανή κατάληψη της Χερσώνας είναι κρίσιμη για τη Ρωσία

Η Χερσώνα είναι από μόνη της σημαντικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας και βιομηχανικό κέντρο

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί, διότι μέχρι στιγμής μόνο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας το υποστηρίζει, τότε η κατάληψη της Χερσώνας, πόλης στα νότια της Ουκρανίας με πληθυσμό σχεδόν 300.000 κατοίκων, θα συνιστά μεγάλη νίκη για τον ρωσικό στρατό και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το BBC, θα είναι η μεγαλύτερη πόλη που θα πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων και, στρατηγικά, θα αποτελέσει ζωτική βάση για τον στρατό της, καθώς αυτός επιδιώκει να προωθηθεί περαιτέρω στην ενδοχώρα αλλά και δυτικά, κατά μήκος της ακτής προς το μεγάλο λιμάνι της Οδησσού.

Η Χερσώνα άλλωστε είναι από μόνη της σημαντικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας και βιομηχανικό κέντρο.

Έλεγχος σημαντικής πηγής υδάτων

Επίσης, η κατάληψη της Χερσώνας σημαίνει τον έλεγχο μιας σημαντικής πηγής υδάτων. Αφότου η Ρωσία κατέλαβε τη Χερσόνησο της Κριμαίας, η Ουκρανία μπλόκαρε το βόρειο κριμαϊκό κανάλι και έτσι η παροχή πόσιμου νερού στην Κριμαία, στο μεγαλύτερο τμήμα αυτής διεκόπη, προκαλώντας ελλείψεις νερού στην προσαρτημένη περιοχή.

Ένας από τους πρώτους στόχους της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας ήταν η απεμπλοκή αυτού του υδάτινου δρόμου και η αποκατάσταση της ροής ύδατος στην Κριμαία.

Μέχρι στιγμής, γνωρίζουμε ότι ρωσικά οχήματα εισήλθαν στο κέντρο της πόλης της Χερσώνας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο δήμαρχος της πόλης Igor Kolyikhayev δήλωνε το πρωί ότι η πόλη χρειάζεται ένα θαύμα, ωστόσο αντιστέκεται και δεν έχει καταληφθεί ακόμη από τις ρωσικές δυνάμεις.

Διαψεύδει και σύμβουλος του Ζελένσκι

Στο ίδιο μήκος κύματος, ένας σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε πως η Ρωσία δεν έχει καταλάβει τη Χερσώνα.

Ο Ολέκσιι Αρέστοβιτς δήλωσε πως οι μάχες συνεχίζονται για την επαρχιακή πρωτεύουσα των περίπου 250.000 κατοίκων, που βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Δνείπερου στη Μαύρη Θάλασσα.

«Η πόλη δεν έχει πέσει, η πλευρά μας εξακολουθεί να αμύνεται» είπε ο Αρέστοβιτς σε απευθείας ενημέρωση των δημοσιογράφων που μεταδόθηκε, από τον ιστότοπο της προεδρίας: «Οι οδομαχίες συνεχίζονται».

«Οι πληροφορίες ότι η Χερσώνα έχει πέσει και ούτω καθεξής, δεν είναι αλήθεια. Ο στρατός μας και οι ντόπιοι υπερασπιστές τής πόλης εξακολουθούν να αντιστέκονται στην πόλη και γύρω από αυτήν» τόνισε ο Αρέστοβιτς.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024