Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Μόσχα και Κίεβο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με... κυρίως πιάτο την κατάπαυση πυρός

Ουκρανία: Μόσχα και Κίεβο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με… κυρίως πιάτο την κατάπαυση πυρός

Η ρωσική αντιπροσωπεία έφθασε στη Λευκορωσία, ενώ η ουκρανική βρίσκεται καθ' οδόν προς το Κίεβο σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη συνάντηση για την επόμενη ημέρα στην Ουκρανία

Εν μέσω φόβων για πιθανή επίθεση σε πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια, την προειδοποίηση του Λαβρόφ ότι ένας τρίτος παγκόσμιος θα είναι σίγουρα πυρηνικός πόλεμος και τον ανελέητο βομβαρδισμό ουκρανικών πόλεων, Μόσχα και Κίεβο αναμένεται -εκτός απροόπτου- να καθίσουν εκ νέου το πρωί της Πέμπτης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Μετά από διαβουλεύσεις δύο ημέρων, επήλθε ανατροπή στο χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών. Ενω αυτές αναμένονταν να λάβουν χώρα το το βράδυ της Τετάρτης, όπως άφηναν οι δύο πλευρές να διαρρεύσει, κάτι τέτοιο δεν συνέβη και μετατέθηκαν για το πρωί της Πέμπτης.

Η ρωσική αντιπροσωπεία έφθασε στη Λευκορωσία, ενώ η ουκρανική -σύμφωνα με τον επικεφαλής των Ρώσων, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι- βρίσκεται καθ’ οδόν προς το Κίεβο, όπως επιβεβαίωσε το προεδρικό γραφείο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Όσον αφορά στην τοποθεσία που θα γίνουν, η ρωσική πλευρά διαρρέει την περιοχή Μπελοβέσκαγια Πούσκα, η οποία όμως διαψεύδεται από την ουκρανική. «Λεπτομέρειες για τον τόπο και την ώρα των συνομιλιών δεν είναι ακόμη διαθέσιμες» δήλωσε, το βράδυ της Τετάρτης, μέλος της ουκρανικής που συμμετέχει στις συνομιλίες.

«Οι ειδικές υπηρεσίες της Λευκορωσίας διασφαλίζουν πλήρως την ασφάλεια στη Λευκορωσία και ο [ρωσικός] στρατός μας έχει εξασφαλίσει ασφαλή διέλευση για τη μετακίνησή τους [της ουκρανικής αντιπροσωπείας] μέσω της Ουκρανίας» είπε ο Μεντίνσκι και συνέχισε να ευχαριστεί τη Λευκορωσία για τη φιλοξενία των δύο αντιπροσωπειών.

Οι αντιπροσωπείες θα εκπροσωπηθούν από τα μέλη που συμμετείχαν στον πρώτο γύρο, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Στο τραπέζι η κατάπαυση του πυρός

Μπορεί ο πρώτος γύρος συνομιλιών να μην ήταν ιδιαίτερα ελπιδοφόρος για τερματισμό του πολέμου, ωστόσο κάποιες ελπίδες αναγεννώνται και πάλι. Κι αυτό διότι ο ρώσος διαπραγματευτής ανέφερε πως θα συζητηθεί η κατάπαυση του πυρός από πλευράς της Ρωσίας.

Προς το παρόν, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν το συγκεκριμένο ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος εφόσον οι δύο πλευρές βρουν κοινά σημεία στις επαφές που θα έχουν ή θα βρίσκεται εξαρχής στην ατζέντα των συζητήσεων, ωστόσο σε κάθε περίπτωση δεν παύει να είναι μια μεταστροφή της Ρωσίας που μέχρι σήμερα ζητούσε από την ουκρανική πλευρά να καταθέσει τα όπλα.

Πρόκειται, άλλωστε, για ένα αίτημα που είχε καταθέσει ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις, εκφράζοντας παράλληλα την οργή του για το σφυροκόπημα που δέχεται η χώρα του από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Είναι απαραίτητο να σταματήσουμε τουλάχιστον να βομβαρδίζουμε ανθρώπους, απλώς να σταματήσουμε τους βομβαρδισμούς και μετά να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» είχε πει την Τρίτη, θέτοντας ουσιαστικά τους όρους για περαιτέρω συνομιλίες με τη Ρωσία.

Οι εγγυήσεις που ζητά ο Ζελένσκι

Ένα άλλο ζήτημα, στο οποίο επίσης παρατηρείται αλλαγή στάσης της Ουκρανίας, είναι αυτό των εγγυήσεων που ζητά ο Ζελένσκι -από την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής- για την ασφάλεια της Ουκρανίας.

Τις τελευταίες ημέρες, ο ουκρανός πρόεδρος ισχυρίστηκε αρκετές φορές πως σε περίπτωση που το ΝΑΤΟ δεν θελήσει την Ουκρανία να γίνει μέλος του, τότε το Κίεβο θα χρειαστεί εγγυήσεις ασφαλείας.

Σημείωνε, δε, ότι το Κίεβο θα απαιτούσε νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας εάν το ΝΑΤΟ έκλεινε την πόρτα στις προοπτικές της χώρας για ένταξη στη συμμαχία.

Σε αυτές τις εγγυήσεις αναφέρθηκε την Τετάρτη ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δηλώνοντας πως η Μόσχα είναι έτοιμη να συζητήσει την επιθυμία του Ζελένσκι.

Οι τέσσερις όροι Πούτιν

Υπενθυμίζεται πως ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία διαμηνύει σε όλους τους συνομιλητές του ότι για να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία θέτει τέσσερις όρους:

  • Αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία
  • Αποστρατιωτικοποίηση του ουκρανικού κράτους
  • Αποναζιστικοποίηση του ουκρανικού κράτους
  • Διασφάλιση ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως -σε μια ακόμη μετατόπιση των ουκρανικών θέσεων- ο ρώσος πρόεδρος αρχικά είχε απαιτήσει έναρξη διαπραγματεύσεων μόνο με την προϋπόθεση να παραδώσουν τα όπλα οι Ουκρανοί, ενώ σε πρόσφατη συνέντευξή του υποστήριξε πως δεν συνομιλεί με «ναζιστές και ναρκομανείς», αφήνοντας βεβαίως αιχμές για την κυβέρνηση της Ουκρανίας, την οποία μάλιστα κάλεσε τον ουκρανικό λαό και στρατό να ανατρέψουν.

«Πάρτε την εξουσία στα χέρια σας. Έχω την εντύπωση ότι θα είναι πιο εύκολες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ μας» είχε πει ο Πούτιν σε δηλώσεις στις 25 Φεβρουαρίου, δηλαδή μια ημέρα μετά την εισβολή. Ο ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν μάχεται κατά του στρατού, αλλά κατά των εθνικιστικών μορφωμάτων, που συμπεριφέρονται σαν «τρομοκράτες» χρησιμοποιώντας αμάχους «ως ανθρώπινες ασπίδες».

Ο Ζελένσκι, είχε πει, και οι υπουργοί του είναι «μια κλίκα ναρκομανών και νεοναζί που έχουν στρογγυλοκαθίσει στο Κίεβο και κρατούν σε ομηρία ολόκληρο τον πληθυσμό της Ουκρανίας».

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024