Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πούτιν: Ξεκινά άγριο κυνηγητό των Ρώσων ολιγαρχών

Πούτιν: Ξεκινά άγριο κυνηγητό των Ρώσων ολιγαρχών

Υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις ότι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι, υπό την πίεση και τον φόβο των μέτρων, σταμάτησαν πλέον να υποστηρίζουν τις πολεμικές επιχειρήσεις του Πούτιν

Με εντυπωσιακή αποφασιστικότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση- την ώρα που άρχιζε ο βομβαρδισμός του Κιέβου- σε συνεργασία με όλες τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες και συνεπώς και με την Τράπεζα της Ελλάδος καθώς και με την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, άρχισε ένα «κυνήγι» των ισχυρότερων Ρώσων ολιγαρχών.

Των πάμπλουτων Ρώσων που θεωρούνται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ότι συνδέονται οικονομικά με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Αποτέλεσμα; Η επιβολή αυστηρών οικονομικών κυρώσεων. Ήδη, λένε οι πληροφορίες, υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις ότι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι, υπό την πίεση και τον φόβο των μέτρων, σταμάτησαν πλέον να υποστηρίζουν τις πολεμικές επιχειρήσεις του Πούτιν στην Ουκρανία.

Το πρώτο μέλημα της Τράπεζας της Ελλάδος είναι να ανακαλύψει την διαδρομή του μαύρου χρήματος από Ρώσους, αν αυτή υπήρξε, στην Ελλάδα. Και κυρίως ποιοι κρύβονται πίσω από αυτήν. Ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, έλεγε ότι οι αρχές για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος σε όλη την Ευρώπη έχουν την υποχρέωση, σύμφωνα με οδηγίες της Κομισιόν και της ΕΚΤ να ψάξουν και να ανακαλύψουν αυτούς τους Ρώσους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη διαβιβασθεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ, λίστα με 650 ονόματα Ρώσων υπόπτων για διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος που ακόμα και σήμερα στηρίζουν το καθεστώς Πούτιν ή που χρηματοδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ή ακόμα που χρηματοδοτούν κυβερνοεπιθέσεις και καμπάνιες παραπληροφόρησης.

Αυτά τα πρόσωπα που ενδεχομένως ουδείς να έχει γνωρίσει την παρουσία τους, ή να τα έχει συναντήσει ή ακόμα να έχει ακούσει για το οικονομικό αποτύπωμά τους που άφησαν στην Ελλάδα, δεν αποκλείεται, μου λένε, να είναι οι αρμοί ενός δικτύου που τα προηγούμενα χρόνια έχουν καταγραφεί ως κεντρικά πρόσωπα στη διακίνηση του μαύρου χρήματος προς την κατεύθυνση της ρωσικής διείσδυσης προς την Ελλάδα. Αυτό πρόκειται να εξετάσει η Αρχή για το Ξέπλυμα του Μαύρο Χρήματος.

Πάντως, για να ξέρετε, ουδείς παρέχει πληροφορίες, ούτε βεβαίως δίνει ονόματα. Και τούτο γιατί η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και διεξάγεται με κάθε μυστικότητα. Όπως επίσης κανείς δεν ξέρει εάν στη λίστα αυτή που πήγε σε όλες τις ευρωπαϊκές αρχές για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ποια συγκεκριμένα ονόματα περιλαμβάνονται και τι σχέση μπορεί να έχουν με την Ελλάδα. Πληροφορούμαι ωστόσο ότι ενδεχομένως η λίστα αυτή μπορεί να κρύβει εκπλήξεις (αφού αναγράφονται ορισμένα πρόσωπα με τα… κοσμικά τους ονόματα). Και κάτι ακόμα. Όσα ονόματα Ρώσων ολιγαρχών είδαν το φως της δημοσιότητας, δόθηκαν από πολιτικούς (π.χ. στην Αγγλία) και όχι από τράπεζες ή από αρχές για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο Πούτιν αυτοκτόνησε οικονομικά

Εκείνο που λένε οι τράπεζες (ανάμεσά τους και οι δικές μας) είναι ότι αυτό που θα δυσκολέψει περισσότερο τον Πούτιν (θα του προκαλέσει δηλαδή οικονομική ασφυξία, όπως μου το περιέγραψαν) είναι η δέσμευση των αποθεματικών της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας. Ενα αποθεματικό με 650 δισ. δολ. έχει δεσμευθεί με το 20% μόνον να είναι στη Ρωσία και αναμένεται ότι θα φέρει νομισματικό σεισμό. Ένας από τους πιο γνωστούς τραπεζίτες της χώρας μας, μου είπε ότι με τον πόλεμο που ο Πούτιν κήρυξε στην Ουκρανία και με τις κυρώσεις που του επιβλήθηκαν «είναι σαν να αυτοκτόνησε οικονομικά».

ΠΗΓΗ: ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024