Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κρασί: Προβληματισμός για τις γαλλικές εξαγωγές

Κρασί: Προβληματισμός για τις γαλλικές εξαγωγές

Οι περιορισμένες εξαγωγές οίνου στη Ρωσία, δεν προβληματίζουν την Ελλάδα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία «θα έχει συνέπειες για τις εξαγωγές κρασιού μας», προειδοποιεί ο ο πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν. Την ίδια στιγμή οι έλληνες οινοπαραγωγοί δεν προβληματίζονται για το πάγωμα των εξαγωγών στη ρωσική αγορά, μιας και αυτές είναι περιορισμένες.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας προειδοποιεί τον αμπελοοινικό τομέα για μόνιμες επιπτώσεις στις εξαγωγικές του αγορές και τις προμήθειες πρώτων υλών με τη σύγκρουση που ξεκίνησε από τη Ρωσία.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων και λαμβάνοντας υπόψη την ευρωπαϊκή διαχείριση της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, προειδοποίησε – όπως επισημαίνει σε σχετική της ανάρτηση η ΚΕΟΣΟΕ – τους εκπροσώπους των γεωργικών τομέων για τις επιπτώσεις της: «Ο πόλεμος επέστρεψε στην Ευρώπη. Αυτός ο πόλεμος επιλέχθηκε μονομερώς από τον πρόεδρο Πούτιν, με μια τραγική στρατιωτική κατάσταση και έναν λαό που αντιστέκεται», ανέφερε ο Ε. Μακρόν, προειδοποιώντας: «Σίγουρα, θα υπάρξουν συνέπειες στις εξαγωγές μεγάλων τομέων μας για τους οποίους η Ρωσία και πολλές άλλες χώρες στην περιοχή έχουν ήδη επηρεαστεί, με συνέπειες, ως γνωστόν, στις διεξόδους κρασιού, δημητριακών κ.λπ.

Σημείωσε δε ότι αυτός ο πόλεμος «δεν θα είναι χωρίς συνέπειες στην ενέργεια» και το κόστος των εισροών, όπως τα λιπάσματα. Αν και τα επόμενα στάδια της σύγκρουσης είναι αδύνατο να προβλεφθούν, ο Ε. Μακρόν προειδοποιεί ότι «αυτός ο πόλεμος θα διαρκέσει και όλες οι κρίσεις πίσω από αυτόν θα έχουν μόνιμες συνέπειες. Πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό με πολλή αποφασιστικότητα και επίσης πολλή αλληλεγγύη. Θα είμαστε εκεί, Γάλλοι και Ευρωπαίοι για να στηρίξουμε τους αγρότες μας».

Οι ελληνικές εξαγωγές οίνων

Στη χώρα μας τώρα, οι ελληνικές εξαγωγές οίνου στη ρώσικη αγορά, είναι ισχνές και το πάγωμα των εξαγωγών οίνου στην αγορά αυτή δεν θα επηρεάσει τον κλάδο και τους οινοπαραγωγούς, εκτιμά η ΚΕΟΣΟΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία επεξεργάστηκε η ΚΕΟΣΟΕ, το 2020 οι εξαγωγές οίνου ανήλθαν σε αξία στα 681.804 ευρώ και σε ποσότητα στους 426,59 τόνους με μέση τιμή 1,5 ε€/kg, καταγράφοντας αυξήσεις στα παραπάνω μεγέθη κατά 34,64%, 31,2% και 2,62% αντίστοιχα σε σχέση με το 2019.

Οι μέσοι όροι της τελευταίας 5ετίας κινούνται χαμηλότερα με 382.078  ευρώ σε αξία, 286,80 τόνους σε ποσότητα και 1 €/kg ανά μονάδα εξαγόμενου προϊόντος.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024