Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ζελένσκι: Ζητά ξένους εθελοντές να πολεμήσουν στην Ουκρανία - Η Βρετανία τους ανοίγει την πόρτα

Ζελένσκι: Ζητά ξένους εθελοντές να πολεμήσουν στην Ουκρανία – Η Βρετανία τους ανοίγει την πόρτα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνει έκκληση μέσω του ιστότοπου της ουκρανικής προεδρίας σε ξένους εθελοντές που θα ήθελαν να μεταβούν στη χώρα του για να πολεμήσουν ενάντια στους «ρώσους εγκληματίες πολέμου». Πράσινο φως σε τυχόν βρετανούς εθελοντές άναψε η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι (φωτογραφία, επάνω, AP) απηύθυνε έκκληση σε ξένους υπηκόους που είναι «φίλοι της ειρήνης και της δημοκρατίας» να ταξιδέψουν στη χώρα του για να πολεμήσουν ενάντια στη ρωσική εισβολή.

Μονάδα λεγεώνων

Η έκκληση του Ζελένσκι, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας χθες Κυριακή, ανέφερε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται στη διαδικασία συγκρότησης μονάδας λεγεώνων για διεθνείς εθελοντές.

«Αυτή είναι η αρχή ενός πολέμου ενάντια στην Ευρώπη, ενάντια στις ευρωπαϊκές δομές, ενάντια στη δημοκρατία, ενάντια στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, ενάντια σε μια παγκόσμια τάξη δικαίου, με κανόνες και ειρηνική συνύπαρξη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Οποιος θέλει να συμμετάσχει στην υπεράσπιση της Ουκρανίας, της Ευρώπης και του κόσμου μπορεί να έρθει και να πολεμήσει δίπλα-δίπλα με τους Ουκρανούς ενάντια στους ρώσους εγκληματίες πολέμου» προστίθεται.

Η έκκληση επαναλήφθηκε μέσω Twitter από τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, και αναμενόταν να αποτελέσει το επίκεντρο της ενημέρωσής του στα διεθνή μέσα το απόγευμα της Κυριακής.

Οι ενδιαφερόμενοι εθελοντές κλήθηκαν να επικοινωνήσουν με τον ακόλουθο άμυνας των πρεσβειών της Ουκρανίας στις χώρες καταγωγής τους.

Σύμφωνα με τον κανονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, ξένοι έχουν το δικαίωμα να καταταγούν για υπηρεσία, με συμβόλαιο σε εθελοντική βάση, και να επανδρώσουν τις μονάδες άμυνας εδάφους.

«Απόλυτη» υποστήριξη από τη Βρετανία

Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, δήλωσε την Κυριακή ότι οι Βρετανοί που επιλέγουν να πάνε στην Ουκρανία για να πολεμήσουν θα έχουν «απολύτως» την υποστήριξή της.

Οι δηλώσεις της έρχονται σε αντίθεση με τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για τον πόλεμο στη Συρία, όταν οι βρετανοί υπήκοοι που ταξίδεψαν για να πολεμήσουν είτε υπέρ είτε κατά του Ισλαμικού Κράτους αντιμετώπισαν δίωξη κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα τους.

Μικρός αλλά αυξανόμενος αριθμός Ουκρανών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν κάνει σχέδια να επιστρέψουν στην πατρίδα τους για να αντισταθούν στην εισβολή, συμπεριλαμβανομένων βετεράνων του πολέμου με τη Ρωσία από το 2014, δήλωσαν ηγέτες της κοινότητας στον Guardian την προηγούμενη εβδομάδα.

Πηγή: The Guardian

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024