Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Eπιχείρηση χάκινγκ κατά της ηγεσίας στο Κίεβο αποκάλυψε το Facebook

Πόλεμος στην Ουκρανία: Eπιχείρηση χάκινγκ κατά της ηγεσίας στο Κίεβο αποκάλυψε το Facebook

Οι χάκερ παραβίασαν προσωπικούς λογαριασμούς σε κοινωνικά δίκτυα και επιχείρησαν να αναρτήσουν προπαγανδιστικά βίντεο.

Ο ηλεκτρονικός πόλεμος που εξελίσσεται παράλληλα με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται με την αποκάλυψη της Meta Platforms για κυβερνοεπίθεση σε βάρος ουκρανών πολιτικών, στρατιωτικών αξιωματούχων και δημοσιογράφων.

Η μητρική εταιρεία του Facebook γνωστοποίησε επίσης ότι το τελευταίο 48ωρο μπόκαρε δίκτυο από περίπου 40 λογαριασμούς, ομάδες και σε σελίδες στο Facebook και στο Instagram που διέδιδαν παραπλανητικές, προπαγανδιστικές αναρτήσεις κατά της Ουκρανίας.

ανακοίνωσή της, η Meta απέδωσε την επιχείρηση κατά της ουκρανικής ηγεσίας στην ομάδα χάκερ Ghostwriter, η οποία φέρεται να κατάφερε να παραβιάσει τους λογαριασμούς των στόχων στα κοινωνικά μέσα, στους οποίους επιχείρησε να αναρτήσει βίντεο που εμφάνιζαν τον ουκρανικό στρατό αποδυναμωμένο. Ένα από αυτά εμφάνιζε ουκρανούς στρατιώτες να βγαίνουν από δάσος κρατώντας λευκή σημαία.

Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία κυβερνασφάλειας FireEye, η ομάδα Ghostwriter συνδέεται με την ομάδα UNC1151, η οποία φέρεται να δρα από τη Λευκορωσία και κατηγορήθηκε την Παρασκευή για απόπειρα εισβολής σε λογαριασμούς email ουκρανών αξιωματικών.

Διαβάστε επίσης: 

Η Meta δεν ανέφερε ποιοι ήταν οι στόχοι της νέας επίθεσης, επισήμανε όμως ότι έλαβε μέτρα για να προστατεύσει τους λογαριασμούς και ότι μπλόκαρε τις διαδικτυακές διευθύνσεις που χρησιμοποίησαν οι χάκερ σε επιχείρηση phishing.

Στη δεύτερη υπόθεση που αποκάλυψε η εταιρεία, τους πλαστούς λογαριασμούς προπαγάνδας, το δίκτυο φέρεται να έχει έδρα στο Κίεβο και να διαχειρίζεται έναν μικρό αριθμό ιστοσελίδων που εμφανίζονται ως δήθεν ανεξάρτητα ενημερωτικά μέσα. Παρουσίαζαν την Ουκρανία ως αποτυχημένη χώρα που σύντομα θα πέσει θύμα προδοσίας από τη Δύση.

Η Meta ανέφερε πως το δίκτυο επιρροής συνδέεται με επιχείρηση παραπληροφόρησης την οποία είχε μπλοκάρει τον Απρίλιο. Φέρεται να συνδέεται με άτομα στη Ρωσία, την περιοχή του Ντονμπάς και την Ουκρανία, καθώς και με δύο μέσα ενημέρωσης στην Κριμαία, τα NewsFront και SouthFront, εναντίον των οποίων έχουν έκτοτε επιβληθεί κυρώσεις.

Η απήχηση των προπαγανδιστικών αναρτήσεων παρέμεινε σε «πολύ χαμηλά επίπεδα», ανέφερε η Meta χωρίς να δώσει ακριβή νούμερα. Οι σελίδες της επιχείρησης συγκέντρωσαν λιγότερους από 4000 ακολούθους στο Facebook και λιγότερους από 500 στο Instagram.

Οι δράστες πάντως φέρονται να χρησιμοποίησαν επίσης το YouTube, το Telegram και τα ρωσικά κοινωνικά δίκτυα Odnoklassniki και VK.

Η Ουκρανία ξεκίνησε να πλήττεται από κυβερνοεπιθέσεις πριν ακόμα ξεκινήσει η ρωσική εισβολή, η πρώτη επίθεση σε ευρωπαϊκό κράτος από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αρκετές μεγάλες εταιρείες, όπως η Meta, η Alphabet και η Twitter, έλαβαν μέτρα για να ενισχύσουν την ασφάλεια των χρηστών τους στην Ουκρανία.

Η Meta, η οποία μεταξύ άλλων αφαίρεσε τη δυνατότητα προβολής και αναζήτησης της λίστας των «φίλων» κάθε λογαριασμού, ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει τα ίδια μέτρα ασφάλειας και στη Ρωσία, έπειτα από καταγγελίες για συλλήψεις και στοχοποίηση διαδηλωτών.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024