Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι στρατοί των δύο χωρών είναι «ο Δαβίδ και ο Γολιάθ»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι στρατοί των δύο χωρών είναι «ο Δαβίδ και ο Γολιάθ»

Οι ρωσικές δυνάμεις είναι σαφέστατα πολύ ισχυρότερες από τις ουκρανικές σε αριθμό στρατιωτών από τις ουκρανικές. Ωστόσο ο στρατός της Ουκρανίας είναι σήμερα πολύ καλύτερα εκπαιδευμένος και εξοπλισμένος.

Η Ουκρανία αντιστέκεται σθεναρά στις επιθέσεις των ρωσικών στρατευμάτων, με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να έχει συνεχείς επικοινωνίες με ηγέτες της Δύσης αναζητώντας βοήθεια για να μπορέσουν να αποκρούσουν τη Μόσχα. Πολλές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, ανταποκρίθηκαν στέλνοντας  στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Όπως είχε πει χαρακτηριστικά «χρειάζομαι όπλα, όχι μεταφορικό μέσο», σε πρόταση των ΗΠΑ να τον βοηθήσουν να φύγει από το Κίεβο.

Η έκκληση αυτή φανερώνει στην ουσία τις μεγάλες διαφορές που έχει σε στρατιωτικό εξοπλισμό η Ρωσία από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με την έκθεση «The Military Balance» του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (International Institute for Strategic Studies-IISS), οι δύο χώρες είναι σαν τον Δαβίδ και τον Γολιάθ. Να πώς συγκρίνονται οι δυνάμεις τους.

Αμυντικές δαπάνες

Μια ματιά στα χρήματα που ξοδεύουν οι δυο χώρες για την άμυνα αρκεί- η Ουκρανία δαπάνησε 4,7 δισ. δολάρια το 2021, σχεδόν το 1/10 από τα 45,8 δισ. δολάρια της Ρωσίας σε πυρηνικά όπλα.

Η ρωσική κυβέρνηση ξεκίνησε μια προσπάθεια το 2008 για εκσυγχρονισμό του στρατού της, μετά από έναν σύντομο πόλεμο με τη Γεωργία που προκάλεσε ελλείψεις σε εξοπλισμό, αλλά τα όπλα της Ουκρανίας εξακολουθούν να είναι σε μεγάλο βαθμό από τη σοβιετική εποχή.

Φιλοδοξώντας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ωστόσο, η Ουκρανία έχει αναδιοργανώσει τη δομή των ενόπλων δυνάμεών της και σχεδιάζει να εξοπλίσει εκ νέου την αεροπορία της με δυτικά μαχητικά αεροσκάφη μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030. Σκοπεύει επίσης να βελτιώσει τη ναυτική της ικανότητα.

Σε στρατιώτες

Η Ρωσία έχει 900.000 ενεργό προσωπικό στις Ένοπλες Δυνάμεις της και 2 εκατομμύρια εφεδρικό, ενώ η Ουκρανία έχει 196.000 και 900.000 εφέδρους. Στις χερσαίες δυνάμεις, η Μόσχα έχει διπλό πλεονέκτημα, με 280.000 στρατιώτες έναντι 125.600 του Κιέβου και η αεροπορία της είναι σχεδόν πέντε φορές ισχυρότερη, με 165.00 προς 35.000 της Ουκρανίας.

Αλλά όσον αφορά τον αριθμό των στρατιωτών στη συγκεκριμένη επιχείρηση, ο Yohann Michel, ερευνητής-αναλυτής που εργάστηκε στην έκθεση του IISS, είπε ότι η Ρωσία είχε περίπου 200.000 προσωπικό μέσα και γύρω από την Ουκρανία.

Όπλα και οχήματα

Εδώ υπάρχουν πολλά να συγκριθούν -επιθετικά αεροσκάφη, τεθωρακισμένα οχήματα, πύραυλοι εδάφους- αλλά γενικά, η Ρωσία έχει απλώς περισσότερα από όλα.

Η Ρωσία διαθέτει περισσότερα από 15.857 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, για παράδειγμα, έναντι 3.309 της Ουκρανίας. Διαθέτει επίσης πάνω από τα δεκαπλάσια αεροσκάφη -1.391 από τα 128 του Κιέβου και 821 ελικόπτερα έναντι των 55, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών του Πολεμικού Ναυτικού. Ακόμη, η Μόσχα έχει 49 υποβρύχια, ενώ το Κίεβο κανένα, σύμφωνα με το IISS.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024