Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Ένοχοι τρεις αστυνομικοί που ήταν παρόντες και έμειναν άπραγοι

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Ένοχοι τρεις αστυνομικοί που ήταν παρόντες και έμειναν άπραγοι

Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ, τον οποίο κατέγραψαν με τα κινητά τους αυτόπτες μάρτυρες, είχε αποτελέσει αφορμή για τεράστιες διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας

Οι τρεις πρώην αστυνομικοί που ήταν παρόντες κατά τη σύλληψη του Τζορτζ Φλόιντ το 2020 κρίθηκαν χθες Πέμπτη ένοχοι από ομοσπονδιακό δικαστήριο επειδή δεν παρενέβησαν για να βοηθήσουν τον Αφροαμερικανό που πέθαινε μπροστά στα μάτια τους.

Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ, τον οποίο κατέγραψαν με τα κινητά τους αυτόπτες μάρτυρες, είχε αποτελέσει αφορμή για τεράστιες διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο το καλοκαίρι του 2020.

Ο 36χρονος Του Θάο, ο 28χρονος Αλεξάντερ Κούενγκ και ο 38χρονος Τόμας Λέιν δικάζονταν στο Σεν Πολ, δίδυμη πόλη της Μινεάπολις όπου είχε εκτυλιχθεί η τραγωδία. Το σώμα ενόρκων, αφού συνεδρίασε επί δύο ημέρες, ανακοίνωσε την απόφασή του χθες, έπειτα από μια δίκη που διήρκησε ένα μήνα.

Ο ανιψιός του Τζορτζ Φλόιντ, Μπράντον Γουίλιαμς, χαρακτήρισε την απόφαση των ενόρκων «μικρή νίκη» και «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», όπως δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Διότι «συχνά οι αστυνομικοί σκοτώνουν μαύρους άνδρες και γυναίκες, δεν αντιμετωπίζουν τις συνέπειες», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι η απόφαση των ενόρκων στέλνει «ένα μήνυμα».

«Είναι μια καλή ημέρα για εμάς», όμως «δεν θα έρθει πίσω ο Τζορτζ», δήλωσε από την πλευρά του ο αδελφός του Φίλονιζ Φλόιντ.

Ένοχος ο αστυνομικός που του προκάλεσε ασφυξία

Ο τέταρτος αστυνομικός, ο Ντέρεκ Σόβιν, είχε κριθεί ένοχος τον Ιούνιο για ανθρωποκτονία και είχε καταδικαστεί σε 22 χρόνια και έξι μήνες κάθειρξη. Αυτός ήταν που κράτησε επί σχεδόν εννέα λεπτά το γόνατό του πάνω στον λαιμό του Φλόιντ, στις 25 Μαΐου 2020, προκαλώντας του ασφυξία.

Ο Κούενγκ βρισκόταν στην πλάτη του Φλόιντ και ο Λέιν του κρατούσε τα πόδια. Ο Θάο κρατούσε σε απόσταση τους περαστικούς.

Χθες οι τρεις πρώην αστυνομικοί κρίθηκαν ένοχοι επειδή δεν προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες στον Αφροαμερικανό, ο οποίος ήταν ξεκάθαρο ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Οι Θάο και Κούενγκ, που είναι ο ένας ασιατικής καταγωγής και ο άλλος Αφροαμερικανός, κρίθηκαν επίσης ένοχοι επειδή δεν παρενέβησαν για να αποτρέψουν τον Σόβιν να «ασκήσει παράλογη βία».

Ο Λέιν, που είχε προτείνει δύο φορές να γυρίσουν τον Φλόιντ στο πλάι, δεν αντιμετώπιζε αυτή την κατηγορία.

Η ποινή των τριών θα ανακοινωθεί αργότερα και μπορεί να φτάσει ως την ισόβια κάθειρξη, η οποία όμως ενδέχεται να ανατραπεί σε δεύτερο βαθμό. Μέχρι την ανακοίνωση της ποινής τους οι τρεις παραμένουν ελεύθεροι μετά την καταβολή εγγύησης.

Εξάλλου οι τρεις άνδρες δικάζονται στη Μινεσότα για «συνέργεια σε ανθρωποκτονία», μια δίκη που θα ξεκινήσει τον Ιούνιο.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024