Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φρούτα και λαχανικά: Πώς επηρεάζονται οι ελληνικές εξαγωγές στην Ουκρανία

Φρούτα και λαχανικά: Πώς επηρεάζονται οι ελληνικές εξαγωγές στην Ουκρανία

Οι εξαγωγές ελληνικών φρέσκων φρούτων και λαχανικών στην Ουκρανία αντιπροσωπεύουν το 2% του συνόλου της ΕΕ

Τους 32.078 τόνους, 17,609 εκ ευρώ έφτασαν οι εξαγωγές των ελληνικών φρούτων και λαχανικών το 2021 στην Ουκρανία. Οι εξαγωγές αυτές αντιπροσωπεύουν το 2% του συνόλου των εξαγωγών της ΕΕ.

«Μετά την έναρξη του πολέμου σταμάτησαν οι εξαγωγές ελληνικών οπωροκηπευτικών προς την Ουκρανία. Την ίδια στιγμή δεν εξάγουμε στη Ρωσία φρούτα και λαχανικά επειδή επέβαλε αυτή η χώρα εμπάργκο στα κοινοτικά φρούτα και λαχανικά και άλλα τρόφιμα ισχύει από τον Αύγουστο του 2014», επισημαίνει σε δήλωσή του ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών – Incofruit Hellas κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.

Όσον αφορά την ΕΕ, οι κοινοτικές εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών στην Ουκρανία το 2021 ανήλθαν σε 346.076 τόνους αξίας 181,8 εκατ. ευρώ. Οι εισαγωγές ανήλθαν σε 44.386 τόνους αξίας 29,9 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

«Το ρωσικό εμπάργκο ήταν σημαντική απώλεια της πρώτης εκτός ΕΕ αγοράς για τον ελληνικό τομέα οπωροκηπευτικών. Το 2013, πριν από το εμπάργκο οι εισαγωγές ελληνικών φρούτων και λαχανικών στη Ρωσία ανήλθαν συνολικά σε 140.961 τόνους, και αξίας 164,481 εκατ. ευρώ καλύπτοντας ευρύ φάσμα προϊόντων», σχολιάζει ο κ. Γ. Πολυχρονάκης.

Παρέμβαση της Ομοσπονδίας Φορτηγών

Στο μεταξύ αίτημα για την αναστολή της εφαρμογής ισχύος της Κ.Υ.Α. για τις «Παραβάσεις της νομοθεσίας για τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές και την κυκλοφορία φορτηγών οχημάτων και διοικητικές κυρώσεις», κατέθεσε η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας (ΟΦΑΕ).

Συγκεκριμένα, λίγες ημέρες πριν την εφαρμογή της σχετικής ΚΥΑ, η ΟΦΑΕ κατέθεσε υπόμνημα προς τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών και υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο οποίο εξηγεί αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους κρίνεται αναγκαία η αναστολή της εφαρμογής ισχύος της εν λόγω απόφασης, καθώς επίσης υποβάλλει προτάσεις για τον εξορθολογισμό των προβλεπόμενων παραβάσεων και των κυρώσεων που αυτές επιφέρουν, προκειμένου να διασφαλιστεί, η νομιμότητα, ο υγιής ανταγωνισμός καθώς και η ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας.

«Το υπόμνημα της ΟΦΑΕ συνυπογράφηκε και από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών – Incofruit Hellas ως και την Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών Εμπόρων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ) και την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ)», επισημαίνει ο κ. Γ. Πολυχρονάκης.

Όπως εξηγεί, τα υπέρμετρα πρόστιμα που προβλέπονται στην περίπτωση υπέρβασης του ορίου του βάρους για τα έμφορτα φορτηγά αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη αυστηρότητα και χωρίς την ανοχή ενός ανεκτού ποσοστού (έως 2%) χωρίς επιβολή προστίμου, υπέρβαση που δικαιολογείται από την ύπαρξη στις προσυσκευασίες φρούτων μιας μη τιμολογούμενης ποσότητος για την αντιμετώπισης της φύρας στην λιανική πώληση, θα επιβαρύνει επί πλέον το κόστος των εξαγομένων προϊόντων μας που έχουν υποστεί αυξήσεις στους ναύλους στις  συσκευασίες αλλά και στο κόστος παραγωγής.

Για τους παραπάνω λόγους ζητείται η τροποποίηση των προστίμων της υπέρβασης μικτού βάρους ήτοι μέχρι 2% μηδενικό πρόστιμο και μετά το 3% -10%.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024