Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Εξαγωγές: Χαμηλές προσδοκίες για τα πορτοκάλια

Εξαγωγές: Χαμηλές προσδοκίες για τα πορτοκάλια

Μειωμένη παραμένει η εξαγωγή πορτοκαλιών και τη νέα χρόνια, με τις τιμές να πιέζονται ακόμα περισσότερο.

Από την επόμενη εβδομάδα θα μπορεί να φανεί το μέγεθος της καταστροφής και να γίνει εκτίμηση των ζημιών, που προκάλεσε ο τελευταίος παγετός στους καρπούς και τα δέντρα των εσπεριδοειδών.

Μάλιστα, όπως σχολιάζει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων Λαχανικών και Χυμών (Incofruit Hellas), με δεδομένο ότι τα αντιπαγετικά συστήματα σε κάποιες περιοχές, λόγω διακοπής ρεύματος δεν λειτούργησαν, οι ζημιές αναμένεται ότι θα είναι μεγαλύτερες.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές και τη νέα χρονιά η ροή για τα πορτοκάλια είναι χαμηλή, η ζήτηση είναι χαμηλότερη, η κατανάλωση επίσης, ενώ οι τιμές πιέζονται ακόμη περισσότερο.

«Οι εξαγωγές πορτοκαλιού και μανταρινιού ήταν πολύ διαφορετικές από την αρχή της τρέχουσας εμπορικής περιόδου. Στο μέσον της περιόδου οι συνθήκες δεν έχουν αλλάξει, ενώ παραμένουν χαμηλές οι προσδοκίες για τα πορτοκάλια», σχολιάζει ο Σύνδεσμος.

Η τιμή των πορτοκαλιών Navel συνεχίζεται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ η συγκομιδή του Navel Lane Late, συνεχίσθηκε με πολύ μέτριες τιμές.

Από την άλλη πλευρά τα μανταρινοειδή είχαν καλό εμπορικό αποτέλεσμα σε όλη τη διαδικασία συγκομιδής και πέτυχαν αποδεκτές τιμές.

Ψυχρή μεταχείριση σε εισαγωγές πορτοκαλιών

Την ψυχρή μεταχείριση κατά του ψεύτικου σκόρου (Thaumatotibia leucotreta) για την εισαγωγή πορτοκαλιών, φαίνεται ότι θα απαιτήσει η ΕΕ.

Το μέτρο αυτό χαιρετίζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Γιώργος Πολυχρονάκης, επισημαίνει ότι έτσι η ΕΕ θα προστατεύσει την γεωργία της με τον καλύτερο τρόπο από την πιθανή είσοδο αυτού του σοβαρού παρασίτου. «Το μέτρο δεν επηρεάζει τα μανταρίνια ή το γκρέιπφρουτ, που μπορεί να φέρουν το Thaumatotibia leucotreta. Εάν αυτό το έντομο εγκατασταθεί σε ευρωπαϊκές περιοχές καλλιέργειας εσπεριδοειδών, η εκρίζωσή του θα ήταν δύσκολη λόγω της έλλειψης εγκεκριμένων εντομοκτόνων», τονίζει.

Οι υπόλοιπες εξαγωγές

Οι εξαγωγές φράουλας και ντοματών 1/1-3/2/2022 ανέρχονται σε 3.208 και 2.365 τόνους αντίστοιχα, έναντι 3.380 και 3.292 τόνων πέρυσι.

Συνεχίζονται με χαμηλούς ρυθμούς οι εξαγωγές μήλων και από 1/9-4/2/22 η εξαγωγή τους ανέρχεται σε 34.279 τόνους, μειωμένες κατά 28,8% έναντι πέρυσι.

Από 1/9/2021 έως και 4/2/2022 οι αναγγελίες φορτίων που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων, αφορούσαν 125.978 τόνους, αυξημένες κατά 9,7% εκ των οποίων προς τρίτες εκτός ΕΕ χώρες κατευθύνθηκαν 34.786 τόνοι, δηλαδή το 27,6% του συνόλου, έναντι 30.701 τόνων που ήταν την προηγούμενο χρονιά.

Με αρνητικό πρόσημο, ολοκληρώθηκε η εκστρατεία των επιτραπέζιων σταφυλιών, σημειώνοντας μείωση κατά 15,9% έναντι της περσινής (61.064 τόνοι).

inSports

Σπανούλης: «Η Εθνική είναι για σπουδαία πράγματα – Είμαστε εδώ για να περάσουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες»

Ο Βασίλης Σπανούλης στάθηκε στα στοιχεία που θα πρέπει να έχει η Εθνική ομάδα για να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024