Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εξαγωγές  – Εμπόδια βάζουν το αυξημένο κόστος και η έλλειψη χεριών

Εξαγωγές  – Εμπόδια βάζουν το αυξημένο κόστος και η έλλειψη χεριών

Συνεχίζονται με χαμηλούς ρυθμούς οι εξαγωγές μήλων - Λιγότεροι όγκοι και τιμές κάτω του κόστους στα πορτοκάλια.

Η μειωμένη παραγωγή χειμερινών φρούτων και λαχανικών, λόγω καιρικών συνθηκών, η έλλειψη εργατικών χεριών -τόσο στο στάδιο της συγκομιδής όσο και της συσκευασίας- σε συνδυασμό με το αυξημένο μεταφορικό κόστος λόγω των ανατιμήσεων στα καύσιμα και στους ναύλους, δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή εμπορική πορεία των οπωροκηπευτικών της εποχής.

Αυτό τονίζει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων Λαχανικών και Χυμών (Incofruit Hellas) στο εβδομαδιαίο δελτίο για την πορεία των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζονται με χαμηλούς ρυθμούς οι εξαγωγές μήλων. Μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου έχουν καταγραφεί εξαγωγές 29.910 τόνων, μειωμένες κατά 25,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Επισημαίνεται, δε, ότι στο αντίστοιχο διάστημα οι εισαγωγές μήλων ανήλθαν σε 21.123 τόνους, εκ των οποίων 16.979 από Βόρεια Μακεδονία. Ο σύνδεσμος εφιστά την προσοχή για περιπτώσεις εισαγόμενων μήλων με υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Όσον αφορά τα ακτινίδια, από την 1η Σεπτεμβρίου 2021, όταν ξεκίνησαν οι εξαγωγές με τις πρώιμες ποικιλίες -επισήμως- μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου 2022,  οι αναγγελίες φορτίων καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή-διακίνηση, αφορούσαν 96.265 τόνους αυξημένες κατά 8,2%. Από αυτές τις ποσότητες, προς τρίτες χώρες κατευθύνθηκαν 25.581 τόνοι ήτοι 26,6% του συνόλου, έναντι 23.008 τόνων αντίστοιχα πέρσι.

Τέλος, συνεχίζεται η εξαγωγή πορτοκαλιών η οποία μέχρι τώρα χαρακτηρίζεται από λιγότερους όγκους και χαμηλές τιμές, πολύ κάτω από το κόστος.

Η πρωτόγνωρη αύξηση του κόστους των πρώτων υλών (κόστος ενέργειας, συσκευασία, μεταφορά) γονατίζει τόσο τους παραγωγούς όσο και το εμπόριο. Για τα πορτοκάλια και τη νέα χρονιά η ροή εξαγωγών και η ζήτηση είναι χαμηλές, η κατανάλωση επίσης και οι τιμές πιέζονται ακόμη περισσότερο αφενός λόγω αυξημένων πωλήσεων ισπανικών προϊόντων στην Ευρώπη, αφετέρου λόγω υπερπροσφοράς και σε χαμηλές τιμές τουρκικών προϊόντων στα Βαλκάνια. Για τα μανταρίνια η ζήτηση δίνει σημάδια σταθερότητας.

Αρνητικός ο απολογισμός για το σταφύλι

Στο μεταξύ, η εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών ανέρχεται σε 60.928 τόνους, μειωμένη κατά 16%. Η καμπάνια των επιτραπέζιων σταφυλιών ολοκληρώθηκε και η αξιολόγησή της ήταν προβληματική για τις κύριες ποικιλίες, αλλά θετική ως προς τις επιδόσεις των νέων ποικιλιών δείχνοντας τον δρόμο για την επίσπευση υλοποίησης προγράμματος αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών προς ποικιλίες που ανταποκρίνονται περισσότερο στις προτιμήσεις της αγοράς.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024