Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Τι αποκαλύπτει η ταπείνωση του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών από τον Πούτιν

Ρωσία: Τι αποκαλύπτει η ταπείνωση του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών από τον Πούτιν

Θλιβερό και «παράλογο» ήταν το σκηνικό που εκτυλίχθηκε κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να ταπεινώνει το γεράκι των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών Σεργκέι Ναρίσκιν, αποκαλύπτοντας την απόλυτη μοναξιά ενός ηγέτη που παίρνει κρίσιμες αποφάσεις για την ασφάλεια της Ευρώπης.

Την εικόνα ενός ηγέτη απομονωμένου από τους πολιτικούς στο εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό της χώρας του επιβεβαιώνει, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, το «παράλογο» θέαμα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να προσβάλει τον επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας της Ρωσίας Σεργκέι Ναρίσκιν.

Ο… διάλογος

Το θλιβερό σκηνικό εκτυλίχθηκε κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας τη Δευτέρα (φωτογραφία Alexey Nikolsky/Kremlin/AP, επάνω) μπροστά στον τηλεοπτικό φακό, ενώ ο ρώσος πρόεδρος υποτίθεται ότι ζητούσε τη γνώμη των συνεργατών του πριν αποφασίσει για την αναγνώριση των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

«Δώσαμε την ευκαιρία στην Ουκρανία να διεκδικήσει την ειρήνη και να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ. Τώρα, στο χειρότερο σενάριο συζητάμε για την απόφαση που θα πάρουμε σήμερα» ακούγεται να λέει το γεράκι των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών Σεργκέι Ναρίσκιν.

Εμφανώς ενοχλημένος, ο Πούτιν τον διακόπτει: «Τι εννοείς το χειρότερο σενάριο; Μήπως προτείνεις διαπραγματεύσεις»;

Ο επικεφαλής υπηρεσίας κατασκοπείας ξαφνιάζεται: «Οχι, ξέρετε εγώ…».

«Μίλα καθαρά», ανεβάζει τον τόνο της φωνής του ο Πούτιν, «είσαι υπέρ της αναγνώρισης κυριαρχίας»;

«Είμαι υπέρ της πρότασης για ένταξη στη ρωσική ομοσπονδία των δημοκρατιών» απαντά…

Ο Πούτιν, ο οποίος έχει αρχίσει να χαμογελά ειρωνικά, τον διακόπτει και πάλι: «Δεν μιλάμε εδώ για προσάρτηση, δεν είναι αυτό το θέμα μας».

Και ο Ναρίσκιν απαντά: «Είμαι υπέρ της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας».

Τότε, ο Πούτιν βάζει τέλος στον διάλογο, λέγοντας: «Ευχαριστώ, κάθισε στη θέση σου τώρα».

Η ταραγμένη έκφραση και τα… ρολόγια

Ορισμένοι αναφέρθηκαν στην πιθανότητα να επρόκειτο για μια προσεκτικά σχεδιασμένη συνάντηση προκειμένου να δείξει στη Δύση ποιες άλλες επιλογές θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμες, αλλά η ειλικρινά ταραγμένη έκφραση του Ναρίσκιν υποδηλώνει το αντίθετο.

Είναι δύσκολο να πει κανείς εάν ο Πούτιν είχε αποφασίσει ή όχι το σχέδιό του για την Ουκρανία πριν μήνες, αλλά ήταν σίγουρα ξεκάθαρο ότι η απόφαση για την αναγνώριση είχε ληφθεί πολύ πριν εκτυλιχτεί αυτό το περίεργο σκηνικό.

Υπήρξε πολύ μικρή ανταλλαγή απόψεων και η ιδέα ότι όλα ήταν αυθόρμητα υπονομεύτηκε περαιτέρω από το γεγονός ότι τα κοντινά πλάνα στα ρολόγια ορισμένων συμμετεχόντων φαινόταν να υποδηλώνουν πως η «ζωντανή» μετάδοση είχε γυριστεί στην πραγματικότητα αρκετές ώρες νωρίτερα.

Αυτό δεν εμπόδισε τον Πούτιν να τονίσει ότι επρόκειτο για μια πραγματικά ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων.

«Καθένας από εσάς το ξέρει, και θέλω ιδιαίτερα να το υπογραμμίσω… Δεν έχω συζητήσει τίποτα από αυτά μαζί σας πριν. Δεν ζήτησα τη γνώμη σας πριν. Και αυτό συμβαίνει αυθόρμητα, γιατί ήθελα να ακούσω τις απόψεις σας χωρίς καμία προκαταρκτική προετοιμασία», είπε.

Η εμφάνιση του Πούτιν λίγες μόνο ώρες αργότερα με τη μακρά, προετοιμασμένη και εκτεταμένη ομιλία του έκανε τον ισχυρισμό ότι όλα αυτά ήταν μια διαδικασία λήψης αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο ακόμη πιο απίθανο.

«Συγκέντρωσε τους υποτακτικούς του»

Αυτός ήταν ένας ανώτατος ηγέτης που συγκέντρωσε τους υποτακτικούς του για τη λήψη απόφασης που θα αλλάξει την αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη και μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει σε φρικτό πόλεμο, σημειώνει για το «παράλογο» σκηνικό η βρετανική ιστοσελίδα theguardian.

Αυτός δεν ήταν ένας πολιτικός που συγκάλεσε την ομάδα του για συζητήσεις, ήταν ένας ανώτατος ηγέτης που συγκέντρωνε τα τσιράκια του και διασφάλιζε τη συλλογική ευθύνη για μια απόφαση που, τουλάχιστον, θα αλλάξει την αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη και μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει σε έναν φρικτό πόλεμο που θα καταστρέψει την Ουκρανία.

Λίγο αργότερα, ο Πούτιν εμφανίστηκε πραγματικά θυμωμένος και παθιασμένος στην ομιλία του, την οποία σχεδόν σίγουρα έγραψε ο ίδιος.

Χωρίς ίσους…

Σ’ ένα συμβολικό σημάδι της αυξανόμενης απομόνωσής του, χωρίς ίσους που μπορούν να του μιλήσουν ή να συζητήσουν ιδέες, ο Πούτιν συναντήθηκε πρόσφατα με πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών του, σε επιδεικτικά μεγάλα τραπέζια , προφανώς ως προφύλαξη από την Covid-19.

Αλλά στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας τη Δευτέρα, όταν ένα μακρύ τραπέζι για μια φορά θα φαινόταν κατάλληλο, ο Πούτιν κάθισε μόνος, κοιτάζοντας τους υφισταμένους του από παράλογα μακρινή απόσταση, καθώς στριμώχνονταν αμήχανα στις καρέκλες τους περιμένοντας τη σειρά τους για να τους ανακρίνει το αφεντικό.

Πίσω από το γραφείο του, χαμογελώντας συχνά, ο Πούτιν άκουγε ένα προς ένα τα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας του. Σε αυτό περιλαμβάνονταν μερικοί από τους λίγους ανθρώπους που μπορεί να ακούει ο Πούτιν, αλλά ακόμη και ορισμένοι από αυτούς έδειχναν τρομοκρατημένοι από την παρούσα κατάσταση και νευρικοί μήπως μπερδέψουν τις γραμμές τους.

Sports in

Η Κ19 της Λαμίας έκανε pasillo στην αντίστοιχη του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του Youth League

Σε μια πολύ όμορφη κίνηση προχώρησε η Κ19 της Λαμίας, προς την αντίστοιχη του Ολυμπιακού λίγο πριν την μεταξύ τους αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024