Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Λευκός Οίκος: «Δεν σχεδιάζεται» συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν «σε αυτό το στάδιο»

Λευκός Οίκος: «Δεν σχεδιάζεται» συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν «σε αυτό το στάδιο»

Ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε ότι δεν συντρέχει πλέον κανένας λόγος για να συναντηθούν οι ηγέτες των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών για την ακύρωση της συνάντησής του με τον ρώσο ομόλογό του.

«Ασφαλώς» δεν σχεδιάζεται σύνοδος κορυφής των προέδρων των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «σε αυτό το στάδιο», ξεκαθάρισε ο Λευκός Οίκος, μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν πως ακυρώθηκε η συνάντηση που θα είχε αύριο με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, που υποτίθεται πως θα ήταν προπαρασκευαστική.

(Η φωτογραφία του Reuters, επάνω, από την τελευταία συνάντησή τους στη Γενεύη δείχνει την απόσταση που χωρίζει πλέον τους δύο ηγέτες).

«Δεν σχεδιάζεται»

«Σε αυτό το σημείο ασφαλώς δεν σχεδιάζεται», όπως το έθεσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζεν Ψάκι, συμπληρώνοντας ότι θα απαιτείτο να υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία για να οργανωθεί τέτοια σύνοδος κορυφής.

Ακύρωση και με Λαβρόφ

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν είχε ανακοινώσει ότι δεν θα συναντηθεί αύριο Πέμπτη, όπως ήταν προγραμματισμένο, με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα ως ανεξαρτήτων κρατών των δύο αποσχισθεισών αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία.

«Τώρα που βλέπουμε ότι η εισβολή άρχισε και ότι η Ρωσία απέρριψε καθαρά τη διπλωματία, δεν έχει κανένα νόημα μια συνάντηση», δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ουκρανό ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα.

Κυρώσεις από τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναφέρθηκε στις κυρώσεις που θα επιβάλουν οι ΗΠΑ στη Μόσχα μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

«Αυτή είναι η αρχή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», σημείωσε, αναφερόμενος στην ομιλία του Πούτιν τη Δευτέρα και στην εξουσιοδότηση της Δούμας να στείλει στρατεύματα στο Ντονμπάς.

«Η ομιλία του Πούτιν δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται να «επιδιώξει πραγματικό διάλογο» για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Απείλησε έμμεσα εδάφη που κατείχε παλαιότερα η Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων εθνών που σήμερα είναι ακμάζουσες δημοκρατίες και μέλη του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Μπάιντεν.

«Απείλησε ρητά με περισσότερα, αν δεν ικανοποιηθούν οι ακραίες απαιτήσεις του», πρόσθεσε ο Μπάιντεν και αναρωτήθηκε τι «δίνει [στον Πούτιν] το δικαίωμα να ανακηρύσσει νέες λεγόμενες χώρες σε εδάφη που ανήκουν στους γείτονές του»;

Αυτό αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε.

Διαβάστε: Μπάιντεν: «Δεν θέλουμε πόλεμο με τη Ρωσία – Ξεκινάμε με οικονομικές κυρώσεις»

Sports in

«Μπαμ» με Έσε στην Αργεντινή: Επιλογή του Μασεράνο ο μέσος του Ολυμπιακού

Ο Σαντιάγκο Έσε ετοιμάζεται να φορέσει το εθνόσημο της Αργεντινής. Και είναι προσωπική επιλογή του μεγάλου Χαβιέρ Μασεράνο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024