ΚΥΣΕΑ: Τι συζητήθηκε για την προμήθεια φυσικού αερίου – Σε ετοιμότητα για τους ομογενείς στην Ουκρανία
Συνεδρίασε το πρωί το ΚΥΣΕΑ στη σκιά των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ανάλυση της κατάστασης μετά τις χθεσινές ανησυχητικές εξελίξεις.
- Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Φόβοι για γενικευμένη σύρραξη – Πώς «διαβάζει» η Δύση τις κινήσεις του Πούτιν
Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η οποία συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Σχετικά με τους Έλληνες υπηκόους και τους ομογενείς μας στην Ουκρανία, οι ελληνικές αρχές στο Κίεβο και τη Μαριούπολη βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν την οποιαδήποτε συνδρομή απαιτηθεί.
Τέλος, όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας.
Το απόγευμα της Τρίτης οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Εν τω μεταξύ, το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθούν από την ΕΕ οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την αναγνώριση της «ανεξαρτησίας» των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.
Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η απόφαση για τις κυρώσεις θα είναι ομόφωνη.
Η θέση Μπορέλ
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι τα διατάγματα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τη λεγόμενη «ειρηνευτική αποστολή» στα αυτονομιστικά εδάφη είναι μια «ξεκάθαρη επίθεση κατά της Ουκρανίας» και παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της.
Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στο Τwitter o Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει: «Τα διατάγματα του Προέδρου Πούτιν, που διατάσσει μια λεγόμενη ειρηνευτική αποστολή στις λεγόμενες λαϊκές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, είναι άλλη μια ξεκάθαρη επίθεση κατά της Ουκρανίας, παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν».
Ρεκόρ επταετίας στην τιμή του πετρελαίου στη σκιά των εξελίξεων
Έντονη ανησυχία, εν τω μεταξύ, στους επενδυτές προκαλεί η κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν καθώς και η αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στις περιοχές αυτές.
Η τιμή του πετρελαίου κατέγραφε νέο ρεκόρ επταετίας, με το Brent να ξεπερνά προς στιγμήν τα 97 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό αγγίζει τα 95,1 δολάρια το βαρέλι.
Εν τω μεταξύ, ισχυρές πιέσεις δέχονται οι ασιατικές αγορές.
Ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε 2,2%, ενώ ο Topix της Ιαπωνίας και ο CSI 300 των μετοχών της Σαγκάης και του Shenzhen υποχώρησαν και οι δύο κατά 1,7%.
- Μπαρτσελόνα: Με Φλικ μέχρι το 2028 οι Καταλανοί (pic)
- Χωρίς κράνος 6 στους 10 οδηγούς με ηλεκτρικό πατίνι – Νέοι σαρωτικοί έλεγχοι της Τροχαίας στην Αττική
- Φορολογικές δηλώσεις: Πότε γίνεται συμψηφισμός με οφειλές
- Επίκαιρη ερώτηση από τη Μιλένα Αποστολάκη: Όχι στην υποχρεωτική αντιδικία δήμων με εργαζόμενους
- Ένα σπάνιο ντοκουμέντο του Tupac να τραγουδάει «You Don’t Bring Me Flowers»
- Άρης: Αμφίβολοι για το παιχνίδι με τον Βόλο οι Φαμπιάνο και Πέρεθ
- Μυστήριο με ελικόπτερο που παρενόχλησε πλοίο της γραμμής ανάμεσα σε Άνδρο και Μύκονο
- Ν. Ανδρουλάκης για πόθεν έσχες: Ο λογιστής μου δεν συμπεριέλαβε καταθέσεις στο εξωτερικό που δηλώνονται ανελλιπώς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 11.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/francisco-moreno-U8kQFsu9vzw-unsplash-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442