Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε ελεύθερη πτώση ρούβλι και χρηματιστήριο – Κρας-τεστ οι δυτικές κυρώσεις

Σε ελεύθερη πτώση ρούβλι και χρηματιστήριο – Κρας-τεστ οι δυτικές κυρώσεις

Η ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο σχεδόν ετών, «βουτιά» για τον δείκτη του χρηματιστηρίου. Αναβλήθηκε η σημερινή δημοπρασία ομολόγων. Στα «κόκκινα» Ασία και Ευρώπη.

Έτοιμη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική και νομισματική σταθερότητα δήλωσε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, στο φόντο των αναταράξεων που προκαλούν ήδη οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο «Λαϊκών Δημοκρατιών», του Λουγκάνσκ και του Ντονμπάς, από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ρούβλι δέχεται σημαντικές πιέσεις και υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο περίπου ετών, με την ισοτιμία του έναντι του αμερικανικού νομίσματος να διαμορφώνεται κοντά στα 81 ρούβλια ανά δολάριο (και γύρω στα 91 ρούβλια ανά ευρώ). Χθες, επίσης, ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου υποχώρησε κατά 11%, που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, το 2014.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας προχώρησε στην αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα δημοπρασίας ομολόγων, επικαλούμενο την «αυξημένη ρευστότητα στις κεφαλαιαγορές».

Εκτίναξη των αποδόσεων

Επρόκειτο, ουσιαστικά, για μια απόφαση-μονόδρομο, καθώς οι αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου με ρήτρα ρουβλίου εκτινάχθηκαν κατά 80 μονάδες βάσης μέσα σε λιγότερο από μία ημέρα. Όσο για τις αποδόσεις των ομολόγων με ρήτρα δολαρίου που λήγουν τον Μάρτιο του 2029 ενισχύθηκαν κατά 52 μονάδες βάσης, στο 5,10%, που είναι οι μεγαλύτερες από το ξέσπασμα της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020. Τέλος, το κόστος ασφάλισης του δημόσιου χρέους της Ρωσίας βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2016.

Όπως είναι προφανές, η περαιτέρω πορεία θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις σε δύο κυρίως μέτωπα. Το ένα είναι η έκταση και το βάθος των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας που θα ανακοινωθούν σήμερα από ΗΠΑ, ΕΕ, Βρετανία, Καναδά και άλλες χώρες. «Σήμερα, η κατεύθυνση της αγοράς θα καθοριστεί από τις αποφάσεις της Δύσης αναφορικά με τις κυρώσεις και ένας νέος γύρος πτώσης δεν μπορεί να αποκλειστεί», όπως αναφέρει σε σημείωμά της η επενδυτική τράπεζα Sinara.

Με το βλέμμα στο Ντονμπάς

Το άλλο έχει να κάνει με την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία. Εκεί, δηλαδή, όπου ο κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου κάθε άλλο παρά έχει παρέλθει – αν και αρκετοί θεωρούν πως έχει περιοριστεί, καθώς ούτε η Ουκρανία ούτε, φυσικά, το ΝΑΤΟ θα επιχειρήσουν να συγκρουστούν με τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στο Ντονμπάς.

Την ίδια στιγμή, βεβαίως, πρέπει να σημειωθεί πως όσο οι δυτικές κυρώσεις δεν πλήττουν τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας, που αποτελούν τον βασικό αιμοδότη του προϋπολογισμού, το πλήγμα στο ρούβλι μπορεί να εξισορροπηθεί. Κι αυτό διότι καθώς οι τιμές τους να εκτινάσσονται σε νέα ρεκόρ, η εισροή συναλλάγματος στα κρατικά ταμεία αυξάνονται ευθέως ανάλογα.

Πτώση στις ασιατικές αγορές

Οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας προκάλεσαν ένταση στους επενδυτές με αποτέλεσμα οι ασιατικές αγορές να κινηθούν πτωτικά.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ που υποχώρησε κατά σχεδόν 3%. Ο κινεζικός Shanghai composite στην ηπειρωτική Κίνα έχασε 1,36% και ο  Shenzhen component υποχώρησε κατά 1,655%. Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei σημείωσε βαριές απώλειες, χάνοντας 1,71% ενώ ο ευρύτερος Topix έχασε 1,67%.

Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi υποχώρησε κατά 1,35%. Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 σημείωσε απώλειες 1%.

Συνολικά ο MSCI για τις μετοχές Ασίας – Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε πτώση 1,9%.

Στο «κόκκινο» και η Ευρώπη

Με απώλειες υποδέχτηκαν τις εξελίξεις στην ουκρανική κρίση και  τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx κινείται με πτώση 1,4% υποχωρώντας στις 454,8 μονάδες.

Ο  γερμανικός δείκτης DAX καταγράφει απώλειες 2,4%, ο γαλλικός CAC 40 βρίσκεται στις 6.653 μονάδες με -2% και ο βρετανικός FTSE 100 που χάνει 1,4% και κινείται στις 7.382 μονάδες.

Ο Ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 1,7% ενώ στην Ισπανία ο ΙΒΕΧ 35 διολισθαίνει στις 8.309 μονάδες με -2,11%.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024