Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ζαούτης: Θα συνεχιστεί η μείωση των θανάτων - Η Όμικρον μάλλον θα φέρει το τέλος της έντονης φάσης

Ζαούτης: Θα συνεχιστεί η μείωση των θανάτων – Η Όμικρον μάλλον θα φέρει το τέλος της έντονης φάσης

Αναφορικά με τις μάσκες, εκτίμησε ότι «το επόμενο διάστημα» θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση τους σε εξωτερικούς χώρους.

Πλέον μπαίνουμε σε μία άλλη φάση της πανδημίας, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης και προέβλεψε ότι θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση σε ό,τι αφορά τους θανάτους που καταγράφονται καθημερινά από κοροναϊό.

Η μετάλλαξη Όμικρον, εξήγησε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, μάλλον εξελίσσεται σύμφωνα με την αρχική αισιοδοξία που υπήρξε όταν εμφανίστηκε, «ότι θα φέρει το τέλος της έντονης φάσης της πανδημίας και έτσι φαίνεται θα γίνει».

Ωστόσο, συμπλήρωσε, με τον συγκεκριμένο ιό «πάντα μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα με ένα καινούριο στέλεχος, μια μετάλλαξη», δήλωσε ο κ. Ζαούτης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Θα υπάρξει νέα μετάλλαξη;

Ερωτηθείς για το αν μπορεί να υπάρξει μια νέα μετάλλαξη που θα ανατρέψει τα δεδομένα, απάντησε: «Πάντα υπάρχει αυτός ο φόβος, αλλά υπάρχουν και θετικά. Θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να είναι ένα νέο στέλεχος που δεν θα το πιάνει καθόλου το εμβόλιο, όσον αφορά τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο». Παράλληλα σημείωσε ότι υπάρχει στον πληθυσμό ένα επίπεδο ανοσίας που «θα προστατεύσει κάπως και από νέα στελέχη».

Μείωση στον αριθμό θανάτων

Αναφορικά με τον αριθμό των θανάτων από κοροναϊό που καταγράφονται καθημερινά στην Ελλάδα, επεσήμανε ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία μείωση, κάτι που εκτίμησε ότι θα συνεχιστεί.

«Αυτό που βιώσαμε πριν από περίπου μία εβδομάδα, που βλέπαμε πολύ υψηλό αριθμό θανάτων, ήταν το αποτέλεσμα των κρουσμάτων στις αρχές Ιανουαρίου, όταν το 50% ήταν της μετάλλαξης Δέλτα, που έχει υψηλότερο κίνδυνο για βαριά νόσηση και θάνατο», δήλωσε αρχικά.

«Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αυτή τη μείωση, γιατί αυξάνεται το ποσοστό εμβολιασμού και γιατί στις αρχές Ιανουαρίου το 50% των νοσηλειών ήταν με μετάλλαξη Δέλτα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Ζαούτης σημείωσε ότι η Όμικρον είναι ένα πιο μεταδοτικό στέλεχος, αλλά δεν αρρωσταίνουν αυτοί που είναι τριπλά εμβολιασμένοι. «Η συζήτηση δεν είναι πλέον αν ο ιός κυκλοφορεί και τον κολλάμε. Οι πιο σημαντικοί δείκτες για την επόμενη ημέρα είναι η σοβαρή νόσος και οι θάνατοι», συμπλήρωσε.

Τέλος, αναφορικά με τις μάσκες, εκτίμησε ότι «το επόμενο διάστημα» θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση τους σε εξωτερικούς χώρους.

Όσο για την άρση του ίδιου μέτρου στους εσωτερικούς χώρους, αυτό θα εξαρτηθεί από «το πού βρισκόμαστε, αν υπάρχει ένα νέο στέλεχος, κάποια έξαρση».

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024