Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Καλιφόρνια: Ο αμερικανικός… μπούσουλας για την ενδημική φάση της COVID-19

Καλιφόρνια: Ο αμερικανικός… μπούσουλας για την ενδημική φάση της COVID-19

Η πολυπληθέστερη αμερικανική πολιτεία γίνεται η πρώτη στις ΗΠΑ που υιοθετεί μια ενδημική προσέγγιση απέναντι στον κοροναϊό, πλην όμως θέτοντας σε εφαρμογή σχέδιο επιφυλακής

Ήταν η πρώτη πολιτεία στις ΗΠΑ που «κλείδωσε» την οικονομία της λόγω του κοροναϊού, πριν από δύο χρόνια.

Τώρα η Καλιφόρνια γίνεται η πρώτη που αλλάζει ριζικά και  επίσημα την προσέγγισή της απέναντι στην COVID-19.

«Περνάμε από τη φάση της κρίσης σε μια άλλη, κατά την οποία θα μάθουμε να ζούμε με αυτόν τον ιό», ανακοίνωσε ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της πολιτείας, Γκάβιν Νιούσαμ.

Κοντολογίς, ο κοροναϊός θα εξακολουθεί να υπάρχει στην κοινότητα, αλλά θα θεωρείται από τις αρχές διαχειρίσιμος, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει αναπτύξει ανοσία.

Σήμερα, πάνω από το 70% των Καλιφορνέζων είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Τα κρούσματα κοροναϊού έχουν μειωθεί κατά 90% σε μηνιαία βάση.

Κι αν και οι θάνατοι από COVID-19 είναι σε υψηλό 11μήνου στην «Χρυσή Πολιτεία» (περίπου 200 ημερησίως, σε σύνολο πληθυσμού 39,5 εκατομμυρίων), ειδικοί εμφανίζονται συγκρατημένα καθησυχαστικοί.

«Είναι ακριβώς αυτό που περίμενα να δω», λέει ο Τζον Σουόρτσμπεργκ, ομότιμος καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Εμβολιολογίας στο Κοινό Ιατρικό Πρόγραμμα του Μπέρκλεϊ και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.

Η διακύμανση του αριθμού των θανάτων, εξηγεί, συνήθως έπεται τέσσερις έως και επτά εβδομάδες εκείνης των κρουσμάτων.

Ωστόσο η συνολική εικόνα μπορεί να ανατραπεί, προειδοποιεί, εάν προκύψει μια νέα επικίνδυνη παραλλαγή του κοροναϊού και ο κόσμος σταματήσει να τηρεί ορισμένα βασικά μέτρα προστασίας.

Προσεκτικά βήματα προς την κανονικότητα

Σε αντίθεση με περιπτώσεις χωρών, που αποφάσισαν να μεταπηδήσουν απότομα στην ενδημική φάση (όπως π.χ. η Δανία), η Καλιφόρνια θα ακολουθήσει ένα ξεχωριστό, λεπτομερές σχέδιο που δείχνει το δρόμο προς το μεταπανδημικό μέλλον.

Όχι τυχαία, ο Γκάβιν Νιούσαμ επέλεξε να το ανακοινώσει  παραχωρώντας τη συνέντευξη Τύπου σε μια κρατική αποθήκη γεμάτη με προμήθειες για την πανδημία.

Αν και από τα μέσα της εβδομάδας η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους σταμάτησε να είναι υποχρεωτική για τους εμβολιασμένους στην Καλιφόρνια (με εξαίρεση ακόμη τα σχολεία), ο κυβερνήτης ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει άμεση άρση όλων των μέτρων κατά της COVID-19, που παραμένουν σε ισχύ στην πολιτεία.

Η νέα στρατηγική διαχείρισης, εξήγησε, θα είναι διαρκούς επαγρύπνησης για τυχόν νέα έξαρση της νόσου, με βασικά σημεία την πρόληψη και την ταχεία αντίδραση, την επάρκεια διαγνωστικών τεστ, προσλήψεις εργαζόμενων στον τομέα της υγείας και την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης για την COVID-19.

Για το σχέδιο επιλέχθηκε το ακρωνύμιο SMARTER, συνθέτοντας τα βασικά στοιχεία της νέας προσέγγισης.

Παραπέμπει στις αγγλικές λέξεις Shots (εμβόλια), Masks (μάσκες), Awareness (επίγνωση), Readiness (ετοιμότητα), Testing (διαγνωστικά τεστ), Education (εκπαίδευση) και Rx (ιατρική συνταγή) -το τελευταίο ως σημειολογική αναφορά στη βελτίωση των θεραπειών της COVID-19.

Το ενδημικό μοντέλο της Καλιφόρνιας

Το σχέδιο του Νιούσαμ θέτει συγκεκριμένους στόχους, όπως τη δημιουργία αποθέματος 75 εκατομμυρίων μασκών.

Αν και η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική, θα υπάρχει ισχυρή σύσταση για αυτή, σε διάφορες περιστάσεις.

Θα ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση των συστημάτων εξαερισμού στα σχολεία.

Προβλέπεται αυξημένη παρακολούθηση των λυμάτων για τυχόν απότομη αύξηση των κρουσμάτων.

Εφόσον εντοπιστεί υψηλό ιικό φορτίο, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να εξακριβώσουν το ταχύτερο δυνατόν εάν πρόκειται για νέα παραλλαγή του κοροναϊού.

Κι εφόσον προκύψει κάτι τέτοιο, ο στόχος είναι να προσδιοριστεί εντός 30 ημέρων από κρατικούς και ομοσπονδιακούς φορείς η καταλληλότητα των υφιστάμενων διαγνωστικών τεστ και η κάλυψη από τις υπάρχουσες θεραπείες, από τα εμβόλια ή από προηγούμενες λοιμώξεις από την COVID-19.

Σε κάθε περίπτωση, σε περίπτωση έξαρσης των κρουσμάτων, θα υπάρχουν σε ετοιμότητα υποδομές για την χορήγηση έως 200.000 δόσεων εμβολίων και τη διενέργεια 500.000 διαγνωστικών τεστ σε ημερήσια βάση.

Εντός τριών εβδομάδων από την καταγραφή της αύξησης των μολύνσεων από κοροναϊό, τα νοσοκομεία θα έχουν ενισχυθεί με 3.000 υγειονομικούς.

Θα υπάρξει επίσης εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για την  καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

Παράλληλα, η πολιτεία της Καλιφόρνιας ζητά την εκπόνηση, σε συντονισμό με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, της πρώτης στις ΗΠΑ μελέτης για τις άμεσες και έμμεσες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας στους ανθρώπους και στην κοινωνία.

Δράσεις και αντιδράσεις

Όλα αυτά θα κοστίσουν φυσικά δισεκατομμύρια. Μέρος του κόστους περιλαμβάνεται στο πακέτο αντιμετώπισης της COVID-19, στο πλαίσιο του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2022.

Οι πολιτειακοί νομοθέτες έχουν ήδη εγκρίνει κονδύλια ύψους 1,9 εκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση του προσωπικού στα νοσοκομεία, την αύξηση των διαγνωστικών τεστ για κοροναϊό και την ενίσχυση της διανομής εμβολίων.

«Θα σας κρατήσουμε ασφαλείς», διαβεβαίωσε τους πολίτες της Καλιφόρνιας ο Νιούσαμ, ο οποίος δέχθηκε πέρυσι ανηλεή πόλεμο από τους Ρεπουμπλικανούς και λίγο έλειψε να εκδιωχθεί από το αξίωμά του.

Τώρα, οι πολιτικοί του αντίπαλοι σπεύδουν να υποτιμήσουν το σχέδιο SMARTER και πιέζουν για άμεση άρση όλων των περιοριστικών μέτρων, όπως έχουν κάνει διάφοροι άλλοι κυβερνήτες του κόμματός τους.

«Ο κόσμος ανυπομονεί να γυρίσει σελίδα», αναγνώρισε ο Δημοκρατικός κυβερνήτης. «Πρέπει όμως επίσης να ξέρουν ότι τους προστατεύουμε».

Το σχέδιό του, υπογράμμισε, δίνει έναν «τόνο αισιοδοξίας».

Όμως «αυτή η πανδημία δεν θα έχει καθορισμένο τέλος», προειδοποίησε. «Δεν υπάρχει συγκεκριμένη γραμμή τερματισμού ή ημερομηνία λήξης».

Sports in

Με Φουντούλη και Γεννηδουνιά συνεχίζει να γράφει ιστορία

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στο Final 4 μετά από πέντε χρόνια και ήδη κάνει όνειρα για την ανάδειξη του σε πρωταθλητή Ευρώπης για τρίτη φορά μετά το 2002 και το 2018.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024