Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας στην Αθήνα

Νέος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας στην Αθήνα

Ο νέος γύρος διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου θα λάβει χώρα ο νέος γύρος διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο νέος γύρος θα διεξαχθεί στη σκιά της έντασης που διέπει το τελευταίο διάστημα τις ελληνοτρουρκικές σχέσεις μετά τις προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, αλλά και του ίδιου του προέδρου Ερντογάν για τα στρατιωτικοποιημένα νησιά.

Η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη

«Η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη ως σύνολο αρχών και αξίων», προωθώντας μια «τελείως διαφορετική, αποκλίνουσα, νεοοθωμανική ατζέντα», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Η ενταξιακή της διαδικασία, την οποία η Ελλάδα με γενναιότητα υποστήριξε έχει ουσιαστικά τελματώσει», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας όμως ότι υπάρχει ένα σημαντικό τμήμα της τουρκικής κοινωνίας που εξακολουθεί να πιστεύει στις ευρωπαϊκές αξίες, στην προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των γυναικών.

«Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο αξιών επαναλαμβάνω την απόλυτη πεποίθησή μου ότι η διαφορά μας με την Τουρκία μπορεί να επιλυθεί», τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας:

«Βεβαίως δεν στερούμαι ρεαλισμού, δεν διαβλέπω σήμερα να υπάρχει αυτή η προοπτική. Δυστυχώς μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Αλλά επιμένω να πιστεύω ότι η εμπέδωση αρχών, όπως ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αποτελεί τη μόνη λεωφόρο, τον μόνο δρόμο των κρατών της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου».

«Με αυτό το όραμα, με αυτή την αξιακή αντίληψη θα συνεχίσει να πορεύεται τόσο η Ελλάδα όσο και η Κυπριακή Δημοκρατία εντός της ΕΕ», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και χαρακτήρισε την ένταξη της Κύπρου στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, όπως και η ένταξη της Ελλάδας πριν από δεκαετίες, «επίτευξη μέγιστου στρατηγικού στόχου του ελληνισμού».

Στο κόκκινο η διπλωματική ένταση

Σε μια ευρύτερη στρατηγική από την πλευρά της Τουρκίας διαφαίνεται ότι εντάσσεται η ένταση στα ελληνοτουρκικά, τη στιγμή που επιχειρεί εξομάλυνση των σχέσεών της με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής.

Το τελεσίγραφο της Αγκυρας στην Αθήνα, που διατύπωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και επαναβεβαιώθηκε από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περί άμεσης αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η Τουρκία θα αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία σε αυτά, είναι ψηλά στην ατζέντα των τουρκικών ΜΜΕ, με σκληρό διάβημα της Αθήνας να ακολουθεί.

Στα τουρκικά ΜΜΕ προβάλλονται ακόμα και χάρτες που δείχνουν τα νησιά μοιρασμένα σε ομάδες με τουρκικές ονομασίες, ενώ τούρκοι αναλυτές, προκειμένου να υπηρετήσουν ένα ακραίο εθνικιστικό αφήγημα, αφήνουν ανοιχτό ακόμα και το σενάριο μιας «επέμβασης» μετά τη διπλωματία, αναλύοντας παράλληλα τις «παραβιάσεις της Ελλάδας» σε αυτά.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024