Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ας βάλουμε το App στην Appόλαυση

Ας βάλουμε το App στην Appόλαυση

Πώς μια mobile εφαρμογή φιλοδοξεί να βοηθήσει τους επαγγελματίες της εστίασης να αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο το πιο πολύτιμο προϊόν τους: τη διασκέδαση, στην πιο αγνή της μορφή

Τι δουλειά έχει μια εφαρμογή στο κατεξοχήν… λίκνο του «δια ζώσης»; Τα μπαρ και τα εστιατόρια είναι οι τόποι που μας ξεκολλούν – επιτέλους – από τα κινητά μας και μας θυμίζουν τη χαρά της ανθρώπινης επαφής. Το περί ου ο λόγος app, όμως, δεν φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως περισπασμός από την απόλαυση της στιγμής, αλλά να βοηθήσει τους εργαζόμενους της εστίασης – από τον μπάρμαν και τον σερβιτόρο μέχρι τον ιδιοκτήτη – να κάνουν τις νύχτες μας ακόμη πιο μαγικές. Πώς; Μα φυσικά, υποστηρίζοντάς μας στην προσπάθεια να καταναλώνουμε υπεύθυνα το πιο συνηθισμένο «καύσιμο» της διασκέδασής μας: το αλκοόλ..

Ψηφιακά μαθήματα υπευθυνότητας

Μπορεί η τήρηση της υπεύθυνης κατανάλωσης να βαραίνει περισσότερο εντέλει τον πελάτη, όμως οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν την ευκαιρία να λειτουργήσουν προστατευτικά, τόσο προς τους ίδιους τους καταναλωτές, όσο και προς το κοινωνικό σύνολο, μέσα από παραινέσεις, ενημέρωση και τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος. Πρόκειται για ένα στόχο αν μη τι άλλο ευγενή – αλλά όχι απαραίτητα και εύκολο. Για αυτό και η νέα εφαρμογή που δημιούργησε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία σε συνεργασία με την Ένωση Μπαρτέντερ Ελλάδας και τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Νηφάλιοι – στην υγειά μας», μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για τους επαγγελματίες που θα την αξιοποιήσουν για την εκπαίδευση του προσωπικού τους.

.

Ξεκινώντας από τα βασικά

Η εφαρμογή αποτελείται από πέντε ενότητες: «Σχετικά με το αλκοόλ», «Επιπτώσεις του αλκοόλ», «Υπεύθυνη κατανάλωση», «Ο ρόλος του bartender και η σημασία της υπεύθυνης διάθεσης αλκοόλ», «Πιστοποίηση». Κι ίσως αρχικά να ξενίζει που οι δημιουργοί της επέλεξαν να ξεκινήσουν μιλώντας για την προέλευση, τους τρόπους παρασκευής και την περιεκτικότητα των ποτών σε αλκοόλ. Στο κάτω-κάτω, πρόκειται για μια ουσία που είναι παλιός μας γνώριμος. Τι άλλο έχουμε να μάθουμε για αυτή;

Στην πραγματικότητα, ακόμη κι εκείνοι που διαθέτουν μακρά εμπειρία στην εστίαση, συνήθως έχουν συστηθεί με το αλκοόλ εμπειρικά και – κυρίως – μέσα από μύθους, που μάλλον συσκοτίζουν παρά βοηθούν την κατάσταση. Για παράδειγμα, πόσοι από εμάς γνωρίζουν ότι ένα ποτήρι μπίρας 330ml περιέχει την ίδια ποσότητα αλκοόλ με μια κανονική μερίδα ουίσκι; Ή ότι ο οργανισμός μας χρειάζεται περίπου μια ώρα για να επεξεργαστεί και να αποβάλλει το αλκοόλ από μια μερίδα σερβιρίσματος;

Αλκοόλ, σύντροφος κι εχθρός

Για αντίστοιχους λόγους, οι επόμενες δύο ενότητες του app ενημερώνουν για τις πιθανές «παρενέργειες» της κατάχρησης του αλκοόλ, στιγμιαία και μακροπρόθεσμα. Πόσο χρόνο παίρνει για να μεθύσει κανείς; Ποιες παράμετροι μπορούν να επιδεινώσουν τη μέθη ή ακόμη και να τη μετατρέψουν σε απειλή, τόσο για το ίδιο το άτομο όσο και για τους γύρω του; Τι σημαίνει υπεύθυνη κατανάλωση και πώς συνδυάζεται με την πατροπαράδοτη ελληνική διασκέδαση; Σε ποιες περιπτώσεις είναι προτιμότερο να απέχει κανείς πλήρως από το αλκοόλ και πώς μπορεί ένα κατάστημα να παροτρύνει τους πελάτες να ορίζουν ένα νηφάλιο οδηγό της παρέας; Αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα απαντώνται εντός της εφαρμογής, βοηθώντας τους εργαζόμενους να κατανοήσουν τους τρόπους με τους οποίους επενεργεί το αλκοόλ στον ανθρώπινο οργανισμό – αρνητικούς και θετικούς, καθώς και να ενημερωθούν για το σημαντικότατο ρόλο τους στην αλυσίδα της υπεύθυνης κατανάλωσης και διάθεσης αλκοόλ.

Τα πότε και τα πώς

Έχοντας καταρτιστεί θεωρητικά, οι εργαζόμενοι της εστίασης στη συνέχεια περνούν στο πρακτικό κομμάτι της δουλειάς τους, μέσα από την τέταρτη ενότητα της εφαρμογής. Τι σημαίνει «σερβίρω υπεύθυνα»; Ποια είναι τα σημάδια της μέθης για τα οποία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι; Και, κυρίως, πώς μπορεί κανείς να πει «όχι» σε έναν πελάτη που έχει ήδη πιει περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε, αλλά δεν εμφανίζεται δεκτικός σε συστάσεις;

Δοκιμασμένες ήπιες τεχνικές, που καταφέρνουν να αποθαρρύνουν από το «ένα ακόμη ποτό» χωρίς να προξενήσουν ένταση, tips για τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να διατηρήσουν τον έλεγχο των καταστάσεων – αλλά και συμβουλές, ώστε να μην… παρασύρονται και οι ίδιοι από τους πειρασμούς της κατανάλωσης αλκοόλ.

Στο τέλος του εκπαιδευτικού app, τους περιμένει ένα ερωτηματολόγιο. Απαντώντας σωστά στις περισσότερες ερωτήσεις είναι σε θέση να πιστοποιήσουν τις γνώσεις τους και να είναι σίγουροι ότι θα σερβίρουν πάντα με τη μέγιστη δυνατή υπευθυνότητα. Κάνοντας τόσο τις δικές μας όσο και τις δικές τους νύχτες καλύτερες.

Βρείτε την εφαρμογή στο Google Play εδώ
Bρείτε την εφαρμογή στο App Store εδώ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024