Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιγάντια μπαταρία θα αντικαταστήσει τη μεγαλύτερη μονάδα λιγνίτη στην Αυστραλία

Γιγάντια μπαταρία θα αντικαταστήσει τη μεγαλύτερη μονάδα λιγνίτη στην Αυστραλία

Η τεχνολογία των μπαταριών θα μπορούσε να λύσει το βασικότερο πρόβλημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,.

Η μεγαλύτερη αυστραλιανή μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργεί με ρυπογόνο λιγνίτη θα κλείσει επτά χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό και θα αντικατασταθεί με γιγάντιο σύστημα μπαταριών για την τροφοδοσία του δικτύου ηλεκτροδότησης σε περιόδους υψηλής ζήτησης.

Η μεγάλη μονάδα των 2,88 gigawatt στο Ερέαρινγκ βόρεια του Σίδνεϊ δεν μπορεί πλέον να ανταγωνιστεί οικονομικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, παραδέχεται η ιδιοκτήτρια εταιρεία Origin Energy.

«Η αγορά ενέργειας στην Αυστραλία είναι πολύ διαφορετική από ό,τι ήταν όταν τέθηκε σε λειτουργία το Ερέαρινγκ στις αρχές της δεκαετίας του 1980» δήλωσε σύμφωνα με το BBC ο διευθύνων σύμβουλος της Origin Φρανκ Καλάμπρια.

Ο λιγνίτης αντιστοιχεί σήμερα γύρω στο 60% της ηλεκτροπαραγωγής στην Αυστραλία, χώρα με μεγάλα αποθέματα στο ρυπογόνο ορυκτό και μια από τις μεγαλύτερες κατά κεφαλήν εκπομπές άνθρακα παγκοσμίως.

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας όμως το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σχεδιάζεται να αυξηθεί στο 70%, καθώς η χώρα δέχεται διεθνείς επικρίσεις για την αδράνειά της απέναντι στην κλιματική κρίση.

Τουλάχιστον τρεις ακόμα μονάδες λιγνίτη πρόκειται να κλείσουν νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Παρά τις κακές επιδόσεις της στη μείωση των εκπομπών άνθρακα, η Αυστραλία ήταν η πρώτη χώρα που επένδυσε στις μπαταρίες δικτύου.

Η τεχνολογία των μπαταριών θα μπορούσε να λύσει το βασικότερο πρόβλημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τις μεγάλες διακυμάνσεις της παραγωγής ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Η ιδέα είναι ότι οι μπαταρίες θα αποθηκεύουν το πλεόνασμα ενέργειας όταν φυσά και έχει ηλιοφάνεια και θα το αποδίδουν στο δίκτυο όταν η παραγωγή αδυνατεί να καλύψει τη ζήτηση.

Το 2017, η πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας, η οποία αντιμετώπιζε χρόνιο ενεργειακό πρόβλημα, αποδέχτηκε την πρόταση του Ίλον Μασκ για τη δημιουργία μιας συστοιχίας μπαταριών λιθίου ισχύος 100 MW.

Πέρυσι η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ με μια μονάδα των 300 MW κοντά στη Βικτόρια.

Το νέο σύστημα θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια μεταξύ των πολιτειών της Αυστραλίας ανάλογα με τις αυξομειούμενες ανάγκες, χρησιμοποιώντας έτσι τις μπαταρίες ως εργαλείο μεταφοράς ενέργειας.

Sports in

Ιμπόρα: «Έχουμε καταφέρει κάτι πολύ μεγάλο στην Ευρώπη – Ήρθα στον Ολυμπιακό για να γίνω πρωταθλητής»

Ο Βιθέντε Ιμπόρα μίλησε για το ντέρμπι της Κυριακής με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ που θα δώσει στον Ολυμπιακό την ευκαιρία να μειώσει τη διαφορά από την κορυφή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024