Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αγρότες: Στα μπλόκα των αγροτών σε Λιβαδειά και Πελασγία ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Αγρότες: Στα μπλόκα των αγροτών σε Λιβαδειά και Πελασγία ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Ο γραμματέας του ΚΚΕ ζήτησε από τους αγρότες να ρωτήσουν τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, γιατί δεν υπερψήφισαν τις τροπολογίες του ΚΚΕ, που αφορούσαν στα αιτήματα του κλάδου τους

Με τους αγρότες, που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ στον κόμβο του Αϊ-Γιάννη στη Λιβαδειά, συναντήθηκε ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Οι αγρότες αναφέρθηκαν σε μία σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, τα οποία – όπως είπαν – τους οδήγησαν «να βγουν στους δρόμους».

Περιγράφοντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα πρέπει να ξεκινήσουν τις καλλιέργειές τους, είπαν ότι «έχει εκτιναχθεί το κόστος παραγωγής σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα», γι’ αυτό πλέον επικρατεί προβληματισμός στο σύνολο των αγροτών για το πώς θα καλλιεργήσουν, «καθώς βρίσκονται σε αδιέξοδο».

Αναφέρθηκαν στις αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων που, όπως είπαν, από 17 ευρώ που είχε το τσουβάλι έχει φτάσει στα 40 ευρώ, καθώς και στις αυξήσεις του πετρελαίου και του ρεύματος.

Υποστήριξαν ακόμη πως τα οποιαδήποτε ενδιάμεσα μέτρα δεν θεραπεύουν την κατάσταση και διατύπωσαν την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν στο δρόμο μέχρι να πάρουν απαντήσεις.

«Δεν σκεφτόμαστε καν ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα να καλλιεργήσουμε τα χωράφια μας. Με τέτοιες αυξήσεις-φωτιά, κάθε καλλιέργεια είναι καταδικασμένη», υπογράμμισε ο Γιάννης Βάγγος, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων.

Ο γραμματέας του ΚΚΕ υπογράμμισε την ανάγκη «να περιοριστεί άμεσα το κόστος παραγωγής», γιατί «ο αγρότης δεν μπορεί να καλλιεργήσει, όταν το κόστος έχει εκτιναχθεί σε τέτοια ύψη». Ανέφερε ακόμη ότι «το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με το πετρέλαιο, το οποίο θα πρέπει να χορηγείται αφορολόγητο».

Μιλώντας για τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πώς «τίθενται θέματα με τη ρήτρα αναπροσαρμογής για το αγροτικό ρεύμα», η οποία «θα πρέπει να καταργηθεί αμέσως». Σημείωσε την ανάγκη να επιδοτηθούν τα εφόδια που χρειάζεται ο αγρότης για να καλλιεργήσει και ότι θα πρέπει να καταργηθεί ο ΦΠΑ σε είδη, εφόδια και μέσα.

Έκανε λόγο για «ένα σχέδιο, ένα πρόγραμμα που θα πρέπει να καλύπτει όλες αυτές τις βασικές ανάγκες των αγροτών», ενώ όπως χαρακτηριστικά είπε, «για να υλοποιηθούν όλα αυτά, χρειάζεται και πολιτική βούληση».

Ο κ. Κουτσούμπας έκανε κριτική και στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως και στην κυβέρνηση, «για την αρνητική στάση που τήρησαν όταν η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε τρεις τροπολογίες στη Βουλή, για την επιδότηση και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα, την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και τον μηδενικό ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, εργαλεία και μηχανήματα».

«Και επειδή μεθαύριο θα ‘ρθει ο κ. Τσίπρας εδώ, θα ‘ρθουν και τα άλλα κόμματα, πιθανόν ο κ. Ανδρουλάκης, δεν ξέρω οι άλλοι, ρωτήστε τους ‘γιατί στις 23 Νοεμβρίου, στη Βουλή, τις τρεις προτάσεις-τροπολογίες του ΚΚΕ, που ήταν υπέρ των αγροτών, δεν τις ψηφίσατε;’ Το ίδιο βέβαια ισχύει και για την κυβερνητική πλειοψηφία, τους κυβερνητικούς βουλευτές, ρωτήστε τους γιατί δεν ψήφισαν όλα αυτά ή έστω ένα απ’ αυτά», σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας, ενώ με αφορμή και συζήτηση στη Βουλή για τα εξοπλιστικά προγράμματα, τόνισε: «Για τους Γάλλους φίλους μας έχουμε να πληρώσουμε κι άλλα δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ για τους αγρότες δεν υπάρχουν χρήματα».

Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Κουτσούμπας βρέθηκε στο μπλόκο που έχουν στήσει οι αγρότες στην Πελασγία της Φθιώτιδας, οι οποίοι έθεσαν στον γραμματέα του ΚΚΕ τα ειδικότερα θέματα που αφορούν στην ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή, τονίζοντας το γεγονός ότι τα τρία τελευταία χρόνια δεν έχουν πάρει καρπό από τα δέντρα τους.

«Σήμερα δεν έχουμε εισόδημα από πουθενά», είπαν οι αγρότες στον κ. Κουτσούμπα, σημειώνοντας πως «διεκδικούν αποζημιώσεις».

Ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ «στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, που παλεύουν για την επιβίωσή τους».

Μετά την Πελασγία, ο γραμματέας του ΚΚΕ συνέχισε το ταξίδι του για το μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα, όπου θα έχει συνάντηση με την Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων.

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024