Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γρίπη των πτηνών: Ραγδαία η εξάπλωση παγκοσμίως

Γρίπη των πτηνών: Ραγδαία η εξάπλωση παγκοσμίως

Περισσότερες από 40 χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Η απειλή της γρίπης των πτηνών πλανιέται στην παγκόσμια βιομηχανία πουλερικών καθώς ο ιός είναι πλέον παρών στην Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια Αμερική και την Αφρική.

Ο υψηλότερος αντίκτυπος έγινε αισθητός από τους ευρωπαίους παραγωγούς, με υψηλό αριθμό κρουσμάτων που αναφέρθηκαν τους τελευταίους τέσσερις μήνες στην Πολωνία, την Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων, 40 χώρες στην Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια Αμερική και την Αφρική μάχονταν τους τελευταίους μήνες για να κρατήσουν την απειλή υπό έλεγχο. Το Ισραήλ έχει θανατώσει πάνω από ένα εκατομμύριο πτηνά από τις αρχές του 2022 με τους αρμόδιους να μιλάνε για «τη χειρότερη επιδημία γρίπης των πτηνών ποτέ». Οι υποτύποι H5N1, H5N3, H5N4, H5N5, H5N6 και H5N8 της γρίπης των πτηνών κυκλοφορούν σε πληθυσμούς πτηνών και πουλερικών σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας ανησυχίες στο OIE.

Τον περασμένο μήνα, η Γενική Διευθύντρια του OIE Monique Eloit είπε στο Reuters ότι «αυτή τη φορά η κατάσταση είναι πιο δύσκολη και πιο επικίνδυνη επειδή βλέπουμε να εμφανίζονται περισσότερες παραλλαγές, οι οποίες καθιστούν πιο δύσκολο να ακολουθηθούν. Τελικά, ο κίνδυνος είναι ο ιός να μεταλλαχθεί ή να αναμιχθεί με Ο ιός της ανθρώπινης γρίπης που μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ των ανθρώπων, τότε ξαφνικά παίρνει μια νέα διάσταση».

Επίσης, το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Ερευνών για την Υγεία των Ζώων της Γερμανίας, το Ινστιτούτο Friedrich Loeffler, δήλωσε στη γερμανική Deutsche Presse-Agentur (DPA) ότι η Ευρώπη βιώνει την «πιο ισχυρή επιδημία γρίπης των πτηνών ποτέ».

Το ινστιτούτο πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει τέλος», καθώς ο ιός εξαπλώνεται σε όλη την ήπειρο και σε όλο τον κόσμο, με νέα κρούσματα να αναφέρονται σε καθημερινή βάση. Τα τελευταία κρούσματα γρίπης των πτηνών που αναφέρθηκαν αυτή την εβδομάδα προέρχονται από τις ΗΠΑ, την Ιντιάνα, όπου ο ιός εντοπίστηκε σε φάρμα γαλοπούλας με 29.000 πτηνά. Η Ιντιάνα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πολιτεία παραγωγής γαλοπούλας στις ΗΠΑ, Νο. 1 στην παραγωγή πάπιας και Νο. 2 σε επιτραπέζια αυγά και κοτόπουλα ωοτοκίας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Συνολικά, τουλάχιστον 90 περιπτώσεις ευρασιατικού H5 HPAI έχουν αναφερθεί στο USDA από τον Ιανουάριο, με εννέα από τα κρούσματα να έχουν επιβεβαιωθεί ως υποτύπος H5N1. Τα πρώτα κρούσματα του ιού εντοπίστηκαν στη Νότια Καρολίνα στα μέσα Ιανουαρίου πριν ο ιός εξαπλωθεί στη Βόρεια Καρολίνα, τη Βιρτζίνια και τη Φλόριντα τις τελευταίες εβδομάδες.

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024