Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Πάνω από 12 κυβερνήσεις  ζητούν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα

Ουκρανία: Πάνω από 12 κυβερνήσεις ζητούν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα

Η Μόσχα έχει συγκεντρώσει περίπου 100.000 στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας, αλλά αρνείται οποιαδήποτε πρόθεση εισβολής.

Περισσότερες από δώδεκα χώρες προέτρεψαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία εν μέσω προειδοποιήσεων από τις δυτικές δυνάμεις ότι μπορεί να επίκειται μια εισβολή από τη Ρωσία .

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία είναι μεταξύ εκείνων που είπαν στους υπηκόους τους να φύγουν, όπως μεταδίδει το bbc.

Η Μόσχα έχει συγκεντρώσει περίπου 100.000 στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας, αλλά αρνείται οποιαδήποτε πρόθεση εισβολής.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ξανά τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν για το κόστος οποιασδήποτε εισβολής.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι οι προειδοποιήσεις για εισβολή θα μπορούσαν να προκαλέσουν πανικό, τον οποίο αποκάλεσε «τον καλύτερο φίλο των εχθρών μας».

Ο Λευκός Οίκος έχει προειδοποιήσει ότι μια εισβολή θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή και θα μπορούσε να ξεκινήσει με βομβαρδισμούς από αέρος. Η Ρωσία χαρακτήρισε τέτοιους ισχυρισμούς ως «προκλητικές εικασίες».

Το μη απαραίτητο προσωπικό έχει διαταχθεί να εγκαταλείψει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο και οι προξενικές υπηρεσίες θα ανασταλούν από την Κυριακή, αν και «μια μικρή προξενική παρουσία» θα παραμείνει στη δυτική πόλη Lviv «για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών».

Ο Καναδάς μεταφέρει επίσης το προσωπικό της πρεσβείας του στο Λβιβ, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, ανέφεραν καναδικά μέσα ενημέρωσης. Η πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία, Μελίντα Σίμονς, έγραψε στο Twitter ότι η ίδια και μια «βασική ομάδα» μένουν στο Κίεβο.

Η ίδια η Ρωσία κάνει επίσης αλλαγές, λέγοντας ότι θα «βελτιστοποιήσει τη στελέχωση» των διπλωματών της στην Ουκρανία, επικαλούμενη «πιθανές πράξεις πρόκλησης από το καθεστώς του Κιέβου ή τρίτων χωρών».

Οι ΗΠΑ απέσυραν επίσης περίπου 150 στρατιώτες που εκπαίδευαν Ουκρανούς στρατιώτες από τη χώρα. Και η ολλανδική αεροπορική εταιρεία KLM ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις πτήσεις προς την Ουκρανία, με ισχύ αμέσως, ανέφεραν ολλανδικά μέσα ενημέρωσης.

Τι λέει ο Ζελένσκι

Ο κ. Ζελένσκι είπε ότι εάν οι δυτικές δυνάμεις είχαν κάποια σταθερά στοιχεία για επικείμενη εισβολή, δεν το είχε δει ακόμη.

«Νομίζω ότι υπάρχουν πάρα πολλές πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης για έναν βαθύ, ευρείας κλίμακας πόλεμο», είπε.

«Κατανοούμε όλους τους κινδύνους, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν. Εάν εσείς ή κάποιος άλλος έχει επιπλέον 100% αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία… παρακαλούμε μοιραστείτε τις μαζί μας.»

Πολλές χώρες, όπως η Αυστραλία, η Ιταλία, το Ισραήλ, η Ολλανδία και η Ιαπωνία, έχουν πει στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία. Ορισμένοι έχουν επίσης εκκενώσει το διπλωματικό προσωπικό και τις οικογένειές τους.

Ο Μπάιντεν είπε στον Πούτιν ότι οποιαδήποτε εισβολή θα είχε ως αποτέλεσμα «γρήγορο και σοβαρό κόστος για τη Ρωσία», ανέφερε σημειώσεις του Λευκού Οίκου σχετικά με την κλήση.

«Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν έτοιμες να συμμετάσχουν στη διπλωματία… είμαστε εξίσου προετοιμασμένοι για άλλα σενάρια», ανέφερε.

Το Κρεμλίνο περιέγραψε την κλήση ως εν μέσω «υστερίας κορύφωσης» από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους και είπε ότι ο Πούτιν είπε ξανά στον ομόλογό του ότι δεν είχαν φρονίσει για τις ανησυχίες της Ρωσίας σε σχέση με την ασφάλεια. Αλλά και οι δύο ηγέτες θα συνεχίσουν να συνομιλούν, ανέφερε.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησε επίσης τηλεφωνικά με τον Πούτιν το Σάββατο, λέγοντάς του ότι «ένας ειλικρινής διάλογος δεν ήταν συμβατός με την κλιμάκωση», σύμφωνα με σημειώσεις που έδωσε στη δημοσιότητα η γαλλική πρεσβεία.

Το ρωσικό σχέδιο, σύμφωνα με τους Αμερικανούς

Προς το παρόν η κατάσταση αναφορικά με την ουκρανική κρίση, συνοψίζεται ως εξής: οι ΗΠΑ προειδοποιούν για επικείμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πιθανόν στις 16 Φεβρουαρίου, οι Γάλλοι ανακοινώνουν ότι δεν φαίνεται να έχει τέτοια πρόθεση ο Πούτιν, αλλά παραμένουμε σε επιφυλακή και οι Ρώσοι συνιστούν στη Δύση να σταματήσει ψέματα και προβοκάτσιες και να ξαναδιαβάσει τις Συμφωνίες του Μινσκ, εάν… ξέρει ανάγνωση.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ δημοσιοποιούν το «ρωσικό σχέδιο» εισβολής, για να ακυρώσουν τα σχέδια Πούτιν

Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, αρματα μάχης από τη Λευκορωσία, αεροσκάφη και ελικόπτερα από την Κριμαία, στρατός μέσω του Ντονμπάς, είναι οι βασικές κινήσεις που εκτιμάται ότι θα κάνουν οι Ρώσοι στην επιχείρηση εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα τουλάχιστον με τις ΗΠΑ.

«Το βράδυ κάτι άλλαξε ριζικά. Έγινε μια συνάντηση στην αίθουσα επιχειρήσεων στο Λευκό Οίκο, όπου ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημερώθηκε για το μέγεθος των ενισχύσεων των ρωσικών στρατευμάτων. Για τον αριθμό των στρατευμάτων και τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς που έχουν αναπτυχθεί γύρω από τα σύνορα με την Ουκρανία», μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ITV, Έμα Μέρφι.

Το σχέδιο αποκαλύπτει το NBC, που κάνει λόγο για συντονισμένη επίθεση από πολλές πλευρές. Στόχος των Ρώσων είναι να δημιουργηθεί ένας κλοιός γύρω από το Κίεβο, με επιθέσεις από δύο σημεία στο βορρά, έξι στα νοτιοανατολικά, με αιχμή του δόρατος το Ντονμπάς και την Κριμαία, καθώς και μία ακόμη στα νότια, έτσι ώστε να έχουν τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας.

«Η εισβολή αυτή πιθανότατα να αρχίσει με κυβερνοεπιθέσεις, κυβερνοπόλεμο που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και θα συνεχίσει με αεροπορικές επιθέσεις, μπαράζ αεροπορικών βομβαρδισμών και μετά με πυροβολικό», αναφέρει ο αναλυτής του ABC News, Μικ Μαλρόι.

Η Ρωσία έχει ήδη αναπτύξει, σύμφωνα με το NBC, τις έξι από τις επτά μονάδες ειδικών δυνάμεων, τις επονομαζόμενες «Σπέτσναζ» και εκατοντάδες άλλες μονάδες με χιλιάδες στρατιώτες. Πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού βρίσκονται ήδη στη Μαύρη Θάλασσα για ασκήσεις και έξι υποβρύχια σε ετοιμότητα.

Η ανάπτυξη των S-400 στη Λευκορωσία θα δημιουργήσει, σύμφωνα με το σχέδιο, μια ασπίδα στον αέρα, έτσι ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε πυραυλική απάντηση υπάρξει.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι δημοσιεύοντας τις θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων, αλλά και λεπτομέρειες για τη στρατηγική της Μόσχας, αναγκάζουν τον Πούτιν να αναθεωρεί συνεχώς τα σχέδιά του.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, ασκείται κριτική και στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών προς την αμερικανική κυβέρνηση, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει δημοσιεύσει αποδείξεις που να στηρίζουν αυτές τις αποκαλύψεις.

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024