Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΛΑΡΚΟ: Μεγάλο συλλαλητήριο έξω από το εργοστάσιο στη Λάρυμνα - Παρών ο Δημήτρης Κουτσούμπας

ΛΑΡΚΟ: Μεγάλο συλλαλητήριο έξω από το εργοστάσιο στη Λάρυμνα – Παρών ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις συνδικάτων, σωματείων και φορέων, που αντιδρούν στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το θέμα της ΛΑΡΚΟ

Την απόφασή τους να συνεχίσουν την αγωνιστική προσπάθεια, μέχρι να κερδίσουν και να ανατρέψουν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης και τις απολύσεις τους, δήλωσαν την Κυριακή εκατοντάδες εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε έξω από το εργοστάσιο στη Λάρυμνα, το οποίο λειτουργούσε με προσωπικό ασφαλείας.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, οι εκπρόσωποι των σωματείων που δραστηριοποιούνται στη ΛΑΡΚΟ αναφέρθηκαν στις εξελίξεις για την ιδιωτικοποίηση της εταιτείας, εκτιμώντας ότι είναι πολύ κοντά ο χρόνος που θα ανακοινώσουν οι επενδυτές τις οικονομικές τους προσφορές και, όπως σημείωσαν, «αυτή τη στιγμή παίζεται η τελευταία πράξη του σχεδίου, για να μείνει το εργοστάσιο χωρίς παραγωγή αλλά και χωρίς εργαζόμενους, πριν περάσει στα χέρια ιδιωτών».

Όπως υποστήριξαν κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους οι συνδικαλιστές – ανάμεσά τους ο πρόεδρος και ο γραμματέας του σωματείου των εργαζομένων στη Λάρυμνα, Παναγιώτης Πολίτης και Ανδρέας Κορέτζελος, αντίστοιχα – «έχουν αλλάξει πολλές φορές τα σχέδια μέχρι τώρα. Όμως, έχουν έναν κοινό παρονομαστή», σημείωσαν: «Οι εργαζόμενοι να οδηγούνται στην ανεργία και το εργοστάσιο σε μαρασμό και απαξίωση».

Προσέθεσαν ότι «το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ κινδυνεύει να κλείσει από ώρα σε ώρα, ακόμη και για μία βίδα», όπως χαρακτηριστικά είπαν, ενώ υποστήριξαν πως έχει απαξιωθεί στο σύνολό του, σημειώνοντας ότι «οι νέοι επενδυτές δεν έχουν σκοπό να συνεχίσουν την παραγωγική διαδικασία».

Οι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους, δήλωσαν και εκείνοι την αποφασιστικότητά τους να μην επιτρέψουν να προχωρήσουν τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση και απολύσεις. Έκαναν ιδιαίτερες αναφορές στις δυνατότητες παραγωγής του εργοστασίου, με νέο προσανατολισμό είτε σε κοβάλτιο, είτε σε ανοξείδωτο χάλυβα και επανέλαβαν ότι «οι τιμές του νικελίου αυτή την περίοδο είναι στα ύψη, με ρεκόρ δεκαπενταετίας, ενώ η παραγωγή του εργοστασίου έχει συρρικνωθεί στο 20%».

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ανακοίνωσαν συνεχείς κινητοποιήσεις στη Λάρυμνα και στην Αθήνα, με κορυφαία το συλλαλητήριο που οργανώνουν στις 26 του μήνα στο Σύνταγμα, ενώ κάλεσαν τους εκπροσώπους των κομμάτων της Βουλής, που ήταν παρόντες, να σταθούν πλάι τους, «για να ακυρωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης».

Οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης από τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και την Εύβοια κατέθεσαν τα ομόφωνα ψηφίσματα των φορέων τους για την απρόσκοπτη λειτουργία του εργοστασίου και για να μην υπάρξουν απολύσεις, δηλώνοντας συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων.

Συγκίνηση και χειροκροτήματα για μαθητή σχολείου

Συγκίνηση προκάλεσε και καταχειροκροτήθηκε ένας μαθητής του σχολείου της Λάρυμνας, όταν από το μικρόφωνο είπε πως «ανακοίνωσαν τις απολύσεις και το ξεσπίτωμα των οικογενειών μας», ενώ φώναζε συνθήματα: «Έξω από τα σπίτια μας δεν πρόκειται να βγούμε, μαζί με τους εργάτες, το δίκιο μας θα βρούμε. Όλοι μαζί με το κεφάλι ψηλά, θα νικήσουμε».

Το ίδιο συνέβη όταν η Νικολία Δαλάκα, εκ μέρους των γυναικών της ΛΑΡΚΟ, σημείωσε στο χαιρετισμό της πως «εμείς οι γυναίκες στεκόμαστε δίπλα στους εργαζόμενους, ενάντια στις απολύσεις και το ξεσπίτωμά μας. Δίνουμε μαζί τον αγώνα και θα νικήσουμε».

Κουτσούμπας: «Η ΛΑΡΚΟ μπορεί να ζήσει γιατί είναι χρυσωρυχείο»

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού του, κατηγόρησε την κυβέρνηση, μιλώντας για «την τελική φάση αυτού του άτιμου πολέμου ενάντια στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, ενάντια στους εργαζόμενους της χώρας μας».

Όπως είπε, η κυβέρνηση «προχώρησε με την κυβερνητική τρόικα Σταϊκούρα – Σκρέκα – Χατζηδάκη σε αυτή την κατάπτυστη – υποτίθεται – πρόταση προς τους εργαζόμενους, οι οποίοι καλά κάνανε, καλά κάνατε, και τους απαντήσατε ‘όχι, το εγκληματικό σχέδιό σας δεν θα περάσει’. Στον άτιμο πόλεμο απαντάμε με πόλεμο, με τον καθημερινό αγώνα μας, με αλληλεγγύη, με τον αγώνα όλων των εργαζομένων της χώρας, των λαϊκών στρωμάτων», σημείωσε ο γραμματέας του ΚΚΕ.

Αναφερόμενος στη ΛΑΡΚΟ, υπογράμμισε ότι συνειδητά απαξιώθηκε τα τελευταία χρόνια, απέδωσε ευθύνες σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ σημείωσε πώς κατά τη διάρκεια της συζήτησης του αναπτυξιακού νόμου δεν υπήρχε ούτε ευρώ για τη ΛΑΡΚΟ.

Και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Ξέρουμε πολύ καλά και για τα δήθεν τεράστια χρέη στη ΔΕΗ, τι κάνουν με άλλους βιομηχάνους, τι κάνουν με άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες: τους μειώνουν τα χρέη, ή τους δίνουν τσάμπα ρεύμα, τη στιγμή που η ΔΕΗ είναι βασικός μέτοχος της ΛΑΡΚΟ και οι μέτοχοι σε αυτή την οικονομία της καπιταλιστικής αγοράς βάζουν κεφάλαιο! Από πού κι ως πού χρωστάνε οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, ή η ΛΑΡΚΟ στη ΔΕΗ, όταν διάφορες βιομηχανίες δεν πληρώνουν ρεύμα;», τόνισε είπε ο κ. Κουτσούμπας, υποστηρίζοντας ότι «η ΛΑΡΚΟ, όχι μόνο μπορεί να επιβιώσει, μπορεί και να κρατηθεί ανοιχτή και να εκσυγχρονιστεί και να χρηματοδοτηθεί και να δουλέψει σε όφελος της οικονομίας της χώρας, των ίδιων των εργαζομένων. Η ΛΑΡΚΟ μπορεί να ζήσει γιατί είναι χρυσωρυχείο, δεν θα κάνουμε πίσω από αυτό».

ΣΥΡΙΖΑ: «Κόκκινη γραμμή για μας οι απολύσεις»

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, χαρακτήρισε «απαράδεκτη την απόφαση της κυβέρνησης, που οδηγεί σε μαζική απόλυση 1.200 εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και σε πλήρες ξεπούλημα την επιχείρηση».

Όπως σημείωσε, «το έγκλημα είναι τριπλό: είναι ενάντια στους εργαζόμενους, είναι έγκλημα απέναντι στη Στερεά Ελλάδα, αλλά και έγκλημα απέναντι στην οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας μας».

Επανέλαβε τη θέση που εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντησή του με τους εργαζόμενους, τονίζοντας πως «για μας είναι ‘κόκκινη γραμμή’. Λέμε ‘όχι’ στις απολύσεις, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να εξασφαλιστεί η πορεία και λειτουργικότητα της επιχείρησης».

ΚΙΝΑΛ: «Τα κυβερνητικά σχέδια απέτυχαν»

Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, ο βουλευτής Βοιωτίας, Γιώργος Μουλκιώτης, υπογράμμισε ότι «τα σχέδια της κυβέρνησης απέτυχαν».

Και προσέθεσε: «ΛΑΡΚΟ δεν είναι μόνο τα σίδερα, είναι και εργαζόμενοι. Η ΛΑΡΚΟ θα συνεχίσει να δουλεύει και οι εργαζόμενοι, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, θα συνεχίσουν να παράγουν».

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024