Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΦΚΑ: Στα χαρακώματα Χατζηδάκης και αντιπολίτευση

ΕΦΚΑ: Στα χαρακώματα Χατζηδάκης και αντιπολίτευση

Με την ακρόαση των φορέων συνεχίζεται τη Δευτέρα στη Βουλή η συζήτηση για το νομοσχέδιο. Την απόσυρσή του ζητάει η αντιπολίτευση και το καταγγέλλει ως αντισυνταγματικό

Η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον «εκσυγχρονισμό» του ΕΦΚΑ θα συνεχιστεί τη Δευτέρα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής με την ακρόαση φορέων, ωστόσο η χτεσινή εναρκτήρια συνεδρίαση έγινε σε υψηλούς τόνους με την αντιπολίτευση να ζητάει την απόσυρση του νομοσχεδίου ως αντισυνταγματικού.

Σκάνδαλο, δόγματα, συντεχνίες και εποχές ΕΡΕ

Μάλιστα ήταν σφοδρές οι επιθέσεις κατά της κυβέρνησης για παράδοση της ασφάλισης στους ιδιώτες, ενώ βολές δέχτηκε ο υπουργός Εργασίας για τα «νέα golden boys», με αφορμή τις προβλέψεις για υψηλούς μισθούς  για την προσέλκυση διευθυντών και στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα, με τον Κωστή Χατζηδάκη να καταλογίζει στην αντιπολίτευση «δόγματα» και στήριξη στις «συντεχνίες».

H Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για σκανδαλώδη μισθολογική αντιμετώπιση καθώς οι γενικοί διευθυντές προβλέπεται να παίρνουν 8.000 ευρώ το μήνα και 4,500 ευρώ οι διευθυντές με πρόσληψη χωρίς έλεγχο και αξιοκρατία, ενώ εστίασε στο γεγονός ότι η αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου έγκειται στην παραβίαση της διοικητικής ιεραρχίας της δημόσιας διοίκησης.

«Μας πάτε στην εποχή της ΕΡΕ και όλοι ξέρουν πώς γίνονταν τότε οι επιλογές στο Δημόσιο» είπε η κα Ξενογιαννακοπούλου ενώ επεσήμανε ότι σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχει μικτό σύστημα (δημοσίων – ιδιωτών) σε δημόσιο οργανισμό με μισθούς δύο ταχυτήτων.

Αναφορικά με την υπό σύσταση εταιρεία για την αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, που η αξία της υπολογίζεται στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ανέδειξε την απουσία λογοδοσίας της αφού θα εξαιρούνται όλοι οι κοινωνικοί φορείς.

Ολετήρες

Αντίστοιχα, ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, κατηγόρησε  τον κ. Χατζηδάκη ότι «είναι άνθρωπος των ειδικών αποστολών». «Αυτό είναι ντροπή, αρπαγή, αυταρχισμός. Σπάτε τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα. Αυτό είναι το Μαξίμου ΑΕ», ανέφερε ο κ.Ζαχαριάδης και κατέληξε: «Αυτοί οι άνθρωποι είναι ολετήρες και πρέπει να φύγουν. Και όσο ταχύτερα, τόσο καλύτερα για τη χώρα, τη κοινωνία, τους πολίτες».

«Όλο εκπλήξεις είναι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, έλεγε προεκλογικά ότι θα έβγαζε τις συντάξεις με το πάτημα ενός κουμπιού και έρχεται τώρα με έπαρση να φέρει ένα ακόμα προκλητικό νομοσχέδιο», τόνισε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γ. Μουλκιώτης.

Πέραν των υψηλών αμοιβών των ιδιωτών που θα προσλαμβάνονται σε θέσεις Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών, εστίασε στην έλλειψη κριτηρίων, όπως μεταπτυχιακές σπουδές. «Φέρνετε στον ΕΦΚΑ ιδιώτες με μισθό όσο του προέδρου του Αρείου Πάγου χωρίς να έχουν καν μεταπτυχιακό και μετά απορείτε που οι νέοι επιστήμονες φεύγουν στο εξωτερικό» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Διώξατε συμβασιούχους επιστήμονες που είχαν μάθει τη δουλειά και έβγαζαν συντάξεις, χαρακτηρίζετε τους εργαζόμενους στον ΕΦΚΑ ανίκανους, γραφειοκράτες και τεμπέληδες και λέτε ότι το επιτελικό κράτος θα φέρει τους καλύτερους», πρόσθεσε και υπεραμύνθηκε των διαδικασιών του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις μιλώντας για «Μαξίμου Α.Ε. με όρους στενής οικογένειας».

Δεν έχετε το θεό σας, δίχως τέλος ο κατήφορος

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, έκανε λόγο για «νομοσχέδιο έκτρωμα» ζητώντας και αυτός την απόσυρσή του. «Κινείστε σύμφωνα με τις δεσμεύσεις σας και θα υλοποιήσετε μέχρι τέλους τον σχεδιασμό σας για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης με ταχύτερες διαδικασίες, με λεηλασία της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ και ρίχνοντας τους υπαλλήλους του στο ανάθεμα», είπε ο κ. Κατσώτης.

«Με το νομοσχέδιο εντείνετε τις διαδικασίες για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ, μετά το νόμο Κατρούγκαλου. Η τεράστια  ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ ανήκει στους ασφαλισμένους του που την έχουν πληρώσει. Εμείς λέμε, καμία πώληση και καμία παραχώρηση σε ιδιώτες. Εσείς θέλετε να την κάνετε Ανώνυμη Εταιρεία για να υλοποιήσετε τους σχεδιασμούς σας. Η βίαιη ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού, θα τινάξει τις συντάξεις και το ασφαλιστικό σύστημα στον αέρα», τόνισε και συμπλήρωσε:

«Πυρήνας όλων των αντιασφαλιστικών νόμων είναι η πλήρης απαλλαγή του κράτους από το ασφαλιστικό προς όφελος των μεγάλων ασφαλιστικών ομίλων. Δεν έχετε το θεό σας. Ο κατήφορός σας δεν έχει τέλος. Είναι ντροπή και πρόκληση αυτά που κάνετε. Νομιμοποιείτε πάρτι στις προμήθειες, ξεπουλάτε ακίνητη περιουσία και παλεύετε για την καπιταλιστική ανάπτυξη. Οι εργαζόμενοι τώρα ξέρουν πόσο βρώμικα παίζετε», κατέληξε ο κ. Κατσώτης.

Διαβάστε επίσης – ΕΦKΑ: Αλλάζει εκ βάθρων με ιδιώτες μάνατζερ και πριμ παραγωγικότητας

Τα τροπάρια και η μεταρρύθμιση

«Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο ΕΦΚΑ, πιο γρήγορο, πιο αποτελεσματικό, πιο φιλικό στους 6,5 εκατ. ασφαλισμένους. Η προτεραιότητά μας είναι ο ανυπεράσπιστος Έλληνας πολίτης. Εσείς είστε με τα δόγματα και τις συντεχνίες και εμείς με τους πολλούς, τους ανυπεράσπιστους πολίτες», απάντησε ο κ. Χατζηδάκης.

«Εσείς θα μείνετε με τα τροπάρια και εμείς θα κάνουμε τη μεταρρύθμιση. Όπως κάναμε την παρέμβαση για τη διάσωση της ΔΕΗ, με τον ίδιο τρόπο θα προχωρήσουμε σε μια παρέμβαση ριζικού εκσυγχρονισμού του ΕΦΚΑ, με ρυθμίσεις κοινής λογικής για να αναταχθεί ο πιο προβληματικός οργανισμός της χώρας. Το νομοσχέδιο αυτό θέλει να αντιμετωπίσει τα μακροχρόνια προβλήματα του ΕΦΚΑ και να τον βάλει σε ράγες που θα τον οδηγήσουν προς τα εμπρός και θα τον κάνουν πιο φιλικό προς τους εργαζόμενους και προς τους συνταξιούχους», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και συνέχισε:

Λαϊκισμός

«Αυτό που πλήττει το δημόσιο συμφέρον είναι ο λαϊκισμός σας. Και αυτό που πλήττει τον κοινωνικό χαρακτήρα της πολιτικής που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, ήταν ο νόμος Κατρούγκαλου, που εσείς ψηφίσατε και εμείς τροποποιήσαμε. Είναι το μπάχαλο που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την ενοποίηση του ΕΦΚΑ και οδήγησε σε 1.059.000 ασφαλιστικές εκκρεμότητες. Είναι οι απόψεις που εκφράζετε διαχρονικά και ακόμη περισσότερο σήμερα. Αυτές οι απόψεις και αυτή η πολιτική, είναι που ζημιώνουν τον ΕΦΚΑ, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Αντίθετα, η πολιτική που πάμε να εφαρμόσουμε είναι πολιτική που πάει να βάλει σε άλλη τροχιά τα πράγματα και θα κάνει την κυβέρνηση να είναι στο τέλος της 4ετίας, εντάξει με τις δεσμεύσεις της για αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και ειδικότερα του ΕΦΚΑ».

Το 48% των παραπόνων και των καταγγελιών

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, το νομοσχέδιο βασίζεται σε τρεις άξονες:

Πρώτον, στην χορήγηση κινήτρων και ελέγχων σε όλα τα επίπεδα. Δεύτερον, στην επιτάχυνση των μακρόσυρτων διαδικασιών που εμποδίζουν μεταξύ άλλων την έγκαιρη προμήθεια αναλώσιμων. Και τρίτον, στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ.

«Δεν μπορεί να μείνει κανείς αδιάφορος απέναντι σε έναν οργανισμό που συγκεντρώνει το 48% των παραπόνων και των καταγγελιών του Δημοσίου. Από τη μια έχουμε προσπάθειες για ουσιαστικές αλλαγές στον ΕΦΚΑ και από την άλλη εμμονή στον λαϊκισμό και τα αραχνιασμένα δόγματα», επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας.

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι, ήδη οι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές έφθασαν στους 428 και θα προσληφθούν και άλλοι, ενώ στο επόμενο διάστημα θα εκδίδονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι συντάξεις. Κάλεσε δε, τους συνταξιούχους να απευθυνθούν σε αυτούς, τονίζοντας ότι «είναι δωρεάν και δεν τους κοστίζει τίποτα».

Sports in

Στρέφεται στη Δικαιοσύνη η Μπαρτσελόνα για το γκολ-φάντασμα κόντρα στη Ρεάλ (vid)

Αποφασισμένη να το φτάσει στα άκρα η Μπαρτσελόνα για το γκολ του Λαμίν Γιαμάλ που δεν μέτρησε ποτέ αν και είναι φανερό πως η μπάλα πέρασε την γραμμή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024