Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος επιμένει στη χρήση μάσκας - Οι Πολιτείες «επαναστατούν»

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος επιμένει στη χρήση μάσκας – Οι Πολιτείες «επαναστατούν»

Για το θέμα ρωτήθηκε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, Τζεν Ψάκι, η οποία επανέλαβε ότι η σύσταση παραμένει για χρήση της μάσκας σε όλη τη χώρα

Mαίνεται ο «πόλεμος» της μάσκας στις ΗΠΑ, με ορισμένες Πολιτείες να κηρύσσουν «επανάσταση» απέναντι στις σαφείς οδηγίες του Λευκού Οίκου για τη χρήση μάσκας και να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις ως προς την άρση των περιοριστικών μέτρων κατά του κοροναϊού.

Νέα Υόρκη, Ντέλαγουερ και Κονέκτικατ έχουν ήδη άρει το μέτρο της υποχρεωτικής μάσκας στα σχολεία και όχι μόνο, ενώ και το Όρεγκον οδεύει στην ίδια κατεύθυνση. Τελικά όμως τι ισχύει; Είναι υποχρεωμένοι οι Αμερικανοί να φορούν τις μάσκες τους στο δρόμο και στα σχολεία ή όχι;

Για το θέμα ρωτήθηκε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, Τζεν Ψάκι, η οποία επανέλαβε ότι η σύσταση παραμένει για χρήση της μάσκας, δίνοντας ουσιαστικά την επιλογή στον κάθε Αμερικανό, αλλά και ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του CDC.

Αναλυτικά, όπως είπε η Τζεν Ψάκι στο τελευταίο briefing των δημοσιογράφων: «Ο πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος: Είπε ότι οδεύουμε προς μια εποχή που η COVID δεν θα διαταράσσει την καθημερινότητά μας, μια εποχή που η COVID δεν θα είναι μια συνεχής κρίση. Νομίζω ότι όλοι τον ακούσατε να μιλάει γι’ αυτό στη συνέντευξη Τύπου πριν από δύο εβδομάδες. Υπάρχει ένα ενεργό και διαρκές σχέδιο για την ανάπτυξη μιας πορείας προς τα εμπρός. Υπάρχει συνεχής συζήτηση γι’ αυτό».

Διευκρίνισε, όμως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «Νομίζω ότι αναφέρεστε στη Νέα Υόρκη – που είναι ένα σημαντικό στοιχείο, καθώς οι Αμερικανοί προσπαθούν να αποσαφηνίσουν τι σημαίνει και πού οδεύουμε αναφορικά με τις μάσκες και ποια είναι η καθοδήγηση. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι οδηγίες για τη δημόσια υγεία που παρέχουμε ανταποκρίνονται στο παρόν. Αναγνωρίζουμε ότι ο κόσμος έχει κουραστεί από την πανδημία. Έχουν βαρεθεί να φορούν μάσκες. Βάζω στοίχημα ότι ισχύει για όλους. Εγώ σίγουρα ξέρω ότι κουράστηκα. Το καταλαβαίνουμε όλοι», είπε χαρακτηριστικά.

Και προσέθεσε: «Όμως, επικεντρωνόμαστε στα δεδομένα και την επιστήμη. Υπάρχουν θετικά σημάδια. Αλλά συνεχίζουμε να συστήνουμε τη χρήση μάσκας σε περιοχές με υψηλή μετάδοση – βασικά, σε ολόκληρη τη χώρα. Ως κυβέρνηση, έχουμε την ευθύνη να βασιζόμαστε σε δεδομένα», επεσήμανε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Τι είπε ο Φάουτσι για τους περιορισμούς

Λίγες ημέρες νωρίτερα, συγκρατημένα αισιόδοξος φάνηκε ο κορυφαίος επιδημιολόγος, Άντονι Φάουτσι, για την πορεία της πανδημίας, καθώς εκτιμά ότι ένας συνδυασμός εμβολίων, θεραπειών και προηγούμενης μόλυνσης θα κάνει τον κοροναϊό πιο διαχειρίσιμο.

Έτσι, εκτίμησε ότι θα δοθεί ένα τέλος στους περιορισμούς τους επόμενους μήνες στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης και της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας. Μιλώντας στους Financial Times, προειδοποίησε ωστόσο ότι ενδέχεται να επανέρχονται προσωρινά μέτρα εάν εντοπίζονται κρούσματα στην κοινότητα.

Στα πιο αισιόδοξα σχόλιά του σχετικά με την τροχιά της πανδημίας, ο Αμερικανός επιδημιολόγος περιέγραψε ένα σενάριο, στο οποίο τα τοπικά τμήματα υγείας θα διαχειρίζονται τον ιό και όχι κεντρικά η κυβέρνηση Μπάιντεν.

«Καθώς βγαίνουμε από την πλήρη πανδημική φάση του Covid-19, από την οποία σίγουρα βγαίνουμε, αυτές οι αποφάσεις θα λαμβάνονται όλο και περισσότερο σε τοπικό επίπεδο και όχι σε κεντρικό επίπεδο. Θα υπάρχουν επίσης περισσότεροι άνθρωποι που θα λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις για το πώς θέλουν να αντιμετωπίσουν τον ιό», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ούτε ο Φάουτσι συνέστησε να «πετάξουν» τις μάσκες στις ΗΠΑ άμεσα, αλλά μίλησε για άρση των περιορισμών τους επόμενους μήνες στις ΗΠΑ.

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024