Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
EuroLeague: «Πονάνε» τα στεφάνια και τα… μάτια μας

EuroLeague: «Πονάνε» τα στεφάνια και τα… μάτια μας

Τις χαμηλότερες επιθετικές επιδόσεις της πενταετίας καταγράφει η φετινή Ευρωλίγκα

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας το εξέφρασε ως αίσθηση στις δηλώσεις του ενόψει της αποψινής κρίσιμης αναμέτρησης του Ολυμπιακού με την Εφές, όμως είχε πέρα για πέρα δίκιο.

«Τα παιχνίδια και η επιβάρυνση των ομάδων έχουν ρίξει την ποιότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο έμπειρος προπονητής και πρόσθεσε: «Υπάρχουν αρκετοί τραυματισμοί, τα σκορ χαμηλώνουν αρκετά. Αυτό σημαίνει πως η ποιότητα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν είναι τόσο σημαντική, όσο η αποφασιστικότητα, η σκληρότητα που πρέπει να έχεις για να πάρεις τα αποτελέσματα που χρειάζεται. Είναι τέτοια η κρισιμότητα των αναμετρήσεων που σιγά-σιγά το θεαματικό μπάσκετ περνά σε δεύτερη μοίρα».

Πράγματι, η αποτίμηση αυτή, αν και δεν ήταν αποτέλεσμα έρευνας, έδειξε με ακρίβεια την πραγματικότητα. Διότι, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία, βιώνουμε ούτε λίγο ούτε πολύ την παραγωγικά φτωχότερη και πιο… άστοχη Ευρωλίγκα της τελευταίας πενταετίας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν τα ποσοστά ευστοχίας των ομάδων συνολικά καταγράφουν τις χαμηλότερες τιμές από το 2017 κι έπειτα, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρουσιάζεται στα σουτ τριών πόντων. Από έναν μ.ο. της τάξης του 38% την προηγούμενη τετραετία, φέτος το ποσοστό πίσω από τη γραμμή των 6,75 μ. έχει πέσει στο 35%. Συνολικά η ευστοχία στα σουτ εντός παιδιάς βρίσκεται στο 46%, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν κοντά στο 48%.

Η χειρότερη επιθετική επίδοση της πενταετίας αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στους πόντους ανά κατοχή, οι οποίοι έχουν κατρακυλήσει στους 0.960. Στο γράφημα του synergy που ακολουθεί, μπορείτε να διαπιστώσετε τη σχετική… βουτιά.

Ειδικά το τελευταίο 20ήμερο, δηλαδή από τη στιγμή που η Ευρωλίγκα ξαναμπήκε σε κανονικούς ρυθμούς μετά την επιδρομή της πανδημίας, η εικόνα της πλειονότητας των παιχνιδιών δεν είναι και η πλέον ελκυστική. Πολλά παιχνίδια τελειώνουν με σκορ που παραπέμπει σε αγώνες σχολικών πρωταθλημάτων, η σκοπιμότητα για το αποτέλεσμα και το μακροπρόθεσμο στόχο των πλέι-οφ επηρεάζει αρνητικά το θέαμα, ενώ και η γενικότερη συμπεριφορά της διαιτησίας κάνει πολλές φορές τα πράγματα χειρότερα.

Αρκεί μόνο να αναλογιστούμε ότι σε σύνολο 40 αγώνων από τις 20 Ιανουαρίου, σε 28 περιπτώσεις το σκορ μιας ομάδας έμεινε κάτω από τους 70 πόντους, ενώ μόνο 26 φορές υπερέβη τους 80.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024