Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνάντηση ΥΠΕΞ Ελλάδας-Ρωσίας στη Μόσχα - Η Ρωσία περιμένει τις ελληνικές απόψεις για το «αδιαίρετο της ασφάλειας»

Συνάντηση ΥΠΕΞ Ελλάδας-Ρωσίας στη Μόσχα – Η Ρωσία περιμένει τις ελληνικές απόψεις για το «αδιαίρετο της ασφάλειας»

Στη συνάντηση, οι δύο ΥΠΕΞ θα συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, θέματα που αφορούν στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό και τις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή, καθώς και την ουκρανική κρίση

Στη Ρωσία μεταβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά από πρόσκλησή του, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας θα αναχωρήσει για τη Μόσχα στις 17 Φεβρουαρίου, προκειμένου να συναντηθεί με τον κ. Λαβρόφ στις 18 του μήνα. Όπως υπενθύμισε ο κ. Παπαϊωάννου, πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στη Ρωσία, ενώ τον Δεκέμβριο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε μεταβεί στο Σότσι, προκειμένου να συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στη συνάντηση θα συζητήσουν μια σειρά από θέματα, οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, η συνεργασία τόσο σε οικονομικά, όσο και σε πολιτιστικά ζητήματα, η Ανατολική Μεσόγειος, το Κυπριακό, οι ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή, καθώς και οι εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη. Ο κ. Παπαϊωάννου επεσήμανε πως οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας είναι ιστορικές και αγαστές, ενώ διατηρείται ένας ειλικρινής και εποικοδομητικός διάλογος.

Αναφορικά με την ουκρανική κρίση, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα είναι χώρα μέλος της ΕΕ και της βορειοατλαντικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ». «Αλλά», πρόσθεσε, «η Ελλάδα πάντα τονίζει σε όλους τους συνομιλητές μας, ότι η διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας είναι σημαντική», και σημείωσε πως «θεωρούμε τη Ρωσία ως βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας».

«Τονίζουμε σε όλους την ανάγκη αποκλιμάκωσης, ένα μήνυμα που δεν μεταφέρουμε όμως μόνο στη ρωσική πλευρά, αλλά προς όλες τις πλευρές», υπογράμμισε ο κ. Παπαϊωάννου, τονίζοντας πως οποιαδήποτε όξυνση της κατάστασης «θα είναι εις βάρος όλων», ενώ αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη ανησυχία που έχει η χώρα μας για την ελληνική κοινότητα στην περιοχή, που αριθμεί περίπου 120.000 άτομα.

Ρωσία: Αναμένουμε τις ελληνικές απόψεις για το «αδιαίρετο της ασφάλειας»

Κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας στις 18 Φεβρουαρίου στη Μόσχα, αναμένεται αναλυτική ανταλλαγή απόψεων για τη διεθνή και περιφερειακή ημερήσια διάταξη, με έμφαση στις ρωσικές προτάσεις για τα θέματα σχετικά με το «αδιαίρετο της ασφάλειας», δήλωσε από την ρωσική πλευρά η επίσημη εκπρόσωπος του ΥΠΕ, Μαρία Ζαχάροβα, ανακοινώνοντας τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Σεργκέι Λαβρόφ.

«Οι προσεγγίσεις της χώρας μας εκτέθηκαν εκτενώς στην επιστολή του επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, προς τους επικεφαλής των ΥΠΕΞ σειράς χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, από 28 Ιανουαρίου τρέχοντος έτους. Αναμένουμε την αντίδραση των Ελλήνων εταίρων μας», είπε η Μαρία Ζαχάροφα, κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση Ρώσων δημοσιογράφων και ξένων ανταποκριτών.

Οι δύο υπουργοί, σημείωσε η Ρωσίδα εκπρόσωπος, θα συζητήσουν την υλοποίηση των συμφωνηθέντων στις συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη συνάντησή τους στο Σότσι στις 8 Δεκεμβρίου 2021, αλλά και κατά την τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης, Μιχαήλ Μισούστιν, στις 22 Δεκεμβρίου 2021.

«Μεταξύ των κατευθύνσεων προτεραιότητας, είναι ο τομέας του εμπορίου και των επενδύσεων, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός και η κατοχύρωση της επιδημιολογικής ασφάλειας των πολιτών των δύο χωρών», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα, η οποία συμπλήρωσε ότι θα δοθεί προσοχή, επίσης, «στη διευθέτηση του Κυπριακού, στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, στα Βαλκάνια και την Υπερκαυκασία, καθώς και στις ποικίλες πτυχές της συνεργασίας στο πλαίσιο των πολυμερών διεθνών οργανισμών».

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024