Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι κρύβεται πίσω από την κατολίσθηση στο Νέο Βουτζά

Τι κρύβεται πίσω από την κατολίσθηση στο Νέο Βουτζά

Το ρέμα, το σαθρό έδαφος, η μεγάλη κλίση αλλά και οι πρόσφατες φωτιές και βροχοπτώσεις οδήγησαν στη «βύθιση» σπιτιών στον Νέο Βουτζά - Επτά κατοικίες στη ζώνη κινδύνου

Των Προκόπη Γιόγιακα και Εύη Σαλτού 

Η κατολίσθηση που σημειώνεται στον Νέο Βουτζά οφείλεται καθαρά σε γεωλογικούς λόγους. Ειδικότερα, στην περιοχή σημειώνεται ένας συνδυασμός αρνητικών μορφολογικών κλίσεων ενός ασταθούς εδαφικού μανδύα και μιας υποσκαφής που οφείλεται σε παρακείμενο ρέμα. Οι βροχές και οι πρόσφατες φωτιές ήταν απλώς η αφορμή για να εκδηλωθεί μια ώρα αρχύτερα το φαινόμενο με συνέπεια να βυθίζονται τα σπίτια επειδή το έδαφος υποχωρεί.

Αυτό επισημαίνει μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας. Οπως λέει, τρία είναι τα σπίτια που επλήγησαν άμεσα: Το ένα έχει κριθεί ήδη κατεδαφιστέο, το δεύτερο μπορεί να σωθεί αν γίνουν έγκαιρα τα απαραίτητα έργα υποστύλωσης, ενώ το τρίτο διατρέχει μικρότερο κίνδυνο.

Συνολικά στη ζώνη κινδύνου υπάρχουν επτά κατοικίες. «Οι γεωλογικές μελέτες, μετά από την εκδήλωση αυτού του φαινομένου είναι πλέον απαραίτητες, πριν από την έναρξη όλων των έργων στην περιοχή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μελέτη

Στο μεταξύ, ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου έχει προχωρήσει ήδη σε ανάθεση για τη διεξαγωγή μελέτης για το φαινόμενο που τις τελευταίες ημέρες εκτυλίσσεται στον Νέο Βουτζά. Οπως αναφέρει, ο δήμαρχος, Βαγγέλης Μπουρνούς, η μελέτη αυτή θα χρειαστεί έως έξι εβδομάδες για να ολοκληρωθεί.

«Ο χρόνος και οι βροχές, ωστόσο, είναι ο εχθρός μας», συμπληρώνει. Μάλιστα, μετά από σύσταση του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα, ο δήμαρχος της περιοχής κάλεσε τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών, τα αρμόδια κλιμάκια της οποίας, όπως φαίνεται, θα προτείνουν την άμεση κατεδάφιση της διπλοκατοικίας, με στόχο να σωθούν τα υπόλοιπα παρακείμενα σπίτια. «Από την άλλη, πρόταση του δήμου θα είναι να ενταχθεί ο ιδιοκτήτης στην κατηγορία για έργα αποκατάστασης πυρόπληκτων», σημειώνει ο Βαγγέλης Μπουρνούς.

Οι λόγοι που συνέβη η κατολίσθηση, είναι κατά τον δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου «το σαθρό έδαφος, η μεγάλη κλίση στα πρανή εδάφη (το σημείο όπου εξελίσσεται το γεωλογικό φαινόμενο και που βρίσκονται τα σπίτια έχει κλίση 50 μοίρες και περίπου 35 μέτρα γκρεμό που καταλήγει σε ρέμα), η μελέτη του μηχανικού και η κακή έδρα του σπιτιού που πλέον κρίνεται κατεδαφιστέο αλλά και το νερό που «τρώει» τις υποσκαφές».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αντίστοιχα φαινόμενα, «όπως αυτό που βιώνουμε στον Νέο Βουτζά, μπορεί να δούμε και σε άλλα σημεία, όχι μόνο του δικού μας δήμου αλλά και σε άλλους δήμους. Κι αυτό γιατί τη δεκαετία του ’60, οι διάφοροι συνεταιρισμοί «έκοβαν» οικόπεδα πάνω σε ρέματα και σήμερα βλέπουμε τα αποτελέσματα αυτών των αποφάσεων», καταλήγει ο δήμαρχος.

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024