Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Η ΕΔΕΜ αποχαιρέτησε τη στιχουργό Μαριανίνα Κριεζή

Η Μαριανίνα Κριεζή έγινε ευρύτερα γνωστή γράφοντας τους στίχους των τραγουδιών της θρυλικής ραδιοφωνικής εκπομπής “Εδώ Λιλιπούπολη”

Μια σπουδαία δημιουργός, η Μαριανίνα Κριεζή, έφυγε χθες από τη ζωή, βυθίζοντας σε βαθιά θλίψη τον κόσμο του πολιτισμού και όσους την γνώρισαν και την αγάπησαν μέσα από τους στίχους της. Η Μαριανίνα Κριεζή ήταν μέλος της Ένωσης Δικαιούχων ΕΔΕΜ, με την ιδιότητα της στιχουργού.

Η Μαριανίνα Κριεζή έγινε ευρύτερα γνωστή γράφοντας τους στίχους των τραγουδιών της θρυλικής ραδιοφωνικής εκπομπής “Εδώ Λιλιπούπολη”, ενώ παράλληλα είχε πολύ σημαντικές συνεργασίες στην ελληνική δισκογραφία, χαρίζοντας ως στιχουργός αγαπημένα τραγούδια, όπως «Σαμποτάζ», «Τα ήσυχα βράδυα», «Σερενάτα», «Τσάι γιασεμιού», «Ένα λεπτό περιπτερά», «Δεν έχω χρόνο», «Πάρε πασά μου», «Φτιάξε καρδιά μου το δικό σου παραμύθι», κ.α.

Τρυφερότητα, ευαισθησία, και χιούμορ χαρακτηρίζουν την ποιητική γραφή της Μαριανίνας Κριεζή. Διέθετε μια μοναδική ικανότητα να δίνει πνοή στις ιστορίες που διηγούνται τα τραγούδια της, με αστείρευτη φαντασία και ευρηματικότητα, δημιουργώντας ευφάνταστους χαρακτήρες και μαγεύοντας με την πένα της μικρά και μεγάλα παιδιά. Η αμεσότητα της γραφής της και η ευφυής αποτύπωση συναισθημάτων και προσωπικών βιωμάτων έκαναν τους στίχους της να ξεχωρίζουν και να συγκινούν διαχρονικά.

Η Μαριανίνα Κριεζή γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διακοσμητική – Σκηνογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Την άνοιξη του 1977 άρχισε να συνεργάζεται με το Τρίτο Πρόγραμμα που διηύθυνε ο Μάνος Χατζιδάκις γράφοντας τους στίχους όλων των τραγουδιών της ραδιοφωνικής εκπομπής Εδώ Λιλιπούπολη ενώ συμμετείχε και στα κείμενα, ως συγγραφικό δίδυμο με την ηθοποιό Άννα Παναγιωτοπούλου. Συνέπραξε επίσης, ως κειμενογράφος, σε επιθεωρήσεις της «Ελεύθερης Σκηνής».

Τους στίχους της έχουν μελοποιήσει σημαντικοί συνθέτες όπως οι Λένα Πλάτωνος, Νίκος Κυπουργός, Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Νίκος Χριστοδούλου, Λάκης Παπαδόπουλος, Γιάννης Σπανός, Δήμητρα Γαλάνη, Τάκης Μουσαφίρης, Ευσταθία, Μιχάλης Καπούλας, Διονύσης Τσακνής κ.ά. Στη μακρά σταδιοδρομία της ως στιχουργός συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με τους: Αρλέτα, Ελένη Δήμου, Στράτο Διονυσίου, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Σαββίνα Γιαννάτου, Δήμητρα Γαλάνη, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Μιχάλη Χατζηγιάννη.

Η Μαριανίνα Κριεζή επιμελήθηκε και παρουσίαζε ως παραγωγός στην ΕΡΑ, τις εκπομπές «Μου το’πε ένα πουλάκι», «Το νυχτικό του πύργου», «Αύριο όλα θα είναι καλύτερα». Επίσης, είχε γράψει πολλά βιβλία και είχε μεταφράσει στα ελληνικά θεατρικά κείμενα και παιδικά παραμύθια σε έμμετρη απόδοση.

Όσοι είχαμε την τιμή και την χαρά να την γνωρίσουμε, θα θυμόμαστε πάντοτε την ευγενική και αξιοπρεπή παρουσία της, την ενεργό συμμετοχή της σε επιτροπές δημιουργών και σε συνελεύσεις για την προώθηση αιτημάτων των πνευματικών δημιουργών, την ανιδιοτέλειά της και την αγάπη της για τους νέους δημιουργούς, τους οποίους υποστήριζε με κάθε τρόπο.

Η οικογένεια της ΕΔΕΜ αποχαιρετά σύσσωμη το ακριβό λουλούδι της, που θα ανθίζει πια στους μαγικούς τόπους της Λιλιπούπολης.

Θα σε θυμόμαστε πάντα, Μαριανίνα μας… Καλό σου ταξίδι…

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024