Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Alfa Romeo Tonale: Nέα εποχή

Alfa Romeo Tonale: Nέα εποχή

Μετά από πολλές καθυστερήσεις, η Tonale αποκαλύπτεται με την υπόσχεση μιας σπορ προσέγγισης και περιλαμβάνοντας στα χαρακτηριστικά της νέες τεχνολογίες και plug-in υβριδική επιλογή

To δεύτερο, μικρότερο και για αυτό δυνητικά δημοφιλέστερο SUV της ιταλικής φίρμας είναι πλέον γεγονός αν και με απόσταση τριών και πλέον χρόνων από τότε η Alfa Romeo παρουσίασε το ομώνυμο concept car.

Η Tonale θα είναι διαθέσιμη σε υβριδική και plug-in υβριδική εκδοχή ενώ, σύμφωνα με τον σχετικά νεοοποθετηθέντα CEO της ιταλικής φίρμας, Jean Philippe Imparato ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί σε όρους ποιότητας, ψηφιακής τεχνολογίας και συνδεσιμότητας καθώς και στις προσφερόμενες επιδόσεις από την plug-in υβριδική έκδοση η οποία αποτελεί και την πρώτη αντίστοιχης τεχνολογίας πρόταση της Alfa Romeo.

Το plug-in υβριδικό κινητήριο σύνολο αποτελείται από τετρακύλινδρο κινητήρα 1,3 λίτρων σε συνδυασμό με ηλεκτρικό μοτέρ τοποθετημένο στον πίσω άξονα προσφέροντας συνδυαστική ισχύ 275 ίππων.

Tο σύνολο συμπληρώνεται από την παρουσία ενός αυτόματου κιβωτίου έξι σχέσεων ενώ το ηλεκτρικό μοτέρ τροφοδοτείται από μπαταρία 15,5 kWh. Η επαναφόρτισή της απαιτεί περίπου δυόμιση ώρες μέσω wallbox 7,4 kW ενώ προσφέρει τη δυνατότητα ηλεκτρικής αυτονομίας 60 χλμ.

Η παραπάνω διαμόρφωση εξασφαλίζει στην plug-in υβριδική Tonale και τετρακίνηση αλλά και τον τίτλο της ισχυρότερης της γκάμας. Για την ακρίβεια, το βάρους 1.900 κιλών ιταλικό SUV υπόσχεται επιτάχυνση από 0-100 χλμ./ώρα σε 6,2 δευτερόλεπτα.

Την γκάμα θα συμπληρώσουν δύο ήπιες υβριδικές εκδόσεις με πρωταγωνιστή κινητήρα βενζίνης 1,5 λίτρου επικουρούμενο από παράλληλο ηλεκτρικό κύκλωμα 48 Volt. H πρώτη Hybrid 130 όπως προδίδει η ονομασία της θα αποδίδει 130 ίππους ενώ η δεύτερη Hybrid 160, 160 ίππους χάρη στην παρουσία turbo μεταβλητής γεωμετρίας.

Αμφότεροι οι κινητήρες συνδυάζονται με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη επτά σχέσεων το οποίο ενσωματώνει ένα μικρό ηλεκτρικό μοτέρ 20 ίππων και 55 Nm ροπής το οποίο μπορεί να κινήσει το αυτοκίνητο «αυτεξούσια» σε χαμηλές ταχύτητες.

Η Tonale διαθέτει δύο ειδικά σχεδιασμένα για αυτό τον σκοπό προγράμματα οδήγησης το E-Creeping και e-Queeing. Το πρώτο επιτρέπει την κίνηση με την αποκλειστική χρήση ηλεκτρικής ενέργειας σε χαμηλές ταχύτητες ενώ το δεύτερο, αναλαμβάνει την κίνηση σε συνθήκες έντονης κυκλοφορίας. Με ηλεκτρική ενέργεια πραγματοποιούνται και οι ελιγμοί στάθμευσης.

Στην αθέατη πλευρά της Tonale παρεπιδημεί μια μετεξελιγμένη εκδοχή αρχιτεκτονικής των Fiat-Chrysler αν και στην περίπτωση του ιταλικού SUV, συνδυάζεται με αυξημένα σε μέγεθος μετατρόχια.

Το παζλ συμπληρώνει ανάρτηση αποτελούμενη από γόνατα MacPherson και στους δύο άξονες σε συνδυασμό τα αμορτισέρ Frequency Selective Dampers ενώ ως επιλογή θα διατίθενται και ρυθμιζόμενα αμορτισέρ. Σε ό,τι αφορά τα FSD, αξίζει να σημειωθεί ότι μεταβάλλουν το βαθμό απόσβεσής τους αναλόγως με τα δεδομένα που λαμβάνουν από την ανάρτηση. Σύμφωνα με τις συστάσεις αυτό εξασφαλίζει μέγιστη άνεση ή περισσότερο δυναμισμό αναλόγως με τις εκάστοτε συνθήκες.

Το παρών δίνει και ο γνώριμος επιλογέας προγραμμάτων οδήγησης της ιταλικής φίρμας, DNA ο οποίος προσφέρει τη δυνατότητα περαιτέρω ρυθμίσεων με τρεις επιλογές. Η Advanced Efficiency προτεραιοποιεί την εξοικονόμηση ενέργειας δίνοντας έμφαση στην κίνηση με ηλεκτρική ενέργεια, η Natural αποτελεί την πιο ισορροπημένη διαμόρφωση για κίνηση σε κανονικές συνθήκες ενώ η Dynamic παραμετροποιεί τις ρυθμίσεις ώστε να ευνοεί την σπορ οδήγηση.

Οι μηχανικοί της Alfa Romeο υπερηφανεύονται ότι στην περίπτωση της Tonale έχουν δημιουργήσει το αμεσότερο σύστημα διεύθυνσης στην κατηγορία. Το σύστημα πέδησης με τη σειρά του το οποίο φέρει την υπογραφή της Brembo και αποτελείται από τετραπίστονε δαγκάνες, συνδυάζεται με σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά την επιβράδυνση.

Σημαντική παράμετρο της Tonale αποτελεί και η εξέλιξης της ψηφιακής τεχνολογίας η οποία μεταφράζεται στην παρουσία ενός νέου infotainment και ενός νέου ψηφιακού πίνακα οργάνων. Ο τελευταίος φιλοξενείται σε οθόνη 12,3 ιντσών και ενσωματώνει γραφικά που να παραπέμπουν στα αναλογικά όργανα της Alfa Romeo. Στο κέντρο του ταμπλό δεσπόζει το infotainment σε οθόνη αφής με διαγώνιο 10,25 ιντσών και ενσωματώνει λογισμικά Android Auto, Apple CarPlay αλλά και Amazon Alexa. O ψηφιακός βοηθός επιτρέπει την δυνατότητα ελέγχου μέσω φωνητικών εντολών αλλά και την μετατροπή της Tonale σε σημείο παραλαβής για δέματα.

Στις διασυνδεδεμένες υπηρεσίες της Tonale περιλαμβάνεται επίσης τεχνολογία NFT κάτι που καθιστά την Tonale το πρώτο αυτοκίνητο που αξιοποιεί blockchain. Αυτή θα χρησιμοποιηθεί για την ψηφιακή καταγραφή τεχνικών ελέγχων, επισκευών και αυτόματων updates λογισμικού δημιουργώντας ένα ηλεκτρονικό αρχείο που θα αποτυπώνει όλα τα στάδια στον κύκλο ζωής του αυτοκινήτου.

Επίσης σε συμφωνία με τις απαιτήσεις της εποχής η Tonale διαθέτει συστήματα ημιαυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2 χάρη στην συνδυαστική συνεργασία συστημάτων όπως το ενεργό cruise control, το σύστημα αυτόνομης πέδησης με δυνατότητα εντοπισμού πεζών και ποδηλατών, το σύστημα ανίχνευσης της κόπωσης του οδηγού και συστήματα επιτήρησης περιμετρικής όρασης για τυφλά σημεία αλλά και σε διασταυρώσεις.

Στις εξοπλιστικές επιλογές της Tonale περιλαμβάνονται ως standard, διζωνικός κλιματισμός, θερμαινόμενα/αεριζόμενα καθίσματα, ηχοσύστημα Harman Kardon, ηλεκτρική θύρα πορτ μπαγκάζ, σύστημα επαγωγικής φόρτισης κινητών ενώ τις προδιαγραφές πρακτικότητάς του μοντέλου στοιχειοθετούν τα 500 λίτρα χωρητικότητας του πορτ μπαγκάζ.

Sports in

Το «άστρο» του Τσάμπι Αλόνσο: Δεν έχει υπάρχει αυτό που έχει κάνει φέτος η Λεβερκούζεν (vids)

Η Λεβερκούζεν σε 10 ματς στη φετινή σεζόν σε Μπουντεσλίγκα, Europa League και Κύπελλο έχει γλιτώσει την ήττα ή έχει πάρει τη νίκη με γκολ στις καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024