Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αγροτικές εκμεταλλεύσεις: Ευελιξία στους κανόνες χορήγησης ενισχύσεων

Αγροτικές εκμεταλλεύσεις: Ευελιξία στους κανόνες χορήγησης ενισχύσεων

Οι τοπικοί ηγέτες της ΕΕ ζητούν απλοποίηση και οικολογικό χαρακτήρα των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις για τους τομείς της γεωργίας, της δασοκομίας και της αλιείας. 

Η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γίνει μια κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050 και οι προσπάθειές της να αναζωογονήσει τις αγροτικές περιοχές πρέπει να συνοδεύεται από κάποια ευελιξία στους κανόνες κρατικών ενισχύσεων για τη γεωργία και τις αγροτικές επιχειρήσεις, δήλωσαν μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Για τον λόγο αυτό προτείνεται να διατεθούν κρατικές ενισχύσεις και σε μικρότερες αγροτικές εκμεταλλεύσεις προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις.

Τα μέλη της Επιτροπής Φυσικών Πόρων (NAT) της ΕτΠ υποστήριξαν συστάσεις που περιέχονται σε γνωμοδότηση σχετικά με τους  μελλοντικούς κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις για τη γεωργία, τις αγροτικές περιοχές και τη δασοκομία, που συντάχθηκε από τον Guido Milana (IT/PES), μέλος του Olevano Romano Municipal. Η γνωμοδότηση εξετάζει προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευθυγράμμιση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), την Κοινή Αλιευτική Πολιτική (ΚΑλΠ) και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

«Δεν θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία χωρίς μια αλλαγή για παράδειγμα στις αγροτικές περιοχές και τη γεωργία. Γι’ αυτό πρέπει να διατεθούν κρατικές ενισχύσεις σε μικρότερες εκμεταλλεύσεις για να τις βοηθήσουμε να μεταμορφωθούν και να ανταποκριθούν στις σημερινές προκλήσεις. Αυτό θα βοηθούσε την ανάπτυξη, θα λειτουργούσε ως κίνητρο για την αναστροφή των τάσεων ερήμωσης του πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές και θα ήταν μια εξαιρετική απάντηση για αυτά τα μέρη της Ευρώπης, χωρίς να επηρεάσει την ισορροπία της ενιαίας αγοράς της ΕΕ», επισήμανε ο εισηγητής  Guido Milana (IT/PES).

Η γνώμη του κ. Milana θα υποβληθεί προς έγκριση από όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών τον Απρίλιο του 2022.

Οι τοπικοί ηγέτες εξέφρασαν την υποστήριξη τους για προσαρμογές κανόνων που θα προωθούν την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Η γνωμοδότηση ζητά επίσης η πράσινη μετάβαση να συνοδεύεται από απλοποίηση των κρατικών ενισχύσεων, ιδίως με τη θέσπιση απλούστερων διαδικασιών για τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, για τη διαχείριση καταστάσεων κρίσης και τη στήριξη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ιδίως των πολύ μικρών επιχειρήσεων. Πρότειναν επίσης την προσαρμογή του ορισμού των αγροτικώνεπιχειρήσεων.

Οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις θα κληθούν να εφαρμόσουν μια σειρά από στρατηγικές που περιέχονται στη δέσμη μέτρων για την  Πράσινη Συμφωνία, ιδίως τη Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα και τη Στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο πιάτο».

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024