newspaper
Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Σκληρό πόκερ μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας στη Β. Ελλάδα

Σκληρό πόκερ μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας στη Β. Ελλάδα

Πώς επιχειρείται το άνοιγμα μιας νέας «θαλάσσιας λεωφόρου» που θα φέρει πιο κοντά την Ασία με την Ευρώπη, με τις ευλογίες των Αμερικανών

Γράφει ο Λάμπρος Καραγεώργος

Τις βάσεις για να εξελιχθεί σε… εναλλακτική πύλη εισόδου για τις εμπορικές ροές που προέρχονται από την Ασία και την Αφρική με κατεύθυνση την Ευρώπη θέτει η Βόρεια Ελλάδα, μέσα από τη συνεργασία του ΟΛΘ με την Οικονομική Ζώνη της Διώρυγας του Σουέζ (SCZone).

Πρόκειται για μία συμφωνία, η οποία αναδεικνύει τον νέο ρόλο που διαδραματίζουν τα λιμάνια ως ευέλικτοι επιχειρηματικοί φορείς και δεν αρκούνται πλέον σε έναν παθητικό ρόλο υποδοχής πλοίων αλλά διεκδικούν να συνδιαμορφώνουν το θαλάσσιο εμπόριο.

Η συνεργασία, όπως αναφέρουν στα «ΝΕΑ» άνθρωποι που γνωρίζουν την υπόθεση, αφορά την ανάπτυξη «θαλασσίων λεωφόρων» με στόχο την ενίσχυση του εμπορίου όχι μόνο μεταξύ των δύο χωρών αλλά μεταξύ Αφρικής και Ασίας με την Κεντρική, Ανατολική και Δυτική Ευρώπη.

Το πλεονέκτημα του ΟΛΘ

Άλλωστε πολλά θα εξαρτηθούν από τη ταχύτητα εξυπηρέτησης των διακινούμενων φορτίων. Το πλεονέκτημα του ΟΛΘ είναι ότι μπορεί να εξυπηρετήσει φορτία από την Αίγυπτο σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα από ό,τι άλλα λιμάνια της Ελλάδας, όπως ο Πειραιάς, αλλά και της γειτονικής Ιταλίας.

Το σχέδιο για την ανάπτυξη ενός dry port στη Σόφια και ενός δεύτερου στη Σερβία από τον ΟΛΘ φέρνει πιο κοντά τα φορτία στον σιδηρόδρομο και από εκεί με ταχύτητα και ασφάλεια στις αγορές των Βαλκανίων και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Έτσι, η εξυπηρέτηση του εμπορίου ευπαθών προϊόντων με τη ναύλωση πλοίων από την πλευρά των δύο εταίρων φαντάζει μια πολύ φυσιολογική εξέλιξη. Αλλωστε κάτι ανάλογο επισημάνθηκε και στο κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο σημειώνεται ότι στόχος δεν είναι μόνο η ανταλλαγή γνώσεων και επαγγελματικής εμπειρίας μεταξύ των Λιμένων της Πορτ Σαΐντ και του Λιμένα της Θεσσαλονίκης, αλλά και η δημιουργία ναυτιλιακής γραμμής για ευπαθή εμπορεύματα και χύδην φορτίου αλλά και η ανάπτυξη της κρουαζιέρας.

«Η Οικονομική Ζώνη τη Διώρυγας του Σουέζ, μια περιοχή που φιλοδοξεί να αποτελέσει οικονομικό hub μιας Αφρικής που θέλει να πλησιάσει την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη και ο ΟΛΘ, που θέλει να αποτελέσει την πύλη όχι μόνο των Βαλκανίων αλλά ολόκληρης τη Νοτιοανατολικής και της Κεντρικής Ευρώπης, συναντώνται σε ένα φιλόδοξο σχέδιο που δεν έχει όρια όσον αφορά τις εμπορικές ροές» σύμφωνα με όσους είναι σε θέση να γνωρίζουν το παρασκήνιο.

Κάτι περισσότερο από ένα λιμάνι

Την ίδια στιγμή, παράγοντες της Βόρειας Ελλάδας αναφέρουν στα «ΝΕΑ» πως η υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας με την SCZone αποτελεί μέρος της επιδίωξης του ΟΛΘ να είναι κάτι περισσότερο από ένα λιμάνι και να μετατραπεί σε κύριο πάροχο δικτύου συνδυασμένων μεταφορών πολλαπλών πυλών και λύσεων εφοδιαστικής αλυσίδας για τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής, της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης». Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι οι Βορειοελλαδίτες «πήραν την μπουκιά από το στόμα» των Κινέζων καθώς το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποκτά πελατεία από μια πολύ μεγάλη αγορά που εκπροσωπεί Αφρική και ασιατικές χώρες μέχρι και την Ινδία.

Η συνεργασία των δύο πλευρών πάντως έχει και γεωπολιτικό ενδιαφέρον καθώς το project φαίνεται να ενισχύει και τον ρόλο του Λιμανιού τη Θεσσαλονίκης ως εναλλακτικού σε αυτό του Πειραιά, τον οποίο ελέγχουν οι Κινέζοι, και την περαιτέρω ανάπτυξη του οποίου δεν βλέπει με καλό μάτι ο αμερικανικός παράγοντας.

Είναι πολύ φρέσκες άλλωστε οι δηλώσεις του νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνη, σύμφωνα με τις οποίες «είναι ξεκάθαρο ότι οι (Κινέζοι) επιθυμούν να κάνουν σημαντικές επενδύσεις στις υποδομές και να χρησιμοποιήσουν αυτή την οικονομική επιρροή για μεγαλύτερη γεωπολιτική επιρροή. Εάν εγκριθώ για τη θέση του πρεσβευτή, υπόσχομαι να εργαστώ με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αυτή την επιτροπή και την ελληνική κυβέρνηση για να δράσω ενάντια σε αυτό. Και, ως επιχειρηματίας κατανοώ τι σημαίνει να ανταγωνίζεσαι επιθετικά στις επιχειρηματικές συναλλαγές».

Τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας

Συνεπώς ,την εξέλιξη αυτή βλέπει με θετικό μάτι και ο αμερικανικός παράγοντας, καθώς όπως συμβαίνει στη διεθνή διπλωματία κάθε κίνηση που δημιουργεί προβλήματα στον αντίπαλό σου είναι καλοδεχούμενη. Επιπλέον η συμφωνία έχει τις ευλογίες και της ελληνικής κυβέρνησης.

Δεν πρέπει να λησμονείται ότι παράλληλα με τα παραπάνω βρίσκεται σε εξέλιξη η ιδιωτικοποίηση δύο άλλων λιμανιών στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας (παραχώρηση δραστηριότητας στο εμπορικό λιμάνι) με τα οποία στο μέλλον ο ΟΛΘ δεν αποκλείεται να συνεργασθεί, συνδέοντας τα δύο αυτά λιμάνια με τη Διώρυγα του Σουέζ, εξυπηρετώντας τα επιμέρους ενδιαφέροντα του κάθε λιμανιού. Ήδη ένα θεωρητικό σενάριο που εξετάζεται είναι η μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αίγυπτο στο υπό κατασκευή FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Only in

«Πάρτι» στα social media με το... παρκούρ του Κασσελάκη - «Πέρασε το σχολείο ΑμεΑ για γυμναστήριο»

Πέρα από τα χιουμοριστικά σχόλια, αρκετοί ήταν αυτοί που θεώρησαν άστοχη την κίνησή του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023